7IAȘI prezintă în exclusivitate raportul întocmit de Consiliul Concurenței în decembrie 2017, după ce a investigat cele șapte firme care dețin dispeceratele de taxi din Iași: Imbat Delta Taxi SRL, Lux Taxi SRL, Auto Ead RD SRL, Euro Taxi Iași SRL, Parma – Tax SRL, RVR Taxi SRL șio Unreal SRL. Ancheta Consiliului Concurenței a fost una spectaculoasă fiind efectuate descinderi inopinate la sediile firmelor, iar printre dovezi se regăsesc inclusiv e-mailurile transmise între mebrii cartelului.
Doar 7 persoane au decis cât plătim pentru o călătorie cu taxiul, dar și asupra confortului și a condițiilor de transport. Tot ei au decis cât trebuie să câștige un taximetrist, chiar dacă mașina nu le aparține și nu susțin în nici un fel cheltuielile acestuia. Ei s-au făcut stăpâni pe munca și afacerea a câtorva mii de oameni.
În cazul de față nu este vorba despre războiul Uber – Taxi, ci despre faptul că șapte indivizi, patroni ai firmelor de dispecerat taxi, controlează direct viețile a câtorva mii de ieșeni, și indirect modul de viață unui oraș întreg.
Doar aceste persoane au negociat cu Primăria Iași cât costă să clătorești cu taxiul și, poftim coincidență, doi dintre cei șapte patroni de dispecerate s-au încumetrit cu primarul Mihai Chirica. Este vorba de Radu Norocea de la RVR și de Cătălin Todirașcu de la Lux Taxi.
Frați de cruce din 2012
Din documentul de control reiese că în octombrie 2012, a avut loc o ședință organizată de Camera Taximetriștilor la care au participat proprietarii dispeceratelor, care au convenit să mărească tariful practicat de taxiurile din Iași. La ședință au participat doar proprietarii de dispecerate, nu și taximietriștii.
Iată ce se arată în raportul de control:
„Astfel, în perioada ianuarie 2013 – septembrie 2017, s-a observat o similitudine referitoare la nivelul tarifelor practicate în cadrul celor 7 întreprinderi care asigură serviciul de dispecerizare pentru operatorii de taxi afiliați acestora, precum și a perioadei de modificare a tarifelor. Operatorii de taxi autorizați din municipiul Iași, care activau sub sigla celor 7 dispecerate, au practicat același tarif de distanță”
„Documentele obținute în cadrul investigației dovedesc faptul că tarifele unice practicate în perioada ianuarie 2013 – septembrie 2017 au fost stabilite și implementate prin practica concertată a operatorilor dispeceri (…), semnatari ai procesului verbal încheiat în urma ședinței Biroului Executiv al CNRTI, din data de 24.10.2012”
Consiliul Concurenței: clienții ieșeni au fost afectați
Înțelegerea ca în Iași să fie practicat un tarif unic a afectat atât clienții cât și taximetriștii.
„Ca urmare a practicii concertate de stabilire a tarifului unic de către dispecerate, în cazul de față, operatorii de transport în regim taxi nu au avut, în mod real, această posibilitate. Practic consumatorului i s-au oferit servicii de taximetrie cu grad de confort diferit la același tarif, ceea ce descurajează operatorul de transport în regim de taxi să investească în asigurarea unor condiții calitativ superioare de transport”
„Utilizarea unor tarife unice pentru activitatea de transport persoane în regim de taxi de către operatorii de transport, indiferent de operatorul dispecerat la care este afiliat, limitează posibilitatea de opțiune a clienților pentru utilizarea taxiului deservit de un anumit dispecerat, întrucât concurența a fost eliminată”
„Din punct de vedere al consumatorului nu există servicii substituibile. În cazul în care consumatorul dorește să beneficieze de servicii de transport local persoane în regim de taxi, posibilitatea de a opta pentru tarife concurențiale este practic inexistentă deoarece majoritatea transportatorilor taxi din municipiu practică același tarif
Practic, consumatorului i se oferă servicii de taximetrie cu grad de confort diferit la acealși tarif, ceea ce deranjează operatorul de taxi să investească în asigurarea unor condiții calitativ superioare de transport”
Acestea sunt concluziile la care au ajuns inspectorii de la Consiliul Concurenței după ce au afectat activitatea firmelor care dețin dispeceratele de taxi.
Mai mult, aceiași inspectori arată că taximetriștii, adică cei care se ocupă de fapt de activitatea de taximetrie nu au fost consultați cu privire la stabilirea tarifelor.
„Nu a fost identificată nicio dovadă care să ateste faptul că taximetriștii deserviți de părțile investigate au fost consultați înainte de încheierea contractelor de dispecerizare, iar faptul că dispeceratele (…) au decis să majoreze în același timp tarifele și la același nivel, evidențiază o practică concertată având ca obiect fixarea prețurilor”
„Libertatea de a opta pentru tarife mai mici este practic inexistentă”
„Analiza derulată cu privire la comportamentul celor 7 operatori dispeceri implicați a relevat faptul că aceștia au realizat o practică concertată de tip cartel pe piața transportului local în regim de taxi și a serviciilor conexe din municipiul Iași, determinând aplicarea de către majoritatea transportatorilor autorizați din municipiuiul Iași a unor tarife unice, la nivelul de 1,99 lei/km pentru tariful de zi, respectiv 2,19 lei/km pentru tariful de noapte, începând cu ianuarie 2013 și până în septembrie 2017 (o creștere de 10,5% față de nivelul anterior)
În cazul în care consumatorul dorește să beneficieze de servicii de transport local de persoane în regim de taxi, libertatea de a opta pentru tarife mai mici este practic inexistentă, deoarece majoritatea transportatorilor taxi din municipiu parctică același tarif, ca urmare a practicii concertate stabilite și puse în practică de întreprinderile investigate, concurența fiind astfel afectată”
Cum s-au apărat patronii dispeceratelor
Confruntați cu probele strânse de inspectorii Consiliului Concurenței, patronii dispeceratelor au adoptat două metode de apărare. Inițial, aceștia au n egat faptul că în cadrul ședinței de la Camera Taximetriștilor au convenit asupra tarifelor unice ce urmau a fi introduse în municipiul Iași
”Potrivit celor susținute în observațiile la raportul de investigație și reiterate în timpul audierilor, SC Parma Taxi SRL, prin administratorul său, face următoarele precizări: (…) împrejurarea că CNTR –filiala Iași, ca asociație profesională reprezentativă, a venit în sprijinul membrilor ei, cu cereri către Primăria Iași pentru schimbarea tarifelor, nu echivalează cu o practică concertată a dispeceratelor de taxi, ci un demers pentru operatorii de taxi, membri CNTR Iași, în vederea întocmirii dosarelor privin avizarea listelor de tarife”, se arată în raportul de control.
Pe de altă parte patronul dispeceratului Delta Taxi, Jan Alexuc, a comunicat inspectorilor de la Consiliul Concurenței că „a fost declarat eronat că s-a participat la o ședință ce are ca scop majorarea tarifelor, ședință localizată la sediul CNTR Iași”
Consiliul Concurenței a pus mâna pe corespondența dintre patroni
La dosar a fost depus inclusiv un mail ce a fost expediat către directorul Euro Taxi prin care șefii Camerei taximetriștilor solicitau lista cu operatorii de taxi, sub forma unui tabel, care urma să fie trimis Primăriei Iași spre avizare.
„De pe adresa de e-mail a CNRTI a fost transmis un mesaj către directorul SC Euro Taxi Iași SRL, în data de 07.12.2012, al cărei atașament conține formularul „Tabel nominal cu operatorii de taxi: SRL, membri ai CNTR – Fil Iași, care solicită avizarea LISTELOR DE TARIFE cu tarifele de distanță și tarifele de staționare utilizate în activitatea de transport persoane/bunuri în regim de taxi, majorate cu un procent cuprins între 10 – 20%””
Au vrut să ascundă înțelegerea ilegală
Tocmai pentru ca în cazul unei anchete să poată invoca faptul că în Iași nu există o înțelegere asupra tarifului unic practicat în taximetrie, patronii dispeceratelor au convenit ca două firme să opereze cu tarife diferite.
Însă, declarația dată de reprezentantul dispeceratului Unreal a demontat scenariul stabilit anterior.
„La întânire au participat toți reprezentanții ai firmelor de dispecerat. S-a discutat și s-a hotărât practicarea încă a unui tarif de către o parte a participanților de 1,97 lei/km și 1,99 lei/km tarif unic zi/noapte, în vederea creării unei aparente concurențe”, a declarat reprezentantul firmei Unreal în fața inspectorilor de la Consiliul Concurenței.
Pe cale de consecință, la momentul declanșării anchetei, patronii de la Parma Taxi și de la Euro Taxi s-au grăbit să prezinte inspectorilor contractele încheiate cu firme care aparent operau cu alte tarife. Însă, inspectorii Consiliului Concurenței nu s-au lăsat păcăliți și au arătat că în spatele celor două firme se află de fapt aceiași patroni ai firmelor care dețin dispeceratele Euro Taxi și Parma Taxi.
„SC Monden Travel SRL este singurul beneficiar al SC Euro Taxi Iași SRL care parctică tarife diferite față de ceilalți operatori dispecerizați de SC Euro Taxi SRL. (…) Trebuie precizat că Monden Travel SRL are adresa de corespondență Iași, Strada Sărăriei nr. 184 (adresă care coincide cu adresa la care SC Euro Taxi Iași SRL are sediul social declarat la Oficiul Registrului Comerșului) Cu gtoate acestea, transportatorul autorizat SC Monden Travel SRL se înscrie pe tabelul nominal care solicită avizarea noilor tarife
Din documentele respective se observă că, în cadrul dispeceratului SC Parma Taxi SRL, al cărei administrator este și președintele CRTI, singurul operator care parctică tarife diferite este SC Alex Trans Invest SRL, tarifele practicate de acesta fiind: tarif de zi 1,97 lei/km li un tarif de noapte 2.17 lei/km. SC Alex Trans Invest SRL are adresa de corespondență în Iași Strada Tătărați nr. 9 (adresă care coincide cu cea a CNRTI), iar unul dintre asociați este și asociat al SC Parma Taxi SRL, respectiv consilier juridic al CNRTI”
La Curtea de Apel București au fost deschise mai multe procese prin care properiatri ai dispeceratelor din Iași contestă raportul de control al Consiliului Concurenței, dar toate aceste acțiuni au fost rând pe rând respinse de către instanța de judecată.
De altfel, deși înțelegerea dintre aceste firme afectează în continuare viața de zi cu zi a ieșenilor, sancțiunile aplicate de către Consiliul Concurenței nu au fost usturătoare, acestea fiind calculate la un nivel de aproximativ 5 la sută din cifra de afaceri înregistrată în anul 2016. Cea mai mare sancțiune a suportat-o RVR Taxi, a omului de afaceri Radu Norocea, amenda fiind de aproximativ 80.000 lei, echivalentul a aproximativ 17.000 euro.
Tudor LEAHU