Documentul ascuns de Alexe după ancheta DNA: managerul și femeia de serviciu, singurii angajați ai unei instituții mâncate de corupție 

Corpul de Control al Consiliului Județean atrage atenția într-un document intern că situația de la Școala Populară de Arte, care a dus la punerea sub acuzare a lui Costel Alexe și a managerului Vlad Baba, nu s-a rezolvat și că ilegalitățile se perpetuează @ Documentul „INFORMARE cu privire la situația vulnerabilă existentă la Școala Populară de Arte Titel Popovici” a fost introdus pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Consiliului Județean, dar nu a fost luat în discuție @ „Informarea” arată că după ancheta DNA privind angajările frauduloase de la Școala Populară de Arte doar două posturi din compartimentul „TESA” sunt ocupate: cel de manager și cel de femeie de serviciu @ Neregulile găsite la contractul „dezavantajos” încheiat cu o  firma unei dive din anturajul managerului Vlad Baba nu au fost remediate @ Firma are contract până în 2026 @ „În luna august vom formula răspunsurile către Corpul de Control și acolo veți regăsi toate informațiile”, a spus Vlad Baba @ Școala funcționează într-un sediu pentru care nu există contract valabil din 2008, se mai arată în raport

Dosarul trimis în judecată de DNA a trecut ca o ploaie de vară peste Costel Alexe și Vlad Baba. Șeful Corpului de Control din Consiliul Județean, Felician Petrea, a înaintat în urmă cu trei zile un document din care consilierii județeni ar fi trebuit să fie informați și să dezbată asupra situației de la Școala Populară de Arte, instituție care recent a fost lovită de un dosar al DNA, care s-a lăsat cu trimiterea în judecată a președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe, a managerului Vlad Baba, dar și a mai multor angajați.

Documentul intern este intitulat „INFORMARE cu privire la situația vulnerabilă existentă la Școala Populară de Arte Titel Popovici” și este întocmit și semnat de către Felician Petrea, șef al Corpului de Control din CJ, fost polițist și comisar șef care a ocupat funcții cheie de conducere în structurile de Poliție.

„Informarea” poartă și rezoluția secretarului general al CJ, Lăcrămioara Vernică, care a scris de mână „rog informare plen”.

Cu toate acestea, documentul nu a fost citit în cadrul ședinței Consiliului Județean, astfel încât consilierii nu au luat la cunoștință despre situația de la Școala Populară de Arte.

Corpul de Control: „INSTITUTIA NU IȘI POATE DESFĂȘURA ACTIVITATEA CURENTĂ”

Neregulile semnalate de către Corpul de Control sunt foarte grave, dar cu toate acestea au fost puse sub tăcere de către executivul Consiliului Județean condus de către Costel Alexe.

Mai precis, documentul semnalează că Vlad Baba, directorul Școlii Populare de Arte, nu-și poate desfășura activitatea din cauza lipsei de personal.

„Conform informării transmise de către managerul Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” laşi, către preşedintele Consililui Judeţean laşi prin adresa nr. 795 din 20.06.2022 / nr. 24977 din 20.06.2022, din cauza lipsei de personal de la nivelul unităţii „INSTITUTIA NU ISI POATE DESFASURA ACTIVITATEA CURENTĂ”, se arată în document.

Contactat telefonic de către 7IAȘI, directorul Vlad Baba a susținut că instituția pe care o conduce își desfășoară în continuare activitatea, dar că există într-adevăr probleme din cauza lipsei de personal TESA.

„Instituția are probleme în ceea ce privește personalul de la departamentele TESA. Am făcut demersuri în vederea ocupării posturilor vacante și am făcut adrese și către alte instituții, dar fără succes”, a spus managerul Vlad Baba.

Au organizat doar concursuri cu dedicație pentru pile

Din același document, care ar fi trebuit dezbătut în ședința CJ, reiese și că nu au fost întreprinse demersurile necesare pentru organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante de la departamentele TESA. Cu toate acestea, Costel Alexe și managerul Vlad Baba și-au dat mâna atunci când a fost vorba de concursuri aranjate, după cum reiese din rechizitoriul întocmit de DNA.

Ba mai mult, nici după „informarea” făcută de către Corpul de Control către conducerea Consiliul Județean, Școala Populară de Arte nu a organizat procedurile necesare.

„În prezent din cele 31 de posturi sunt ocupate 18. Unitatea se confruntă cu o acută lipsă de personal. Din cele 10 posturi care asigură serviciile non-didactice sunt ocupate, două, respectiv funcţia de manager si cea de îngrijitor, celelalte fiind vacante.

Este vacantă inclusiv funcţia pesoanei desemnate cu aplicarea vizei de control financiar preventiv (demisionată începând cu 21.04.2022).

Prin adresa nr. 21428 din 27.05.2022 a Consiliului Judeţean Iaşi, s-a comunicat aprobarea de a se organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de referent secretar, referent economic şi consilier(administrator). Concursurile nu au fost organizate până în prezent. Managerul a justificat neorganizarea concursurilor, de lipsa personalului pentru alcătuirea comisiilor de concurs/soluţionare contestaţii”, se mai arată în același document.

Sediul nu există. Contractul a expirat de 14 ani

O altă neregulă semnalată de către Corpul de Control privește spațiul în care își desfășoară activitatea Școala Populară de Arte. Conform documentului invocat mai sus, contractul privind spațiul este expirat din 2008. În plus, funcționarii cu atribuții de control arată că l-au chestionat pe Vlad Baba și că acesta nu a identificat o soluție pentru intrarea în legalitate.

„Mai precizăm faptul că Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” Iaşi, nu deţine un spaţiu propriu, ci funcţionează într-un imobil (corp de cămin) care aparține Liceului Tehnologic „Gheorghe Mârzescu” Iaşi.(in baza contractului nr.16 din15.01.2006, încetat la 31.12.2008).

În prezent între cele două institutii nu există nici un fel de contract valabil referitor la spaţiile folosite de Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici Iaşi .

Din informaţiile oferite de managerul Vlad Corneliu Baba, demersurile realizate pentru încheierea unui astfel de contract nu au condus la clarificarea şi intrarea in legalitate a situaţiei locative pană în prezent”, se arată în informarea Corpului de Control.

În același timp, Vlad Baba, susține că sunt necesare foarte multe demersuri administrative pentru ca situația sediului în care funcționează Școala Populară de Arte să fie legal reglementată.

„Școala funcționează într-un spațiu al Liceului Gheorghe Mârzescu, care se află în administrarea Consiliului Local. La rândul său. Consiliul Local trebuie să dea un aviz cu privire la activitatea noastră. Este foarte greu să găsim un alt spațiu care să se preteze la astfel de activități. Folosim peste 30 de săli pentru activități la care participă peste 400 de cursanți”, a mai declarat telefonic Vlad Baba.

Diva cu firma de contabilitate, protejată până în pânzele albe

O altă problemă privind managementul de la Școala Populară de Arte și care a fost semnalizată în același raport al Corpului de Control privește contractul pentru servicii de contabilitate încheiat de instituția în cauză cu firma unei tinere care anterior fusese angajată la Consiliul Județean.

Scandalul a izbucnit după o dezvăluire a jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, care în februarie 2021, arătau că:  „Odată cu numirea aici de către Costel Alexe a noului director Vlad Baba, ne-a atras atenţia explozia bruscă a cheltuielilor Şcolii Populare de Arte. Printre acestea, aveam să descoperim una de-a dreptul neverosimilă: o instituţie cu numai 21 de angajaţi, plus conducerea, şi care are în schemă un contabil, externalizează serviciul de contabilitate către o firmă privată pentru suma de 20.000 de euro pe an. Iar contractul pare a fi unul pe 7 ani. Culmea, firma de contabilitate care a „prins“ acest serviciu este deţinută taman de contabila instituţiei, care este şi membră în CA al Şcolii: tânăra Diana Geantimir, până nu de mult şi ea angajată la CJ. Mai neverosimil pare a fi faptul că acest contract rade practic o treime din veniturile proprii ale Şcolii, care este echivalentul a 60.000 euro pe an”

De altfel, Corpul de Control subliniază faptul că neregulile din contractual încheiat pentru servicii de contabilitate nu au fost niciodată remediate, deși în acest sens fuseseră anterior trasate măsuri.

„În ce priveşte asigurarea serviciilor financiar-contabile, deşi în organigramă sunt prevăzute funcţii de; contabil şef, referent economic şi referent, Şcoala Populară de Arte Popovici laşi are încheiat contractul nr.597/19.09.2019 cu S.C.Omega Expert Accounting Iasi S.R.L. nr.597/19.09.2019.reprezentată de Geantimir Diana, pentru o perioadă de 84 de luni de la data de 19 septembrie 2019 si până la data de 19 decembrie 2026.

Fiind analizat cu ocazia controlului realizat la scoala, prin Raportul de Control nr. 14.704/29.04.2021 s-a constatat că acest contract are clauze vadit în defavoarea Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, motiv pentru care s-a dispus reanalizarea acestuia şi indreptarea/corectarea clauzelor neclare şi în defavoarea unităţii. Până la această dată contractul a rămas neschimbat”, se arată în informare.

Cu privire la acest subiect, în discuția telefonică purtată cu 7IAȘI, Vlad Baba a cerut un răgaz.

„În luna august vom formula răspunsurile către Corpul de Control și acolo veți regăsi toate informațiile”, a spus Vlad Baba

Opoziția din Consiliul Județean: „Demisia ar fi prea puțin”

Opoziția din Consiliul Județean cere demisii de la un capăt la altul, a lui Costel Alexe, dar și a managerului Vlad Baba.

„Dezastru pe toate planurile la Școala populara de Arte „Titel Popovici” sub bagheta dirijorilor principali Vlad Baba și Costel Alexe! La mai puțin de doi ani de mandat, cei doi „dirijori” au pus pe butuci o instituție cu o istorie bogata în spate. Prioritatea celor doi de la preluarea mandatului a fost căpușarea acestei instituții prin angajarea unor persoane dubioase și acordarea de contracte cu statul unor firme apropiate. În prezent instituția nu mai are personal în urma demisiilor, nu are un contract de chirie valabil pentru a-și desfășura activitatea și nici venituri să-și acopere cheltuielile de funcționare în urma celui mai dezastruos management din istoria Iașului. Faptul ca Vlad Baba încă stă pe scaunul de director al acestei instituții ca o căpușă avidă ne arată și mai mult disprețul pe care îl arată față de ieșeni și fata de banul public. În acest moment, demisia cred ca ar fi prea puțin, acești doi dirijori abonați la banul public merită să răspundă în fața legii și în fața ieșenilor”, spune Etienne Ignat, consilier județean USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here