Potrivit DNA, datele statistice aferente anului 2016 se află în curs de validare şi de centralizare, pentru întocmirea Raportului anual de activitate care va fi prezentat, ca în fiecare an, la sfârşitul lunii februarie.
„În procesul de colectare a datelor, dintr-o regretabilă eroare, un angajat al DNA a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv aferentă ultimelor şase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016. Într-adevăr, în ultimele şase luni ale anului 2016, la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă. Având în vedere cele sus menţionate, precizăm că DNA face o verificare riguroasă a tuturor datelor statistice, în funcţie de toate criteriile de evaluare, înainte de publicarea lor în Raportul de activitate pe anul 2016”, arată DNA într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seară.
Direcţia Naţională Anticorupţie mai precizează că, la criteriul „restituiri definitive”, pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în patru dosare, iar în anul 2014 tot în patru dosare. Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară şi nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situaţii restituirea poate să vizeze şi aspecte de formă ale rechizitoriului.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, recent, că 2016 a fost un an greu, cu multe atacuri la adresa DNA, dar chiar şi în aceste condiţii instituţia a dipus măsuri asigurătorii de peste 640 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mult decât în anul precedent. Ea a mai spus că există mituri că dosarele sunt subţiri, dar anul trecut nu a fost înregistrată nicio restituire definitivă de dosar. De asemenea, procurorul şef al DNA a arătat că proporţia achitărilor este constantă în ultimii ani, situându-se la cota de circa 10 la sută.