(DOCUMENT) Cum este de fapt în linia întâi. Combinezoane rupte, ambulanțieri sancționați pentru proteste

La Iași, lupta cu coronavirus a început cu cei din linia întâi folosiți drept carne de tun @ Personalul de pe ambulanțe care se deplasa la cazurile suspecte sau confirmate cu COVID 19 era echipat cu combinezoane fragile și transparente, care se rupeau la cea mai mică mișcare @ 7IAȘI a intrat în posesia unor documente care demonstrează că șefii SAJ Iași recunoșteau că personalul trimis în misiune este expus riscului, dar în același timp i-au sancționat pe cei care au protestat @ „Și dimensiunea acestor costume a reprezentat o problemă. Astfel, continuă dl asistent șef, în timp ce persoanele mai corpolente se plângeau că acestea se rup, ceilalți salariați, mai subțirei spuneau că aceste costume sunt prea mari și le este incomod să se miște în ele” @ Ba mai mult, șefii de la Ambulanță cereau personalului să răspundă pentru echipamentul precar și ineficient: „vizete și combinezoane” @ „Aceste afirmații sunt întărite și de dl asistent șef care afirmă că s-a dispus înlocuirea tuturor costumelor de protecție, deoarece au fost achiziționate altele. La acel moment, acele costume erau singurele care se găseau pe piață și au fost achiziționate pentru protecția salariaților. Continuă dl asistent și spune că urmează a se achiziționa și vizete, urmând ca fiecare salariat să răspundă de modul în care le păstrează și le utilizează” @ Salariații vorbesc și despre alte abuzuri din partea conducerii sau despre comportamentul managerului Radu Calistru: „I-a spus că este un bou cu țâțe și să-și tragă combinezonul pe el”

Medici, asistenți și ambulanțieri din Iași au fost trimiși să preia cazurile celor cu suspiciune de COVID 19 cu echipamente care nu ofereau nici o protecție. Combinezoanele se deșirau pe cei care le îmbrăcau și se rupeau în numai câteva clipe deoarece erau confecționate dintr-un material extrem de fragil, care nu putea oferi protecție nici măcar împotriva unei adieri de vânt.

Asta se întâmpla în urmă cu trei săptămâni, când criza COVID 19 nu băgase în sperieți întreaga țară. Însă, cadrele medicale din Iași se confruntau deja cu același virus care a între timp a provocat peste 200 de decese.

Angajații de la Serviciul de Ambulanță s-au plâns conducerii și chiar arătau cu degetul către colegii de la SMURD, care plecau în misiuni similare, în care aveau de a face cu suspecți de COVID 19, dar cu echipamente mult mai performante care oferereau o protecție sporită.

În loc să-i ajute, șefii de la Ambulanță i-au executat pe angajați

Documentele care au intrat în posesia jurnaliștilor 7IAȘI și care demonstrează faptul că șefii Serviciului de Ambulanță cunoșteau că personalul plecat în misiune nu beneficiază de protecție sunt file dintr-un proces-verbal al unei ședințe a Comisiei de Disciplină. Conducerea Ambulanței Iași s-a adunat să judece un ambulanțier diagnosticat cu diabet și cu probleme cardiace, aflat în pragul pensiei care a refuzat să se deplaseze la un caz suspect de COVID – 19. Motivul: s-a rupt combinezonul de protecție și se simțea rău. Înainte, dar și ulterior acestui incident, ambulanțierul Gheorghe Onica a preluat fără contestații cazuri cu suspiciune de coronavirus.

 

„Combinezonul era rupt și prins cu capse”

Pe 15 martie, lui Gheorghe Onica, ambulanțier la SAJ Iași, i s-a cerut să se deplaseze la un caz suspect de COVID 19. Purta un combinezon dintr-un material fragil, similar hârtiei creponate, pe care, de cum l-a îmbrăcat s-a crăpat în zona abdomenului, dar și la spate. Onica este un om corpolent, trecut de prima tinerețe, dar care în cei peste 40 de ani de carieră nu a făcut pasul înapoi în fața pericolelor. De această dată însă, Onica se simțit rău.

„Pe data de 15 martie mi s-a solicitat să preiau un caz cu suspiciune  COVID 19. La acea dată, eram echipat, al fel ca întreg personalul, cu un combinezon de grădinărit. Al meu era rupt și prins cu capse. Am refuzat să mă duc la acest caz, deoarece sunt diagnosticat cu diabet și tensiune arterială.

Nu am refuzat alte solicitări. Ulterior, la distanță de câteva ore, am preluat un alt caz, un pacient cu altă afecțiune, pe care l-am transportat la Spitalul Sf. Spiridon. Acolo am fost consultat de un medic, care mi-a acordat tratament, iar după aproximativ două ore mi-a fost readusă tensiunea la parametrii normali. Același medic a constatat afecțiunile și mi-a acordat concediu medical pentru o perioadă de cinci zile, cu posibilitate de prelungire din partea medicului de familie. Nici măcar nu m-am gândit la această perioadă de prelungire. M-am prezentat la serviciu după cinci zile”, a povestit ambulanțierul Gheorghe Onica.

„Acele costume erau singurele care se găseau pe piață”

Deși i-a fost recomandat de către un medic concediu medical și, mai mult, lipsa protecției oferită de către combinezon a fost recunoscută de către șefii ambulanței, Onica s-a ales cu o sancțiune constând în diminuarea salariului pentru o perioadă de trei luni. În plus, managerul recunoaște faptul că ambulanțierul Gheorghe Onica s-a deplasat și la alte cazuri cu suspiciunea de COVID 19. Procesul verbal al ședinței Comisiei de Disciplină este semnat de către managerul Radlu Calistru și de către consilierul juridic Andra Botezatu.

Redăm mai jos, pasaje din procesul verbal al Comisiei de Disciplină, în care șefii Ambulanței recunosc cu seninătate faptul că trimiteau echipaje fără echipament care să dispună de o minimă protecție.

„Salariatul spune că a mai fost trimis la solicitări cu posibil contact COVID-19, dar cu echipament de protecție mai bun. Concluzia desprinsă a fost aceea că în data de 15 martie 2020  a fost unul nejustificat. Nu a anunțat starea de sănătate, iar faptul că nu se simțea bine a venit odată cu cuplarea solicitării de a efectua un transport cu posibil CONTACT COVID 19.

(…) Se știe faptul că orice persoană trece prin momente în care nu se simte tocmai bine, într-o anumită zi, dar această chestiune, în timpul programului, trebuie anunțată de îndată dispecerul pentru a lua măsurile ce se impun, funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. ”

(…) Dl. Onică se plânge comisiei de calitatea primelor costume de protecție, care erau de o calitate îndoielnică, rupându-se foarte ușor. Mia mult, acesta spune faptul că acea costumație, de la momentul datei de 15 martie 2020 nu era adecvată, fiind parcă de grădină, rupându-se foarte ușor, practic, la momentul la care slariatul făcea o mișcare risca să rămână fără protecție.

Intervine directorul economic care spune că la acel moment, ca de altfel mereu, s-a făcut tot ce era posibil pentru protejarea salariaților.

Aceste afirmații sunt întărite și de dl asistent șef care afirmă că s-a dispus înlocuirea tuturor costumelor de protecție, deoarece au fost achiziționate altele. La acel moment, acele costume erau singurele care se găseau pe piață și au fost achiziționate pentru protecția salariaților. Continuă dl asistent și spune că urmează a se achiziționași vizete, urmând ca fiecare salariat să răspundă de modul în care le păstrează și le utilizează”

(…) Și dimensiunea acestor costume a reprezentat o problemă. Astfel, continuă dl asistent șef, în timp ce persoanele mai corpolente se plângeau că acestea se rup, ceilalți salariați, mai subțirei speuneau că aceste costume sunt prea mari și le este incomod să se miște în ele”

„I-a spus că este un bou cu țâțe și să-și tragă combinezonul pe el”

Ambulanțierul Gheorghe Onica povestește și despre alte situații în care au fost implicați colegi de ai săi.

„M-am prezentat la manager, la domnul Calistru. Au fost și alți colegi în situația mea, lor le-a dat cu șutul în fund, la propriu. Am un coleg mai corpolent. I-a spus că este un bou cu țâțe și să-și tragă combinezonul pe el. Are 40 de ani de când lucrează la ambulanță, anul viitor pote ies și eu la pensie. Nu merităm așa ceva… A mai fost o colegă care a refuzat să plece cu combinezonul rupt. Și ea a fost sancționată”, a mai declarat Onica pentru 7IAȘI.

Acesta a relatat și despre lipsa de protecție cu care personalul de pe ambulanță a fost nevoită să se confrunte în primele zile de după declararea situației de urgență. Cu această lipsă a echipamentelor nu s-au confundat însă colegii de la SMURD, care acționau în situații similare.

„Le-am reproșat faptul că noi nu avem combinezoane la fel ca cele ale colegilor de la SMURD. Una este să nu pot, alta este să refuz… Eu, după ce am primit combinezon, am preluat mai multe cazuri COVID. Nu că nu am vrut, m-am dus la toate la care am fost trimis”, a precizat Gheorghe Onica.

Liderul de sindicat: „Pe fondul stării de urgență se fac abuzuri”

Liderul de sindicat al ambulanțierilor, prezent la ședința în care a fost judecată situația lui Gheorghe Onica, a calificat decizia Comisiei de Disciplină drept un abuz și a apreciat că personalul echipajelor de intervenție este expusă în acest sens tocmai din cauza modului în care sunt interpretate prevederile situației de urgență.

„Mi se pare abuzivă sancțiunea. Pe fondul acestei stări de urgență se fac abuzuri. Pe lângă problema echipamentelor cu care ne-am confruntat în acea perioadă, au fost situații, în care pentru persoane care au astfel de afecțiuni, s-au făcut derogări, nu înțeleg de ce nu s-a aplicat această regulă și de această dată…”, a spus Gheorghe Brișcaru, liderul de Organizația Sindicală Ambulanța Iași.

Managerul Radu Calistru nu a putut fi contactat, dar vom reveni cu punctul acestuai de vedere la scurt timp după ce ne va fi oferit.

Tudor LEAHU

 

2 COMENTARII

  1. Linia întai, mai lăsați mă cu liniile astea , ok asa este, au mare dreptate cei de la ambulanța, nu aveau și se luptau cu CODID – ul, dar de noi upu – smurd sf spiridon iasi de ce nu se spune nimic, unde sunt aduși pacienții suspecți, nediagnosticati,, …….vă spun eu …in UPU sf. spiridon iași, noi suntem fără „linii” oficial însă neoficial vedem și diagnosticăm și tratăm și transferăm pacienți cu COVID 19 , mai mare „dragul” , e mult mai usor, să testezi un pacient deja diagnosticat, mă pot proteja indiferent de boala, și îl pot trata corect și civilizat, de upu sf spiridon nu spune nimic in mass media asta…jignitor sunt curios dacă se vor da acea indemnizație de 2250ron daca suntem incluși, atunci sa văd mass media dacă ajută pe cei care muncesc , suntem singurul upu din iasi si din Moldova care primim necondiționat pacienți, muncim cu oamenii indiferent daca sunt sau nu infectați, pentru că asta e normal sa facem. Mulți vor spune ” da dar sunteți plătiți pentru asta ” , corect dar muncesc banii nu trebuie sa mor sau să imi omor familia infectând-o.
    De ce spitalul de boli infecțioase din iași este asa de lăudat atât timp cât nu primesc niciun pacient ne diagnosticat și îl trimite la spiridon , neurologice la fel , de ce un spital ca Pneumoftizilogia , un spital de plămâni ar zice lumea, nu face non stop radiografie? E jignitor sa trimiți la alt spital și tu sa dormi. De ce nu faceti articole cu oamenii care muncesc, avem si noi familii . Exact e România ,cei ce muncesc sunt invizibili cei ce sunt mari duc laudele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here