DNA și schimbarea la față a României. Imaginea țării în presa străină

BBC spune că în atenţia justiţiei au ajuns peste 1.000 de oameni politici, printre care fosţi miniştri, judecători şi moguli media, consideraţi cu doar câţiva ani în urmă intangibili.

 

Şi The Economist relatează că performanţa DNA schimbă imaginea României în străinătate. Corespondentul BBC pentru Europa Centrală relatează, într-un articol apărut pe pagina electronică a BBC, că sediul DNA din Bucureşti arată ca platoul de filmare a unei telenovele: camerele şi jurnaliştii urmăresc cu atenţie ce se întâmplă cu cei care, cândva, erau influenţi şi puternici.

 

Jurnaliştii britanici consideră că la 13 ani de la înfiinţarea DNA şi la 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, lupta împotriva crimei organizate a devenit un subiect serios la Bucureşti.

 

Oameni influenţi, în atenţia DNA

Foşti miniştri, moguli media, judecători, procurori şi chiar favorita fostului preşedinte Traian Băsescu, Elena Udrea – supranumită „blonda preşedintelui” – toţi sunt sub investigaţie. Printre ultimele ţinte ale DNA sunt mama, sora şi cumnatul premierului social-democrat Victor Ponta.

 

Săptămânalul The Economist aminteşte că din cele 1.138 de cazurile de corupţie anchetate în 2014 de DNA, 90 la sută s-au finalizat cu o condamnare. Responsabilă pentru această performanţă ar fi chiar procurorul-şef, Laura Codruţa Kovesi, care a reuşit să fie acceptată de toată clasa politică, chiar dacă a fost propusă de fostul preşedinte Traian Băsescu. De asemenea, performanţele DNA sunt folosite de politicienii români pentru a schimba imaginea ţării şi pentru a atrage investitori. Mai mult, jurnaliştii de la The Economist cred că lupta anticorupţie este vitală pentru România în contextul extern actual.

 

Lupta cu corupţia, necesară

Cerinţele Uniunii Europene pentru respectarea regulamentelor a oferit oportunităţi de carieră pentru avocaţi deştepţi şi oneşti, mulţi dintre cei care lucrează pentru doamna Kovesi. America pledează agresiv pentru măsuri anticorupţie, ca parte a eforturilor sale de a opri influenţa Rusiei în Europa de Est. Chiar şi aşa, publicaţia britanică spune că România mai are multe de făcut, dar că eforturile sale au fost observate la Washington şi Bruxelles.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here