DNA Iași a clasat plângerea penală depusă de Agenția Domeniilor Statului, care arăta că afacerea agricolă de la Stolniceni Prăjescu, județul Iași, a magnatului Ropharma, Mihai Miron a primit subvenții europene în baza unor acte false @ DNA a constatat că s-au întocmit și folosit acte false dar nu a făcut nimic pentru că ferma lui Miron ”a folosit” terenul @ Reprezentanții Agenției Domeniilor Statului sunt revoltați și vor ataca în justiție ordonanța de clasare
DNA Iași lasă impresia că a trecut de cealaltă parte a baricadei și s-a transformat în apărător al marilor corupți. Ordonanțele de clasare a plângerilor depuse împotriva potentaților vremii curg gârlă, iar în fața judecătorilor nu mai ajunge nici măcar câte un mic găinar, darămite un mare corupt.
În urmă cu câteva săptămâni, DNA Iași a clasat și dosarul care privea SC Agricola Miron SRL, societate legată de numele lui Mihai Miron, magnatul Ropharma. Este vorba despre ferma de la Stolniceni Prăjescu, administrată de Agricola Miron SRL, controlată de magnatul Ropharma și familia sa. Această societate a fost acuzată că a obținut fonduri europene în baza unor documente false pe un teren care se află în proprietatea statului, care-l administrează prin intermediul Agenției Domeniilor Statului. DNA a confirmat existența unor falsuri în documente, dar cu toate acestea a ”clasat” dosarul pe motivul că ferma lui Miron ”a folosit terenul”, adică nu a luat subvenții degeaba.
Clanul Miron stăpân pe averea statului
Scandalul de la Stolniceni – Prăjescu a început în urmă cu câțiva ani, când reprezentanții Agenției Domeniilor Statului, instituție care deține în această comună de lângă Pașcani circa 300 hectare de teren, au constatat că nu puteau să dispună de suprafața respectivă. Asta deoarece aceștia erau împiedicați de fostul viceprimar Gheorghe Miron, vărul lui Mihai Miron. Gheorghe Miron administra și SC Agricola Miron SRL, firmă care lucra fără nici un fel de documente legale terenu statului. Nu de puține ori, reprezentanții ADS au chemat jandarmii deoarece Miron își înarmase țăranii cu furci și topoare și i-a pus să-i blocheze pe reprezentanții ADS.
Plângere la DNA
Pe lângă faptul că lucra abuziv terenul, ADS a observat că Agricola Miron încasa si subvenții europene pe terenul proprietate publică. De aceea, la data de 27 iulie 2017, Corpul de Control al Agenției Domeniilor Statului a sesizat DNA Iași în legătură cu faptul că Primăria comunei Stolniceni Prăjescu, unde Gheorghe Miron era viceprimar a eliberat adeverințe APIA și a întocmit un contract de arendă fals pentru o suprafață de 11,39 hectare din proprietatea statului. Primăria a încheiat acest contract între Parohia Cozmești și SC Agricola Miron SRL fără a avea la bază acte de proprietate sau de posesie, conform Legii. În plângere penală s-a a mai arătat că în anul 2016, SC Agricola Miron SRL a solicitat și obținut de la APIA Iași subvenția europeană pentru suprafața respectivă în condițiile în care aceasta era în proprietatea ADS. În plus, o bună parte din suprafața respectivă a fost arendată de către ADS către Marwa Travel SRL prin contractul de arendă 401/19.04.2016 iar din cauza lui Miron această societate nu a putut solicita subvenția pe toată suprafața arendată.
Preoții s-au speriat
După ce s-a aflat că ADS va sesiza DNA, în luna iunie 2017 Parohia Ortodoxă Sfinții Voievozi, sat Cozmești a notificat Agricola Miron în legătură cu rezilierea contractului de arendare nr.369/2013 înregistrat la Consiliul Local al comunei Stolniceni Prajescu sub numărul 533/15.06.2015. În notificarea respectivă Parohia Ortodoxă recunoaște că suprafața respectivă de teren aparține Agenției Domeniilor Statului.
„Conform documentelor existente suprafața de teren precizată la articolul 12 al contractului de arendare, aparține Agenției Domeniilor Statului. Nemaiexistând obiectul contractului, el devine nul”, arată Parohia în notificarea respectivă.
Notificarea s-a făcut în anul 2017 după ce Agricola Miron obținuse fondurile europene.
Cică a făcut control și Antifrauda
În timpul cercetării penale DNA a solicitat și Departamentului de Luptă Antifraudă să efectueze unele verificări. Această instituție nu a demarat un control pe teren considerând că nu se merită. Cu toate acestea DLAF își dă cu părerea că nu au fost săvârșite nici un fel de ilegalități deoarece Agricola Miron a lucrat terenul chiar dacă sunt și niște acte false la mijloc. „Față de cele arătate mai sus, echipa de control DLAF a apreciat că fermierul SC Agricola Miron SRL a utilizat și a făcut dovada folosinței terenului în discuție chiar dacă contractul de arendare nr.369/8.01.2013 a fost încheiat cu un proprietar aparent”, se arată în ordonanța de clasare emisă de DNA Iași, confirmată de șefa DNA Iași, Alina Moraru, pe 3 mai 2019.
După această verificare sumară efectuată de DLAF, procurorii DNA susțin că s-au lămurit și au clasat dosarul. „Având în vedere cele arătate mai sus dispun clasarea cauzei pentru săvârșirea infracțiunii de ”folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prezumtiv a fi fost comisă de Agricola Miron SRL”, se arată în ordonanța de clasare.
Ferma familiei Miron
Agricola Miron a fost înființată de Gheorghe Miron în anul 2007. În anul 2012, acesta se retrage din firmă, iar părțile sociale sunt preluate de un anume Constantin Rățoi din satul Cozmești, dar și de Simona Camelia Baciu, care obține și împuternicire de reprezentare a firmei în relație cu autoritățile. Simona Camelia Baciu a fost de-a lungul timpului acționară la mai multe firme din grupul Ropharma, printre care Plantago. De asemenea, Simona Camelia Baciu este juristă la grupul de firme Ropharma.
Constantin MAZILU