Domeniul secret al familiei Niță. Primăria a vândut terenul către fiul primarului fără licitație, la un preț de nimic

Replică a celebrului caz „Insula Belina” la Iași @ Fără licitație și la un preț derizoriu, de peste 10 ori mai mic decât cel al pieții, Primăria Miroslava a vândut către fiul primarului, Bogdan Niță, un domeniu de 3,4 hectare cu lacuri, la marginea pădurii @ 7IAȘI prezintă imagini din exoticul domeniu pe care a pus mâna familia primarului Niță @ Vila cu pontoane la două lacuri figurează în acte ca „anexă agricolă” @ Este un ranch ca în filme: bărci cu motor, zone de relaxare, pentru grădinărit și grajduri pentru animale @ Bogdan Niță a cerut să i se vândă terenul pe 11 septembrie 2019 și, după numai două săptămâni, Consiliul Local Mirsolava a aprobat vânzarea fără licitație a terenului @ Prețul este incredibil de mic: 1,6 euro/mp @ În zonă, funcție de acces și forma terenului, prețurile variază între 12 și 35 de euro/mp @ Spre exemplu, în împrejurimi, un lot 12.000 mp cu ieșire la lac a fost scos la vânzare de către proprietar la prețul de 400.000 de euro @ Primarul Dan Niță a refuzat să pună la dispoziție informații și documente publice legate de această tranzacție @ 7IAȘI a apelat la un executror judecătoresc și, după patru luni de la debutul demersurilor jurnalistice, a intrat în posesia a parte din documentele publice solicitate

România baronilor! Familia lui Dan Niță deține un domeniu exotic cu lacuri, vilă și grădini pe care l-a cumpărat la un preț de nimic, fără licitație chiar de la Primăria Miroslava.

Afacerea s-a perfectat în două etape. Bogdan Niță a concesionat terenul, după care, sub pretextul că pe teren s-a edificat o „anexă agricolă”, Primăria Miroslava a vândut direct, fără licitație, terenul în suprafață de 3,4 hectare. Deși legea, acordă un drept de premțiune concesionarului pentru terenul aferent construcției, funcționarii Primăriei Miroslava au întocmit documente pentru vânzarea directă, fără licitație, a întregii suprafețe de teren pe care sunt mai multe lacuri.

Funcționarii Primăriei Miroslava s-au mișcat cu viteză supersonică

Într-un timp record, la numai două săptămâni de la depunerea cererii de cumpărare, funcționarii Primăriei Miroslava au întocmit toată documentația: referate, evaluare etc.

Cererea lui Bogdan Niță a fost depusă pe 11 septembrie 2019 și a primit rezoluție chiar de la tătăl său, primarul Dan Niță: „doamna secretară pentru ședința de CL”.

Niță jr. a argumentat solicitarea motivând că a concesionat terenul din anul 2015 și că între timp a edificat pe teren o „anexă agricolă” în suprafață de aproximativ 100 metri pătrați.

La numai două zile de la depunerea cererii, Elena Burcuță, șefa Biroului Achiziții – Investiții din cadrul Primăriei Miroslava, întcomește un referat în care face vorbire și despre o evaluare. Mai mult, aceasta interpretează legea, astfel încît să nu mai organizeze licitație, ci să vândă direct terenul către Bogdan Niță.

„(…) având în vedere prevederile Codului Administrativ în care se arată faptul că „… în cazul vânzării unui teren afalt în proprietatea privată a statului sau unității administrative teritoriale pe care sunt ridicate construcții, constructorii de bună credință a acestora beneficiază de un drept de premțiune la cumpărarea terenului afferent constrcuțiilor. (…) ținând cont de faptul că domnul Niță Bogdan Vasile (titular al dreptului de concesiune) este constructor de bună credință, construcția realizată în baza autorizației de construire fiind înscrisă în cartea funciară, aplicarea textului de lege menționat la cazul analizat este o măsură legală. De asemenea, respectarea disciplinei contractului de concesiune prin achitarea integrală a redevenței datorate, precum și îndeplinirea obligațiilor față de bugetul local, în mod similar dovedită constituie criterii care dovedesc buna credință a concesionarului. În temeiul celor menționate, propun Consiliului Local adoptarea unei hotărâri de consiliu privind aprobarea vânzării fără licitație publică deschisă a suprafeței de 33.400 mp către domnul Niță Bogdan Vasile (…) la care valoarea de piață a terenului pentru vânzare este evaluat la 258.623 lei fără TVA pentru întreaga suprafață”

Ulterior, pe 20 septembrie este redactat proiectul de hotărâre, iar în ședința de 26 septembrie este aprobată vânzarea direct, fără licitație a terenului.

Terenul a fost subevaluat

În hotărârea Consiliului Local se face vorbire de un raport de evaluare realizat de o firmă privată care a stabilit că cele 3,4 hectare valorează doar 258.623 lei, adică un preț de aproximativ 1,6 euro pe metro pătrat.

Ori, consultând experți imobiliari, dar și anunțurile postate pe site-urile de specialitate, constatăm că prețurile în zonă, funcție de acces și forma terenului, variază între 12 euro și 35 de euro/mp.

Chiar în apropiere, este scoasă la vânzare o proprietate asemănătoare, cu lac, dar în suprafață mai mică, de doar 1,2 hectare, la prețul de 400.000 de euro.

Ranch-ul baronului Niță

7IAȘI a surpins imagini impresionante de la domeniul familiei Niță.

„Anexa agricolă” este de fapt o vilă cu terasă acoperită și cu pontoane către două lacuri. Pentru plimbările pe lac, Niță dispune și de ambaracțiuni cu motor, dar și cu vâsle.

Pe proprietate muncesc mai mulți oameni, unii la grădinărit, alții se îngrjesc de animale, iar alții amenjează alte noi construcții.

La limita proprietății au fost amenajate grajduri pentru animale și au fost parcate tractoare, dar și un camion.

Dan Niță, prim-vicepreședintele PNL Iași, prins beat la volan

Cartelul Imobiliarelor, demascat: mega-țeapă cu case la Miroslava

Tudor LEAHU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here