Documentele primăriei, falsificate pentru o firmă apropiată PNL. „Sunt pregătită să recunosc aceste lucruri în fața oricui”

Acuzații grave în comuna Ungheni, acolo unde mai mulți consilieri locali susțin că o hotărâre de consiliu local a fost falsificată pentru ca firma care construiește un teren de sport în localitate să primească mai mulți bani decât suma prevăzută în contract @ Terenul de sport din comună trebuia să fie realizat cu peste 360.000 lei, dar primarul a solicitat suplimentarea bugetului cu încă 54.000 lei @ „Noi nu am votat suplimentarea, dar articolul a fost introdus după ședință în hotărâre”, a spus Alina Moraru, consilier local USR @ La terenul de sport se lucrează la lopată, fără utilaje, cu câțiva muncitori angajați din satul Bosia @ Firma Moldoservice Construct SRL, cea care amenajează terenul de sport din Ungheni, a primit zeci de contracte prin încredințare directă de la instituții controlate de PNL: Consiliul Județean Iași, Ateneul Național Iași sau Salubris SA @ Primarul PNL, Iulian Marcu, susține că hotărârea de consiliu local este legală și că a fost redactată în forma în care a fost votată

Mai mulți consilieri locali din comuna Ungheni, condusă de către primarul liberal Iulian Marcu, susțin că o hotărâre care a fost votată în decembrie anul trecut a fost falsificată prin adăugarea unui articol în textul documentului după ce s-a susținut ședința. Paragraful nu este lipsit de însemnătate din moment ce prevede suplimentarea unui contract cu peste 54.000 lei, sumă care afectează considerabil bugetul comunei, care se zbate la limita sărăciei.

Consilierii susțin că au realizat că textul hotărârii a fost modificat abia în luna ianuarie a acestui an. Chiar consilierul care a fost președinte al ședinței din decembrie susține că a fost indusă în eroare de către secretarul comunei, cel care i-a cerut să semneze hotărârile aprobate în luna precedentă.

„Eu sunt poștaș în comună și aveam treabă pe teren. Secretarul Gelu Juverdeanu m-a sunat și a venit după mine cu o mașină ca să-i semnez hotărârile din luna decembrie. Eu l-am refuzat inițial. I-am spus că am treabă și că voi veni la primărie după ce îmi termin serviciul. Mi-a spus că este urgent și că va fi prea târziu, că trebuie să trimită hotărârile la prefectură. Atunci am acceptat. Am semnat pe genunchi, dar fără să citesc. Nu m-am gândit că cineva este în stare să modifice ceea ce s-a votat. Când mi-am dat seama, l-am întrebat de ce a procedat așa, iar el mi-a răspuns că așa îmi trebuie și că am „semnat ca primarul”. Eu sunt pregătită să recunosc aceste lucruri în fața oricui”, a spus Alina Moraru, consilier USR în comuna Ungheni.

Consilierii au fost induși în eroare, deoarece în textul inițial al hotărârii a fost propusă suplimentarea valorii contractului, dar în conformitate cu prevederile legale ce privesc majorarea prețurilor la materialele de construcții.

„În ședința din decembrie s-a discutat doar despre suplimentarea contractului cu aproximativ 20.000 lei. Eu nu am fost de acord nici cu acest lucru, deoarece știam că caietul de sarcini nu permitea suplimentarea sumelor. Eu nu am fost de acord, dar s-a aprobat cu votul celorlalți consilieri. Dar, doar această sumă a fost aprobată: 20.000 lei, nu 54.000 lei. Cu toate acestea, am aflat ulterior că hotărârea a fost falsificată și că s-a aprobat suplimentarea și cu cei 54.000 lei”, a declarat Lucian Bambu, consilier ales pe listele Pro România.

Primarul Iulian Marcu a încercat în mai multe rânduri, pe parcursul anului 2021, să suplimenteze contractul cu cei 54.000 lei, dar de fiecare dată amendamentul a fost respins sau exclus de pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local.

„Primarul a încercat și în octombrie și în noiembrie, dar de fiecare dată a fost respins. El spune că există un raport al dirigintelui de șantier privind lucrări neprevăzute, dar nu arată nimănui acest raport. Nu am fost de acord”, a mai completat consilierul USR Alina Moraru.

Primarul: „Totul este legal. Așa au votat”

Primarul Iulian Marcu neagă categoric faptul că textul hotărârii a fost modificat și spune că acesta respectă întocmai modul în care au votat consilierii locali.

„Astea sunt numai prostii. Totul este legal, așa au votat. Hotărârea are la bază dispoziția emisă de dirigintele de șantier. Este vorba de lucrări care trebuie efectuate pentru a putea continua lucrarea. Documentele au fost transmise mai departe și nimeni nu a sesizat ceva ilegal”, a declarat primarul comunei Ungheni.

Firmă cu lipici la instituțiile controlate de PNL

Contractul pentru amenajarea terenului de sport din comuna Ungheni beneficiază de finanțare europeană prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și a fost atribuit prin încredințare directă firmei Moldoservice Construct SRL, care are sediul social în Valea Lupului și este deținută de către Dumitru și Andrei Palaghia. Contractul a fost atribuit pe 12 mai 2021 și are un termen de execuție de 10 luni. Cu numai o lună înainte de expirarea termenului de finalizare, lucrările la terenul de sport din Ungheni se află încă într-un stadiu incipient. Se lucrează greu, nemecanizat, la lopată. Locuitorii din Ungheni spun că pentru lucrare au fost angajați doar câțiva muncitori necalificați din satul Bosia.

Firma Moldoservice Construct SRL are succes în instituțiile controlate de PNL. În 2021 a primit zeci de contracte prin încredințare directă de la instituții precum Consiliul Județean Iași, Ateneul Național Iași sau Salubris SA, toate aflate sub influența liberalilor. Pe parcursul anului trecut, Consiliul Județean a făcut nouă achiziții directe de la Moldoservice Construct SRL, contractele vizând montarea a 16 aparate de aer condiționat. Valoarea totală a contractelor încheiate cu CJ Iași a fost de peste 30.000 lei.

Tot prin încredințare directă, Ateneul Național Iași, condus de consilierul județean PNL Andrei Apreotesei, a atribuit aceleiași firme trei contracte având ca obiect „lucrări de întreținere și reparații”, valoarea totală a acestora depășind suma de 51.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here