Documentele care îl îngroapă pe super-bugetarul de la Sf. Spiridon. Milioane de lei, decontate cu acte false la Ministerul Sănătății

@ Managerul de la Sf. Spiridon a decontat de la Ministerul Sănătății bani pentru două Computer Tomograf raportând că aparatura a fost montată și pusă în funcțiune în decembrie 2021 @ În realitate, aparatura CT a fost pusă în funcțiune abia în luna aprilie 2022 @ Există suspiciuni că inclusiv documentele care au stat la baza decontării lucrărilor de amenajare a spațiilor destinate funcționării aparaturii CT nu atestă realitatea @ Conducerea de la Sf. Spiridon a avut timp un an de zile să pregătească spațiile destinate aparaturii de imagistică @ Însă, în 2021, Daniel Vasile Timofte și șefa Serviciului Achiziții Publice, Daniela Nechifor, au fost mai mult preocupați cu organizarea concursului de manager și mai puțin cu rezolvarea problemelor Spitalului Sf. Spiridon

7IAȘI prezintă în exclusivitate documentele care demonstrează falsurile comise de conducerea Spitalului Sf. Spiridon pentru decontarea a 4,5 milioane de lei din fondurile Ministerului Sănătății. Timp de mai multe luni de zile, managerul Daniel Vasile Timofte a încercat să ascundă documentele falsificate, refuzând în mod ilegal accesul reporterilor 7IAȘI la aceste informații publice. Documentele arată incompetența și incapacitatea conducerii de a gestiona problemele Spitalului, precum și primitivismul gândirii unor șefi de instituții publice ajunși pe funcții doar datorită susținerii politice. Deși a avut un an de zile la dispoziție pentru a amenaja două spații în cadrul Clinicii de Radiologie și în cadrul Unității de Primiri Urgențe pentru a putea fi montate două Computer Tomograf, managerul Timofte nu a reușit acest lucru, ajungându-se la falsificarea documentelor oficiale pentru a nu pierde banii alocați de Ministerul Sănătății pentru aparatura medicală.

Atât Timofte cât și reprezentanții MS recunosc falsificarea documentelor cu nonșalanță, dar nimeni nu ia nicio măsură. Dacă această fraudă s-ar fi petrecut în mediul privat, firma și reprezentanții acesteia ar fi fost deja inculpați de procurori.

Timofte a dormit timp de 1 an!

În februarie 2020, Spitalul Sf. Spiridon a inițiat o licitație deschisă pentru achiziția de aparatură medicală cu o valoare estimată a contractului de 19.400.000 lei fără TVA, respectiv  două aparate computer tomograf 64/128,  două sisteme imagistice cu C-ARM mobil, două angiografe monoplane pentru intervenții de tip cardiac și patru aparate scopie și grafie direct digitale. Contractele cu furnizorii aparaturii au fost semnate în lunile iunie și noiembrie 2020. Nemaifiind suficient timp pentru livrarea și punerea în funcțiune a aparaturii în 2020, Ministerul Sănătății a alocat întreaga sumă de bani necesară achiziționării aparaturii pentru exercițiul financiar al anului 2021. Cei 19,5 milioane de lei trebuiau cheltuiți până la finalul anului, respectiv toate echipamentele trebuiau montate, puse în funcțiune, instruit personalul medical care urma să le utilizeze și obținute autorizațiile de funcționare din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Așadar, conducerea Spitalului Sf. Spiridon a avut la dispoziție cel puțin un an de zile pentru a amenaja laboratoarele/spațiile unde urmau să fie montate aparatele. Însă, în 2021, Daniel Vasile Timofte și șefa Serviciului Achiziții Publice, Daniela Nechifor, au fost mai mult preocupați cu organizarea concursului de manager și mai puțin cu rezolvarea problemelor Spitalului Sf. Spiridon. Chiar și după câștigarea concursului, Timofte nu a manifestat vreo grijă pentru Spital, astfel că procedurile pentru achiziția lucrărilor de amenajare a spațiilor unde urmau să fie montate cele două aparate CT au fost demarate în ultimele zile ale lunii octombrie. Pe 3 noiembrie 2021 a fost publicat anunțul procedurii, iar câteva zile mai târziu licitația a fost anulată.  La finalul lunii noiembrie s-a trecut la achiziția directă prin negociere fără publicare de anunț, iar pe 2 decembrie a fost semnat contractul cu firma SC Bauer One SRL. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru data de 17 decembrie 2021. Chiar dacă termenul pentru finalizarea amenajărilor ar fi fost respectat, era limpede deja că montarea și punerea în funcțiune a celor două CT-uri nu mai putea fi realizată până la termenul limită, respectiv 31.12.2021! Ceea ce însemna compromiterea finanțării acordate de Ministerul Sănătății.

Au finalizat lucrările în ajun de Crăciun!

În disperarea de a-și acoperi greșelile făcute și totodată incompetența, Timofte și Nechifor intră într-un carusel al ilegalităților. Pentru a disimula situația reală și a pentru a nu fi răspunzători de pierderea finanțării pentru cele două CT-uri, au fost întocmite în fals mai multe documente. Pe 17 decembrie, firma Bauer One trimite o adresă către Spital prin care informează finalizarea lucrărilor la Clinica de Radiologie și la UPU și solicită semnarea proceselor verbale de recepție. În mod surprinzător, abia pe 20 decembrie managerul Timofte emite deciziile de constituire a comisiilor de verificare, iar recepția efectivă s-a efectuat abia pe 22 și 23 decembrie! Când orice zi era vitală pentru montarea și punerea în funcțiune a echipamentelor, este mai mult decât suspect decalajul de aproape o săptămână între terminarea lucrărilor și recepția efectivă. Era de așteptat ca pe data de 17 să fie și recepția, iar furnizorul celor 2 CT-uri să intre deja în spațiu în aceeași zi pentru a începe montajul.

Sursele 7IAȘI spun însă că lucrările nu au fost finalizate pe 17 decembrie. Hârtia a fost transmisă de Bauer doar pentru a nu fi penalizați pentru nerespectarea termenului. Așa era înțelegerea cu Timofte și Nechifor. Lucrările au fost finalizate în realitate pe 21 decembrie, din acest motiv recepția s-a desfășurat în zilele de 22 și 23. Un alt document care întărește această ipoteză este și adresa către furnizorul DTL Medical transmisă abia pe 20 decembrie, la finalul programului de lucru, prin care i se cere începerea montajului aparaturii.

Zeci de documente falsificate! Medici și funcționari implicați.

Pe 24 decembrie 2021, Spitalul Sf. Spiridon transmite către Ministerul Sănătății documentația pentru decontarea valorii celor două CT, atestând cu documente falsificate că apartura livrată de DTL Medical a fost montată, pusă în funcțiune, calibrată, iar personalul instruit. Ba chiar și autorizația CNCAN obținută! Ministerul spune că cele două CT-uri au fost decontate în baza următoarei documentații fictive:”Factura fiscală pentru suma de 4.444.055 lei, avizată cu ”Bun de plata”, însoțită de Nota de recepție și constatare diferențe, proces verbal privind recepția calitativă a lucrarilor de montare – instalare CT în cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală corp C și montare instalare aparat scopie și grafie direct digital în cadrul IGH SCJU ,,Sf Spiridonˮ Iași, proces verbal de instalare mecanică și instruire, certificat de garanție și calitate, raport de service, proces verbal privind recepția calitativă a lucrarilor de montare – instalare CT în cadrul UPU-SMURD, SCJU ,,Sf Spiridonˮ Iași, proces verbal de instalare mecanică și instruire, certificat de garanție și calitate, raport de service, autorizație pentru desfașurare de activități în domeniu nuclear, lab. de tomografie computerizată, corp C,  autorizație pentru desfașurare de activități în domeniu nuclear laborator de tomografie computerizată UPU-SMURD.”

 Toate documentele datate anterior zilei de 24 decembrie! Montajul celor două aparate a început abia pe 10 ianurie 2022! Asta înseamnă că toate documentele enumerate mai sus de MS și care au stat la baza decontării celor 4,5 milioane de lei sunt false! Falsuri comise de reprezentanții Spitalului Sf. Spiridon împreună cu reprezentanții DTL Medical SRL. Documentele au fost semnate din partea Spitalului atât de medici cât și de funcționari. Timofte și-a delegat atribuțiile și a lasat-o pe Daniela Nechifor să semneze în locul său!

Timofte recunoaște falsurile, Ministerul tace!

Pe 12 ianuarie 2022, 7IAȘI a publicat fotografii din interiorul Clinicii de Radiologie și UPU cu cele două aparate CT încă nemontate. Câteva zile mai târziu,  managerul Spitalului Sf. Spiridon, Dan Timofte, recunoaște cu nonșalanță că  cele două computer tomograf nu au fost montate. Declarația managerul Dan Timofte este cel mai concret autodenunț cu privire la falsurile comise la Sf. Spiridon. Timofte spune că echipamentul CT destinat Clinicii de Radiologie a fost „asamblat mecanic” pe data de 27 decembrie 2021, în timp ce computerul tomograf de la Unitatea de Primiri Urgențe nu a fost încă montat din cauza unor probleme de gabarit ale spațiului care nu au fost rezolvate.

„Asamblarea mecanică” a fost în fapt ducerea componentelor CT-ului pe ansambluri de roți în încăperile unde trebuiau montate, fără ca echipamentul să fie montat și pus în funcțiune. „ Decontarea sumei s-a făcut pe asamblare mecanică, mai exact pe 27 decembrie. Asamblare mecanică, adică CT-urile au fost urcate pe nişte ansambluri de roţi în încăperile amenajate. A fost o soluţie legală, găsită împreună cu ministerul. În acest moment, se face procesul de calibrare. La UPU, într-adevăr, trebuie să fie făcute nişte modificări la încăperea în care se află CT-ul, dar nu majore”, a declarat Dan Timofte.

7IAȘI a relatat în ianuarie 2022 că reprezentanții DTL Medical au constatat că spațiul destinat montării CT-ului din UPU este mai mic. Schița pusă la dispoziție de Spital pentru realizarea proiectului tehnic de montaj nu corespunde  din punct de vedere al dimensiunilor cu ceea ce există în realitate! În acte, CT-ul figurează montat la UPU într-o încăpere mai mică decât gabaritul echipamentului! MS a fost informat despre această situație în ianuarie 2022, respectiv de faptul că aparatura nu este montată și că documentele în baza cărora s-a decontat cele 4,5 milioane de lei sunt false. Nimeni din minister nu a făcut nimic! De ce?!

Radiații depășite! Noi lucrări de amenajare!

Documentele ajunse în posesia 7IAȘI mai arată că aparatul CT de la Clinica de Radiologie a devenit funcțional abia în aprilie. În februarie 2022, Vlad Ghizdovăț, fizician în cadrul clinicii, sesizează faptul că lucrările realizate la amenajarea spațiului nu îndeplinesc condițiile legale necesare pentru autorizarea CT-ului de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. În urma măsurătorilor dozimetrice efectuate în camera alăturată spațiului în care se află CT-ul s-a constatat depășirea radiațiilor admise. Astfel că s-a propus realizarea unui perete despărțitor din structură metalică pe care să fie amplasată o tablă de plumb cu grosimea de 3 mm care să oprească transmiterea radiațiilor în afara camerei de expunere. În lipsa acestei lucrări, Clinica de Radiologie nu putea obține autorizația de funcționare de la CNCAN. Pe 4 martie se semnează contractul cu firma de construcții, pe 8 martie se dă ordinul de începere a lucrărilor și pe 11 martie se semnează procesul verbal de recepție. Abia după această dată, Spitalul a putut demara procedura de obținere a autorizației de funcționare de la CNCAN, document fără de care nu se poate utiliza aparatul CT.

Într-un răspuns transmis 7IAȘI, Spitalul Spiridon recunoaște că și CT-ul de la UPU a realizat primele investigații imagistice abia la începutul lunii aprilie, și nu în luna decembrie cum a fost transmis Ministerului Sănătății.

Rareș Neamțu

 

 

1 COMENTARIU

  1. Intrebarea este ce a facut consiliul de administratie? A suspendat sanctionat managerul? Nu. Au dat din cap si au ridicat manutele amandoua. Sunt la fel de responsabili sau iresponsabili ca si managerul in cardasie cu achizitorul. Au aprobat falsuri desi stiau ce se intampla foarte bine si cu lux de amanunte. Probabil ca plangerea penala pentru fiecare ar trebui facuta de un corp de control al ministrului dar care este controlat politic. Poate doar implicarea DNA de la nivel central pentru ca la nivel local sunt vanduti si controlati prin intermediul sri si al fratilor, ar putea exprima o parte din adevar(falsuri ale echipei de conducere acoperite de consiliul de rusine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here