Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, s-a ales cu un nou dosar penal deschis de Direcția Națională Anticorupție sub numărul 115/P/2022. Obiectul dosarului îl reprezintă numirea Alinei Belu în funcția de manager interimar la Spitalul Clinic pentru Copii ”Sfânta Maria”. Săptămâna trecută, procurorii DNA au solicitat de la Consiliul Județean Iași documentele care au stat la baza numirii Alinei Belu în fruntea unității medicale. Aceasta a fost numită manager interimar în luna decembrie 2020, deși nu îndeplinea condițiile legale pentru ocuparea acestei funcții. Numirea Alinei Belu a fost făcută după rețeta de la Școala Populară de Arte ”Titel Popovici”, unde Costel Alexe a fost deja trimis în judecată alături de Vlad Babă, managerul demisionar al instituției de cultură. Cazul numirii ilegale a managerului de la Spitalul Sf. Maria a fost dezvăluit în exclusivitate de o investigație a 7IAȘI.
O nouă lovitură pentru Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași. Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași a deschis un nou dosar penal la adresa șefului executivului CJ în urma numirii lui Alina Belu ca manager interimar la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Procurorii au cerut în urmă cu câteva zile de la CJ Iași documentele care au stat la baza numirii lui Alina Belu la conducerea spitalului. DNA Iași a deschis dosarul 115/P/2022, unde sunt investigate fapte de abuz în serviciu că urmare a numirii Alinei Belu ca manager interimar, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a fi numită în funcție. Cazul numirii lui Alina Belu la șefia Spitalului de Copii este identic cu cel al înscăunării lui Vlad Babă la conducerea Școlii Populare de Arte ”Titel Popovici”, de pe urma căruia Costel Alexe a fost deja trimis în judecată tot de DNA Iași.
DNA a cerut documentele angajării de la Consiliul Județean Iași
DNA i-a solicitat lui Alexe pe 11 octombrie 2022 să pună la dispoziție o serie de documente, iar pe 17 octombrie CJ a transmis în original dispoziția de numire a Alinei Belu semnată de Costel Alexe, nota de fundamentare care a stat la baza deciziei, scrisoarea de intenție și CV-ul depuse de Alina Belu, precum și o copie după diploma de studii a managerului Spitalului de Copii. Numirea lui Alina Belu la Spitalul de Copii a fost presărată cu o serie de ilegalități care au ieșit recent la iveală și care arată cum a ajuns șeful CJ Iași să numească la șefia unității medicale o persoană care nu avea acest drept.
Cronologia unui abuz făcut de CJ Iași
Alina Belu a fost numită manager interimar la Spitalul de Copii în luna decembrie 2020, la câteva săptămâni de la câștigarea alegerilor pentru șefia CJ Iași de Costel Alexe, în locul lui Corneliu Mihai, cel care a condus unitatea din iulie 2019. Alina Belu era bioinginer medical în cadrul Spitalului de Copii. Ulterior, la câteva luni distanță de la această decizie, CJ Iași a demarat procedurile pentru organizarea concursului privind ocuparea funcției de manager, proceduri care însă au ridicat multe semne de întrebare. La concursul organizat în vara anului trecut și-au depus candidatura Alina Belu și Smaranda Diaconescu, medic pediatru în cadrul spitalului. Belu a câștigat concursul și a semnat contractul de management cu CJ Iași. Smaranda Diaconescu a contestat decizia la Tribunalul Iași, ocazie cu care au început să iasă la iveală ilegalitățile comise de Alexe și Belu.
Condițiile de concurs nu au fost respectate
Așadar, Alina Belu nu se putea înscrie la concurs pentru că nu îndeplinea condițiile de concurs. Comisia a viciat însă procedura pentru a o favoriza, deși realitatea era cu totul alta. La data depunerii dosarului de candidatură, Alina Belu nu deținea calitatea de absolvent al unui master sau concurs de perfecționare în management, condiție obligatorie pentru a se putea înscrie la concurs. Aceste aspecte arată că Alina Belu trebuia descalificată din start, lucru care nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă. Mai mult, Alina Belu nu îndeplinea condiția esențială de a fi absolvit o unitate de învățământ superior medical în domeniul științelor medicale. La concurs, Belu a prezentat o diplomă de la UMF Iași- Facultatea de Bioinginerie Medicală, care însă nu a fost conformă cerințelor din concurs. Belu are diplomă de inginer nu de cadru medical. Și totuși, CJ Iași a trecut cu vederea peste aceste aspecte. Pentru a putea să se înscrie la concurs, Alina Belu trebuia să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior din domeniul sănătății, pe științe medicale. Facultatea de Bioinginerie Medicală, absolvită de Alina Belu, este trecută la domeniul tehnic, chiar dacă face parte din UMF Iași.
Adeverințe neconforme la dosar depuse de Alina Belu
În plus, Belu a depus la dosarul de concurs o adeverință eliberată de Facultatea de Bioinginerie Medicală – UMF Iași în luna mai 2021, cu numai câteva zile înainte de desfășurarea probelor. Documentul nu avea însă nici o valoare, fiind emis direct de Facultate și nu de Universitate. Alina Belu a urmat cursurile Facultății de Bioingineri în perioada 1996-2002. Potrivit legii, diplomele absolvenților care au efectuat 5-6 ani de studiu anterior implementării sistemului Bologna sunt echivalente cu diplome de master. Însă, echivalarea se face în domeniul studiat, în acest caz bioingineria medicală. Managerul de la Spitalul de Copii a avut în planul de învățământ un curs de management sanitar, așa cum a avut și de alte specializări. Cazul se extinde la vârful UMF Iași, unde Anca Irina Galaction, decanul Facultății de Bioingineri, i-a acordat diploma de management sanitar lui Alina Belu, diplomă care putea să fie de oricare altă specializare, detaliu verificat acum și de DNA.
Vlad ROTARU
Mai verificati și pe directorul economic că lucrează la stat și cumulează pensia cu salariul.Daca ar fi o capacitate poate că s_ar merita sa o plătim , dar la cât muncește trimiteți o la Pensie!!!