@ Sezonul si reclamatia pentru firmele Great Lakes SRL si Next Capital SRL cele care vor sa construiasca un bloc de locuinte vis a vis de Colegiul Negruzzi @ Recent s-a depistat ca cele doua firme au efectuat din nou o serie de lucrari fara avizul Comisiei zonale pentru Monumente Istorice @ „Investitia” a colectat si un dosar penal aflat in lucru la Serviciul de Investigatii Criminale, biroul pentru patrimoniu
Locatarii blocurilor din Copou continua sa duca lupte crancene cu dezvoltatorii care vor sa construiasca un nou bloc de locuinte, vis a vis de Colegiul Negruzzi, pe strada Toma Cozma 7B. Astfel, dupa ce recent Directia pentru Cultura a notificat municipalitatea cu privire la faptul ca cele doua firme care vor sa construiasca blocul, Next Capital si Great Lakes au incalcat Legea, in urma cu circa o luna aceiasi institutie a fost nevoita sa constate ca „dezvoltatorii” au recidivat. Astfel, trebuie sa reamintim ca in urma cu cateva luni, Directia de Cultura a sesizat municipalitatea in legatura cu faptul ca in momentul in care au demarat lucrarile de amenajare a terenului, de demolare a constructiilor vehi existente in zona, nu a fost respectat avizul Directiei care prevedea supravegherea arheologica. Directia pentru Cultura a notificat atunci municipalitatea sa analizeze oportunitatea eliberarii autorizatiei de construire in conditiile in care cele doua firma au inceput lucrari fara supraveghere arheologica. Dupa cum s-a precizat mai sus, in urma cu circa o luna, Directia de Cultura a depistat ca „dezvoltatorii” adica firmele Next Capital si Great Lakes au recidivat. Astfel, cele doua firme au efectuat sapaturi pentru mutarea unor retele de utilitati tot fara avizul Directiei de Cultura care ar fi impus si de aceasta data supraveghere arheologica.
Din nou fara aviz
De precizat ca locul in care cele doua firme vor sa construiasca blocul se afla intr-o zona de protectie a monumentelor istorice si este necesar avizul Directiei de Cultura si efectuarea de sapaturi sub supravegherea unui arheolog. Dupa ce a constatat acest lucru, Directia de Cultura a notificat din nou primaria si a sesizat Inspectoratul Regional in Constructii Nord Est.
„Am mutat niste conducte, dar am avut autorizatie eliberata de primarie. Pentru mutarea acestor conducte nu era necesar un aviz de la Directia de Cultura, deoarece s-a lucrat pe niste canivouri, nu s-au facut sapaturi. Am avut control de la Inspectoratul in Constructii, Serviciul de Investigatii Criminale, nici o institutie nu a dispus sistarea lucrarilor. Oamenii de la parterul blocurilor sunt multumiti acum ca reteaua de canalize functioneaza mai bine ca nu le intra dejectiile in casa”, a spus Ionut Irimia, reprezentantul celor doua firme.
Plangeri penale, procese
Acesta este de departe cel mai contestat proiect imobiliar din Iasi. Astfel, locatarii blocurilor si caselor care se invecineaza cu locul pe care vor sa construiasca cele doua firme au deschis mai multe procese prin care solicita anularea avizelor si a Planului Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul Local la propunerea firmelor Next Capital si Great Lakes. In acelasi timp, locatarii au depus plangeri penale la Politie si la DNA. Un dosar care priveste reclamatii impotriva acestei investitii se afla in prezent in lucru la Serviciul de Investigatii Criminale-biroul pentru patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi. Reamintim ca in actiunile deschise in justitie locatarii au aratat ca zona respectiva este instabila existand riscul unor alunecari de teren care ar putea pune in pericol atat blocurile vechi cat si Colegiul Costache Negruzzi.
„Problema principala care se pune in legatura cu PUZ-ul in discutie este aceea ca prin implantarea unui bloc in zona respectiva se pune in pericol stabilitatea versantului. Prin urmare, vor fi amenintate din cauza unui risc crescut de alunecare constructiile din imediata vecinatate. Deplasarile de teren din zona pot antrena dislocari si pe distante mari avand consecinte asupra unor cladiri mai indepartate cum ar fi Colegiul Costache Negruzzi. In mod suprinzator, studiul geotehnic intocmit forteaza in mod tendentios incadrarea terenului in categoria de risc mediu, iar Comisia de versanti accepta fara discernamant aceasta incadrare. Sunt ingorate in mod nepermis studii anterioare serioase care incadreaza zona fara echivoc in categoria celor cu risc ridicat de alunecare”, au aratat locatarii in fata judecatorilor.
De asemenea, acestia au aratat ca zona este deja aglomerata din cauza numarului mare de autoturisme si nu exista suficiente cai de acces.
„In afara de nelegalitatea solutiei adoptate, trebuie precizat ca se aduc serioase prejudicii locuitorilor din zona, actuali, posibili viitori din mai multe cauze: se aglomereaza foarte mult traficul in zona pe aleile inguste si lipsite aproape in totalitate de trotuare punand in pericol integritatea pietonilor si a vehiculelor”, au mai aratat locatarii.
Constantin MAZILU