Caz de un dramatism impresionant care, din păcate, nu este subiect de roman ori scenariul unui film, ci realitate. Angelica Maricela Costîn este o femeie a cărei soț a fost ucis de o companie gigant în Europa: Veolia, cea care a preluat termoficarea și în municipiul Iași. Trupul lui Dumitru Costîn a zăcut sub un utilaj de dimineață până seara, când angajații Veolia au fost alertați, culmea, chiar de către soția celui decedat. Cauza morții: asfixiere prin ștrangulare. Sinistru: Veolia a amenințat-o pe soție că va fi obligată să plătească pentru orele în care utilajul ce i-a ucis bărbatul nu a funcționat. Ancheta penală a durat șase ani de zile. Deși Inspectoratul Teritorial de Muncă a stabilit vinovăția Veolia, procurorii au scos compania din dosar. Cazul pare o adaptare modernă a romanului „Baltagul”, în care Vitoria Lipan, personajul lui Sadoveanu, luptă cu gulerele albe din spatele unui holding întins în întreaga Europă. Familia cere despăgubiri de peste 1 milion de euro, iar văduva bărbatului a arătat în fața judecătorilor că a fost umilită de reprezentanții Veolia.
După șase ani de ”cercetări” și după ce s-a întors de vreo două ori la parchet pentru refacerea anchetei, recent a început și judecarea dosarului în care șefi și angajați de la Veolia (distribuitorul ieșean de energie termică) au fost trimiși în judecată fiind acuzați de moartea unuia dintre muncitorii companiei. Deși accidentul de muncă care a dus la moartea lui Dumitru Costîn a avut loc în ziua de 8 aprilie 2013, abia peste câteva zile vor fi audiați primii martori ai acestui tragic incident. Asta deoarece, magistrații Judecătoriei Iași au decis până acum de două ori să trimită dosarul la Parchet pentru completarea cercetărilor. În același timp și văduva bărbatului a solicitat de câteva ori procurorilor să urgenteze cercetările în acest dosar. Femeia, Angelica Maricela Costîn a arătat în fața instanței că în tot acest timp a fost amenințată și umilită de compania Veolia.
„La cinci ani de la decesul soțului meu, judecata nu numai că nu s-a terminat, dar abia a început, am fost umilită și desconsiderată de inculpata Veolia Energie Iași SA, care imediat după accident , m-a avertizat că dacă voi porni proceduri judiciare împotriva sa ”voi pierde timp și bani” lăsându-mă să înțeleg că-mi vor fi imputate nu numai onorariile firmelor de avocatură angajate dar și ”paguba produsă societății prin blocarea funcționării benzii de alimentare cărbune” referindu-se evident și la perioada cât timp soțul meu a stat ștrangulat de banda transportoare de la orele prânzului până seara, când a fost găsit cu lanterna urmare a faptului ca eu am alertat firma că soțul meu nu se întorsese de la serviciu”, a arătat Marcela Costîn.
Găsit noaptea târziu
Potrivit anchetatorilor, accidentul s-a produs pe 8 aprilie 2013, în jurul prânzului. Dumitru Costîn lucra ca mașinist la benzile de transportat cărbune de la CET II Holboca, preluată de Dalkia Termo Iași, în prezent Veolia. În dimineața zilei respective au fost descărcate mai multe vagoane de cărbune, combustibilul fiind dirijat către halele de depozitare și către unul dintre cuptoare. După descărcarea vagoanelor, toți muncitorii s-au deplasat către vestiare fără să observe lipsa colegului lor. Potrivit martorilor, Costîn ar fi rămas să verifice o piesă de la bana transportoare. Chiar și la finalul programului de lucru, nimeni nu a observat că acesta lipsește. După cum a mărturisit și văduva bărbatului, Costîn a fost găsit noaptea târziu,fiind strivit de banda transportoare. Trupul său a fost găsit sub banda transportoare. Acesta era prins între bandă și rolele de rulare, moartea survenind prin asfixiere.
Veolia, vinovată la ITM, nevinovată la parchet
În acest dosar a fost cercetată penal și compania Veolia pentru săvârșirea infracțiunilor de neluare a măsurilor legale de siguranță în muncă. Asta dearece banda transportoare nu era prevăzută cu garduri de protecție. În cazul companiei Veolia, acuzațiile s-au clasat însă unul dintre directorii companiei Neculau Costică (director de producție) a fost trimis în judecată. Asta în condițiile în care tragicul accident a fost cercetat și de Inspectoratul Teritorial de Muncă pe data de 8 aprilie 2013 și cu această ocazie inspectorii au constatat la Veolia mai multe încălcări ale legislației muncii, iar compania a primit nici mai mult nici ai puțin decât patru amenzi în valoare totală de 34.000 lei. Astfel, pentru faptul că nu a montat în zona transportoarelor cu bandă rulantă (transportoarel B5 și B6 ) panouri de protecție pentru a se interzice pătrunderea personalului în zona benzilor transportoare, Veolia a fost amendată cu 8.000 lei. De asemenea pentru că muncitorul Dumitru Costîn a rămas singur în zona transportoarelor de cărbune fără să fie luate măsurile corespunzătoare privind lucrul în condiții izolate, Veolia a fost amendată cu 10.000 lei. În plus, pentru faptul că nu a luat ”măsurile necesare prin care să asigure și să controleze în mod corespunzător cunoașterea și aplicarea de către toți muncitori a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție stabilit” precum și a prevederilor legale în domeniul sănătății și securității în muncă Veolia a primit o amendă de 8.000 lei. Nu în ultimul rând, pentru că nu a putut prezenta documente prin care să arate că muncitorului i se făcuse instructajul la locul de muncă, Veolia a fost sancționată cu 8.000 lei.
Despăgubiri de peste 1 milion de euro
Deși nu a fost trimisă în judecată, Veolia a fost introdusă în dosarul penal ca parte civilă responsabilă. Mai mult decât atât, procurorii și judecătorii au decis ca și municipalitatea ieșeană să intre în dosar ca parte civilă. Asta înseamnă că în cazul în care vor fi aprobate despăgubiri, acestea vor putea fi obligate alături de ceilalți inculpați să le plăteasca. Astfel, fiica bărbatului, Irina Maria Costîn solicită despăgubiri totale de 700.000 euro, adică 100.000 euro daune materiale și 600.000 euro daune morale. Angelica Maricela Costîn, soția muncitorului, solicită despăgubiri de 400.000 euro din care 100.000 euro daune morale și 300.000 euro daune materiale.
Constantin MAZILU