Doi doctori și o asistentă pârâți la anticorupție de o gravidă căreia i-au cerut șpagă pentru cezariană. Ginecologul prins cu banii marcați în halat

Un medic ginecolog, cu o vechime de peste 40 de ani în sistemul medical, o anestezistă și o asistentă medicală au fost reclamați la Direcția Generală Anticorupție (DGA) de o femeie însărcinată căreia i-au cerut bani pentru operația de cezariană. Ofițerii DGA au organizat un flagrant în spital, iar unul dintre medici a fost prins cu banii marcați în buzunar.

Acesta trebuia să împartă șpaga, deloc frățește, cu anestezistul și cu asistenta care l-au ajutat în timpul intervenției chirurgicale.

Pacienții români, aflați în ipostaza de a-și plăti tratamentele medicale la care au dreptul gratuit, au început să prindă curaj și să apeleze la autorități pentru a reclama faptele de corupție din spitalele de stat.

Este și cazul unei femei din Târgoviște căreia medicul ginecolog, care îi urmărise evoluția sarcinii, i-a cerut 1750 de lei pentru operația de cezariană. Din cauza unor complicații pe final de sarcină, femeia a avut nevoie de intervenție chirurgicală pentru a naște.

A mers inițial în cabinetul privat al doctorului Gheorghe Popescu din Târgoviște unde acesta a și înștiințat-o că va trebui să plătească cezariana, deși operația urma să se desfășoare la Spitalul Județean de Urgență.

Ginecologul i-a cerut femeii 1750 de lei, potrivit actului de acuzare, din care 100 de lei urma să ajungă la asistentă și 150/200 de lei, la medicul anestezist.

Gravida a luat legătura, prin intermediul unei alte persoane, cu un parlamentar care a sfătuit-o să facă denunț la DGA. Cu banii marcați, femeia a mers la spitalul de stat unde era programată să intre în operație și i-a dat medicului suma de 1400 de lei.

După intervenția chirurgicală, asistenta a primit de la ginecolog 100 de lei, iar medicul anestezist 150 de lei, chiar în sala unde doctorii se pregătesc pentru a intra în operație. Momentul a fost surprins de tehnica de supraveghere instalată de ofițerii anticorupție în spital. Ulterior acestui episod, anchetatorii au intrat peste ginecolog în cabinet și i-au cerut să predea sumele de bani pe care le avea la el.

Acesta avea în buzunar 1259 de lei, iar în urma comparării seriilor bancnotelor predate cu seriile bancnotelor consemnate în procesul-verbal, s-a constatat că acestea coincideau. Medicul a colaborat cu ofițerii DGA, a recunoscut fapta, explicând că o parte din banii primiți de la pacienta denunțătoare au ajuns la asistentă și la medicul anestezist.

Medicul a fost reținut 24 de ore, ulterior plasat în arest la domiciliu și trimis în judecată pentru luare de mită. Procesul ginecologului Gheorghe Popescu s-a desfășurat foarte rapid, a durat doar trei luni, acesta fiind și condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității printr-o decizie a Tribunalului Dâmbovița care a rămas definitivă, nefiind contestată la instanța superioară.

Explicațiile date de anestezist și asistentă care le-au adus un an în plus la pedeapsă

În cazul celor două femei, medicul anestezist Angela Buciu și asistenta Marinela Pechea, procesul s-a finalizat mult mai târziu, la trei ani de la săvârșirea faptei. Cele două au fost trimise în judecată separat de ginecologul Popescu, dar tot sub acuzația de luare de mită. Au fost condamnate de același Tribunal din Dâmbovița însă la trei ani de închisoare cu suspendare, instanța ținând cont de atitudinea celor două în faza de judecată.

Au încercat să se disculpe, susținând că banii primiți de la colegul ginecolog erau pentru cadoul de 1 martie, în condițiile în care operația avusese loc la mijlocul lunii februarie, iar asistenta a explicat că cei 100 de lei primiți de la doctor erau pentru cumpărarea unor alimente care să fie folosite în secție (cafea).

Apărarea celor două nu a ținut în fața instanței, nici în faza de fond și nici în apel.

Astfel, Curtea de Apel Ploiești a decis să păstreze sentința dată de Tribunalul Dâmbovița prin care Angela Buciu și Marinela Pechea au fost condamnate pentru corupție la 3 ani de închisoare și interzicerea exercitării dreptul de a ocupa funcţia, de care fiecare s-a folosit în săvârşirea infracţiunii – respectiv aceea de medic (B.A.) sau asistent medical (P.M.) în cadrul sistemului de sănătate public, potrivit portalului instanțelor de judecată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here