Moștenitor a însemnate suprafețe de teren și ajuns la o vârstă înaintată (89 de ani), Alexandru Crupenschi a denunțat faptul că primarul comunei Țibănești, Aurica Cobuz, a condiționat retrocedarea a 50 de hectare de teren @ „Șpaga” constă în 1.000 de metri pătrați de teren, pe care moștenitorul trebuia să-i doneze Primăriei Țibănești @ „La presiunea primarului am semnat o declarație, deja scrisă, prin care subsemnatul cedam suprafața de 1.000 de mp Primăriei Țibănești, fără ca această suprafață să fie identificată cadastral”, se arată în denunțul depus la Parchet @ 7IAȘI a discutat cu Alexandru Crupenschi care a povestit cum au decurs „negocierile” cu primarul Aurica Cobuz @ „Mi-a spus că vrea să facă pentru oamenii de acolo, că n-au cămin, că nu știu ce… Are și o latură propagandistică, electorală această cerere”, a mărturisit Crupenschi @ Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal efectuează cercetări cu privire la aceste fapte, urmare a denunțului depus de bătrân
Caz rarisim prezentat de 7IAȘI. Urmașul unei familii de boieri, care a moștenit zeci de hecatre în județul Iași, a recunoscut că i s-a cerut șpagă pentru retrocedarea unei suprafețe de teren. Alexandru Crupenschi are 89 de ani și ajuns să creadă că nu va mai apuca să trăiască zilele în care va stăpâni terenul pe care l-a moștenit.
În urmă cu mai puțin de două luni de zile, bătrânul a depus un denunț în care descrie cum primarul comunei Țibănești, Aurica Cobuz, a condiționat retrocedarea terenului, cerându-i lui Crupenschi să renunțe la 1.000 de metri pătrați de teren în favoarea Primăriei Țibănești. Motivul: pe acest teren, primarul Cobuz ar intenționa să construiască un cămin cultural.
Ca în filmele cu mafioți: „La presiunea primarului am semnat o declarație”
Alexandru Crupenschi luptă de ani de zile pentru a-i fi reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care le-a moștenit el și alți membrii ai familiei.
A reușit să obțină acte pentru terenuri foarte valoroase aflate în coasta Iașului, dar s-a împotmolit la Țibănești. Aici s-a lovit ca de un zid, în primă fază punând întârzierile pe seama obișnuitelor probleme birocratice. Din cauza vârstei înaintate, Crupenschi a hotărât că nu se poate ocupa de unul singur de obținerea actelor și a aprobărilor și a semnat o procură pe numele lui Mihai Darie, un bărbat din Țibănești, familiarizat cu problemele de fond funciar. Ulterior, Alexandru Crupenschi l-a angajat și pe avocatul Lucian Pițigoi, care a întreprins la rândul său mai multe acțiuni pentru retrocedarea terenului. Acesta a fost și cel care l-a anunțat despre faptul că primarul Aurica Cobuz i-a solicitat să se prezinte personal la sediul primăriei pentru o discuție.
La această întâlnire, care ar fi avut loc în luna ianuarie a acestui an, i s-a pus în vedere să cedeze 1.000 de metri pătrați de teren, dar să și renunțe la serviciile reprezentantului legal Mihai Darie.
„(…) m-am prezentat la Primăria Țibănești în luna ianuarie 2020 unde am stat de vorbă cu primarul comunei, respectiv Dna Cobuz, care mi-a spus că nu îmi voi vedea pământul decât în situația în care voi da o declarație prin care voi ceda 1.000 mp din teren Primăriei Țibănești și sugerându-mi să anulez contractele cu Darie Mihai. Nu am răspuns pe moment, am cerut răgaz, primarul mi-a cerut să mă hotărăsc repede că nu poate să „lungească treaba” și am discutat aceste lucruri cu avocatul Pițigoi Lucian care m-a sfătuit să acționez în sensul celor cerute de primar „că este mai bine””, se arată în denunțul penal depus de Alexandru Crupenschi.
Relatarea acestuia pare desprinsă din scenariile filmelor cu mafioți: la întâlnirea cu primarul Aurica Cobuz i s-a pus în față o declarație gata scrisă pe care Crupenschi trebuia doar să o semneze. În mod ilegal, acest document trebuia autentificat ulterior de către un notar.
„La presiunea primarului am semnat o declarație, deja scrisă, prin care subsemnatul cedam suprafața de 1.000 de mp Primăriei Țibănești, fără ca această suprafață să fie identificată cadastral. (…) Mai mult, în încercarea acesteia de a autentifica declarația mea de cedare a celor 1.000 mp, a solicitat unui notar să autentifice declarația, însă acesta, la telefon, în prezența mea a spus că nu se poate autentifica o asemenea declarație fără ca subsemnatul să fie proprietar cu acte”, se mai arată în denunțul penal.
„Șpaga” are un caracter electoral
7IAȘI a discutat cu Alexandru Crupenschi care a povestit despre cum au decurs negocierile cu primarul Aurica Cobuz. Acesta consideră că „donația” pe care i s-a cerut să o facă Primăriei Țibănești urma să fie exploatată în scop „electoral și propagandistic” de către edilul PSD.
Mai precis, în urmă cu câțiva ani, Primăria a ridicat o clădire cu destinația cămin cultural. Însă, după o furtună puternică, edificiul a fost pus la pământ, nemaiputând fi folosit. După acest incident, investiția a fost criticată de către locuitorii coumunei care au reproșat primarului Aurica Cobuz faptul că a irosit banii publici. Obținerea terenului pentru un nou cămin cultural ar fi venit ca un succes al primarului PSD care intenționează să candideze pentru un nou mandat.
„Mi-a cerut să fac o schiță topografică prin care să-i dau 1.000 de mp să facă un cămin cultural. Mi-a spus că vrea să facă pentru oamenii de acolo, că n-au cămin, că nu știu ce… Are și, așa, o latură propagandistică și electorală… Să-i asigur eu această 1.000 de mp.
I-am spus: domne’, eu ca să dau ceva, trebuie să am. Eu nu am de unde să-i dau. I-am spus să mergem la notar să-ți dau o declarație că îți dă (terenul – n.r.). Am vorbit cu notarul și notarul mi-a spus că nu poate fi dată declarația asta până când nu este titlu. Pentru că declară ceva care nu are. Așa că, aicea s-au împotmolit toate. Eu am dat o declarație la primărie că-i dau o mie de metri… Ea mi-a spus că cel mai bine ar fi să-i anulați lui Darie toate antecontractele, ca să fiți complet liber de orice obligație. Eu am de luat 50 de hectare. Unii primari se simt ca pe moșia lor”, a povestit Alexandru Crupenschi.
Cobuz: „Domnul Crupenschi nu are ce să cedeze pentru că nu este proprietar”
Contactată de 7IAȘI, Aurica Cobuz, primarul comunei Țibănești, susține că nu este vorba de nici o condiționare și că la mijloc este vorba despre o suprapunere de planșe cadastrale. Conform acesteia, din totatlul suprafeței de teren care face obiectul retrocedării, 1.000 de metri pătrați se află în proprietatea comunei Țibănești și nu a ADS.
„Suprafața de teren care face obiectul cererii este proprietatea ADS. Această instituție nu și-a actualizat cartea funciară și astfel, terenul propus spre retrocedare se suprapune peste un teren de 1.000 mp, proprietatea comunei Țibănești. Eu, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar, am purtat corespondență cu ADS și am cerut rectificarea documentelor pentru a putea da curs cererii. Domnul Crupenschi nu are ce să cedeze primăriei pentru că nu este proprietar”, a spus primarul Aurica Cobuz.