Doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru pleacă în Africa voluntar pentru a lupta cu EBOLA. Familia nu e încântată

Doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru este printre cei 120 de medici din toată lumea care vor pleca în Africa de Vest pentru a îngriji bolnavii cu Ebola. Săptămâna aceasta va afla cărei organizaţii i se va alătura şi unde va ajunge cu exactitate. Recunoaşte însă că i-ar plăcea să meargă în Guineea.

 

Medicul Tudor Ciuhodaru, specializat în medicină de urgenţă şi toxicologie, s-a oferit voluntar în octombrie anul trecut să plece să lupte contra Ebola. Răspunsul organizaţiei internaţionale de voluntari a fost favorabil.

 

„Suntem întrebaţi dacă suntem în continuare interesaţi de a fi în acea zonă şi ni se menţionează că suntem pe lista scurtă a celor 8 organizaţii care acţionează în zonă. După 23 ianuarie vom fi anunţaţi despre ceea ce se întâmplă şi unde vom fi repartizaţi, iar restul este doar o perioadă de aşteptare şi, aş putea spune, de emoţie privind data în care plecăm efectiv în zona magrebiană”, explică medicul pentru Digi24.

 

Alţi 120 de medici din toată lumea au fost selectaţi pe baza experienţei profesionale şi a abilităţilor lingvistice.

 

 

Tudor Ciuhodaru: „Mi s-a confirmat că sunt pe lista scurtă a celor care urmează să plece în zona Ebola. Este ceea ce mi-am dorit şi după 20 de ani de urgenţă am învăţat că este important să faci o echipă şi să ajuţi oamenii atunci când ai nevoie.”

 

Mai are însă un obstacol de trecut: familia lui nu e încântată de idee. Va fi plecat între o lună şi trei luni, în vacanţa parlamentară din vară, cel mai probabil, ca să evite criticile: „Nu sunt la fel de încântaţi de ideea unui risc major, dar, pe de altă parte, familia mea a fost tot timpul alături de mine atunci când am stat nopţile şi zilele de sărbătoare sau nu la urgenţe şi au înţeles că trebuie să fie cineva pe lumea asta care să facă şi un astfel de lucru şi dacă nu eu, cine?”

 

Personalul medical care intră în contact cu bolnavii de Ebola se expun unui risc. Acesta poate fi evitat, dacă se respectă câteva reguli stricte.

 

„Există acele halate de protecţie care presupun prezenţa mai multor perechi de mănuşi, care presupun prezenţa ochelarilor şi a măştii de faţă care se îmbracă şi mai ales se îndepărtează într-o anumită ordine. Sunt o serie de timpi în ceea ce priveşte îmbrăcarea cu un astfel de costum şi îndepărtarea lui care trebuie respectaţi întocmai,” a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

 

De la izbucnirea epidemiei au fost înregistrate peste 20 de mii de îmbolnăviri în principalele trei ţări afectate: Sierra Leone, Liberia şi Guineea. 678 de asistenţi şi medici din Africa de Vest au fost infectaţi cu virusul, iar 382 dintre ei au murit. În total, virusul a provocat peste 9.000 de decese.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here