@ Primarul Mihai Chirica și dezvoltatorul-interlop Doru Plugaru sunt protagoniștii dosarului 10/P/2022 în care DNA cercetează alte cinci proiecte imobiliare @ DNA a descoperit un tipar de acțiune al dezvoltatorului Doru Plugaru prin care reușea să intabuleze clădirile ridicate ilegal deși acestea nu respectau autorizațiile de construire @ Ancheta vizează un bloc de pe strada Iancu Bacalu, două blocuri de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de pe strada Șapte Oameni și trei blocuri din Moara de Vânt @ Toate aceste clădiri nu au respectat prevederile autorizațiilor de construire, dar au fost intabulate în baza unor procese verbale de recepție și a unor certificate de edificare false @ Cazuri flagrante și falsuri grosolane: blocuri cu zeci de apartamente au fost intabulate deși autorizațiile au fost emise pentru locuință individuală @ 7IAȘI și Reporter de Iași au publicat zeci de anchete cu privire la aceste proiecte imobiliare care acum fac obiectul dosarului penal @ Cine este „colegul de dosar” al primarului Chirica: Doru Plugaru este cel care, la sfârșitul anului trecut, a înjurat și a amenințat un polițist chiar în sediul Secției IV pentru că i-a oprit fiul în trafic @ Dezvoltatorul a fost trimis în judecată pentru ultraj și plasat sub control judiciar după o noapte petrecută în arest @ În rândurile de mai jos prezentăm lista proiectelor cercetate de DNA și dedesubturile fiecărei afaceri
Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași a declanșat o nouă anchetă penală în privința falsurilor și abuzurilor comise de Primăria Municipiului Iași și Poliția Locală Iași. Investigația DNA se desfășoară în cadrul dosarului penal 10/P/2022 și privește cinci (!) proiecte intabulate în baza unor certificate de edificare false de către dezvoltatorul Doru Plugaru și de către soția acestuia Anca Elena Condurache. În dosarul 10/P/2022 sunt vizați primarul Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu și funcționari din cadrul Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Iași, ai Poliției Locale Iași dar și a Oficiului de Cadastru Iași.
DNA a descoperit un tipar de acțiune, un așa-zis „modus operandi” în termeni juridici, prin care dezvoltatorul Doru Plugaru reușea să intabuleze și să vândă imobile construite ilegal. Pentru a putea realiza această schemă, Plugaru a beneficiat de concursul și complicitatea mai multor funcționari din Primăria Iași, inclusiv a viceprimarului Harabagiu și a primarului Chirica care erau ultimele persoane care își dădeau acordul și semnau documentele ilegale.
Cele cinci proiecte anchetate de DNA vizează un bloc de pe strada Iancu Bacalu, două blocuri de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de pe strada 7 oameni și trei blocuri din Moara de Vânt (construite în două etape în baza a 2 autorizații distincte). Nicio clădire nu a respectat prevederile autorizațiilor de construcție, dar au fost intabulate în baza unor procese verbale de recepție și a unor certificate de edificare false. Doi dintre oamenii cheie din această anchetă sunt Mihaela Tulică, cumătra lui Mihai Chirica, șefa Serviciului Control Urbanism din Poliția Locală, și Andrei Spînu, inspector în cadrul aceluiași serviciu. Cei doi făceau echipaj în acele zile de glorie ale Mafiei Imobiliare, fiind nelipsiți din biroul viceprimarului Gabriel Harabagiu căruia îi dădeau raportul personal, chiar și de două ori pe zi. Sub semnătura acestora a fost atestat în flas faptul că imobilele construite ilegal de dezvoltatorul interlop Dorul Plugaru corespund autorizațiilor eliberate de Primaria Iași.
7IAȘI și Reporteris au publicat mai multe investigații de presă despre aceste ilegalități monstruoase, însă abia acum DNA a demarat o investigație cu privire la faptele comise în perioada 2016 – 2021.
12 apartamente cu autorizație de casă în centrul Iașului
În noiemebrie 2020, 7IAȘI a publicat o amplă anchetă despre cum a fost construit un bloc cu 12 apartament cu autorizație de casă chiar în centrul Iașului. Pe 9 iunie 2016, Anca Condurache cumpără un teren de 337 mp pe strada Iancu Bacalu cu 95 de mii de euro, pe teren existând o casă de 95 mp, aflată într-o „stare avansată de degradare”. Anterior tranzacției, în februarie 2016, fostul proprietar obținuse aprobarea Consiliului Local pentru un PUZ, care prevedea o clădire cu destinația, locuință individuală sau birou și cu un regim de înălțime de P+1E+M (parter, etaj și mansardă).
Pe 3 martie 2017, Primăria municipiului Iași eliberează autorizația de construire pentru o LOCUINȚĂ INDIVIDUALĂ parter, etaj și mansardă și cu o înălțime care nu trebuie să depășească 7,6 m, măsurați la streașină. Clădirea construită în final nu are însă nicio legătură cu autorizația. În iulie, 2017, Plugaru anunță finalizarea lucrărilor (doar 4 luni) și cere Primăriei Iași să realizeze procesul-verbal de recepție a lucrărilor și să emită certificatul de atestare a edificării construcției. Pe 20 iulie 2017, chiar în ziua depunerii cererii, Poliția Locală Iași întocmește procesul-verbal la terminarea lucrărilor și certificatul de atestare a edificării construcției, înregistrat cu numărul 8566. Documentul semnat de George Grumeza, șef al Poliției Locale la acea vreme, și Mihaela Tulică, șef serviciu, atestă că imobilul a fost construit „conform autorizației de construire”, deși se consemnează existența unui nivel în plus, dar și faptul că suprafața construită este cu aproape 170 mp mai mare decât cea din autorizație. Astfel, regimul de înălțime este de D+P+1E+M, în loc de P+1E+M, iar suprafața desfășurată construită este de 583,9 mp în loc de 414 mp. În plus, în același certificat de edificare, destinația este schimbată în „Locuințe”, față de „locuință individuală”, așa cum apare în autorizația de construire.
Primul tun în Moara de Vânt
Reporteris a publicat în perioada 2018-2020 mai multe investigații de presă care scoteau la iveală ilegalitățile comise de funcționarii din Primăria Iași. de pe urma acestor infracțiuni, dezvoltatorul interlop Doru Plugaru a câștigat milioane de euro. Plugaru a construit în Moara de Vânt 3 blocuri ilegale, niște monstruozități pe care funcționarii primăriei le-au introdus în circuitul civil facândul milionar în euro pe Doru Plugaru. Potrivit Reporteris, primul bloc a fost construit în baza autorizației 1.249 din 8 decembrie 2015 în care era prevăzut un imobil P+2 cu o înălțime maximă 9 metri, arie construită 298,47, arie desfășurată construită 895 mp. Polițistul Andrei Spânu, supervizat de Mihaela Tulică, semnează pe 18 iulie 2016 un certificat de atestare a edificării în care invocă aceeași autorizație de construire (1.249 din 8 decembrie 2015) și scrie apoi: demisol, parter, trei etaje, mansardă. Această atestare valida practic un fals de sute de mii de euro. În realitate Plugaru a construit un bloc D+P+3E+M cu amprenta la sol de 298,47 mp, dar aria desfășurată construită se dublează la 1.790 mp. Cu totul în afara autorizației de construcție. În bani, înseamnă un profit în plus de cel puțin 500.000 de euro!
Recidiva din Moara de Vânt: blocuri în loc de case
O altă ancheta a Reporteris a scos la iveală recidiva lui Plugaru din Moara de Vânt. Conform documentelor publicate, Anca Elena Condurache, concubina lui Plugaru, a cumpărat terenul – număr cadastral 154774 – cu tot cu proiect, de la Vasile Artenie, pe 8 noiembrie 2016. Artenie avea, la data vânzării, autorizația de construire 820 din 14 septembrie 2016 pentru „Locuințe (individuale, cuplate) P+1 cu înălțimea maximă de 6 metri pe teren proprietate”. Fuseseră aprobate 5 vile P+1, pe un teren de 1.435 mp. Inițial, adresa era doar „Moara de Vânt fără număr”, ulterior dezvoltatorul menționând pe blocuri numărul stradal: 179F. Revoltător este că, la șapte luni după eliberarea autorizației, Poliția Locală, instituția abilitată să verifice legalitatea construcțiilor, a mers la adresă și, pe 27 martie 2017, în loc să stopeze construcția ilegală, a eliberat procesul-verbal de recepție a lucrărilor, ca și cum totul era în regulă. Andrei Spânu, cel care semnează documentul, menționează două blocuri în certificatul de recepție, fiecare cu demisol, parter, și trei etaje, construite conform autorizației. Deci, în loc de P+1, apăruseră blocuri cu 5 nivele. Pe 14 iulie 2017, același Spânu semnează un al doilea act, certificatul de edificare, cu demisol, parter, trei etaje și mansardă. Deci acum blocurile aveau 6 nivele, total ieșite din autorizația inițială, care prevedea cinci vile P+1. În ambele cazuri, lângă semnătura lui este și cea a Mihaelei Tulică, actuala șefă a Controlului Urbanism de la Poliția Locală, dar și a fostului director interimar Georgel Grumeza. Ambele documente îi sunt necesare unui dezvoltator pentru intabularea imobilelor. Din luna mai 2017 începuseră și vânzările de apartamente în cele două blocuri de pe Moara de Vânt 179 F. Până în prezent există 38 de cumpărători. Dezvoltatorul, cu complicitatea Poliției Locale, a mințit băncile, care au dat credite pentru apartamente într-un bloc fără autorizație.
Bloc cu 6 etaje construit în 15 zile!
Un alt caz ajuns pe masa procurorilor DNA este cel al blocurilor din zona Tătărași. Doru Plugaru împreună cu concubina sa, Anca Elena Condurache, au construit trei blocuri în arealul str. Aurel Vlaicu – str. 7 Oameni. Pe strada 7 oameni, Plugaru a ridicat un bloc în baza autorizației 735 din 3 august 2017. Conform acesteia, blocul trebuia să aibă parter și două etaje. Două săptămâni mai târziu, Poliția Locală emitea, cu semnătura lui Adrian Hrițcu, și a șefului Serviciului Control Urbanism, certificatul de atestare a edificării nr. 10334/18.08.2017. În act sunt trecute cotele clădirii, ieșite cu mult din prevederile autorizației: demisol, parter, două etaje, mansardă 1 și mansardă 2. Și toată clădirea de 6 nivele fusese construită în doar 15 zile, de la data emiterii autorizației – 3 august – la cea a certificatului – 18 august. În două săptămâni era acoperită o ilegalitate crasă. Ancheta publicată de Reporteris arăta că sub semnătura lui Andrei Spânu și cu ștampila instituției, se intervine asupra certificatului de edificare 10334. Spânu taie cu pixul suprafața construită la sol – „253,21 mp” și adaugă alături “322 mp”. Procedează la fel și în cazul suprafeței construite desfășurate: taie „1993,79 mp” și adaugă cu pixul „2.437 mp”. Actul a fost semnat și de șefa Control Urbanism, Mihaela Tulică. Dacă în realitate clădirea ar avea 322 mp amprentă la sol, cele 6 etaje ar avea în total 1932 mp. Dar Spânu a notat 2.437 mp, ceea ce ar corespunde cu 8 etaje. De aceea, concluzia anchetei jurnalistice a fost că și amprenta la sol a clădirii este mult mai mare decât în autorizația inițială.
Blocuri fără autorizație
În Aurel Vlaicu cuplul Plugaru-Condurache au construit două blocuri. Primul are adresa Aurel Vlaicu nr. 49. Pentru acest imobil nu există nicio autorizație emisă, dar asta nu l-a împiedicat pe Plugaru să facă un bloc cu 5 nivele, respectiv P+3E+M. Plugaru a încercat autorizarea blocului, dar toate încercările au fost respinse. În schimb imobilul a fost intabulat la Oficiul de Cadastru în baza unui document al Poliției Locale care vorbește despre dispariția unei case și salubrizarea zonei, nicidecum de edificarea unui bloc de locuințe. cel de-al doilea bloc din Aurel Vlaicu apare la numărul 51. În autorizația emisă de Primărie nu este menționat regimul de înălțime, nici POT, CUT, număr de etaje. Plugaru&Condurache au construit un imobil D+P+2E+M. Blocul are o amprentă la sol de 471 mp pe un teren de 579 mp. Ocupă 80% din teren. Procesul verbal de recepție este semnat la 14 zile de la emiterea autorizației de construire. O altă ilegalitate! A câta oare?
Rețeaua Cheșcu – Plugaru – Mustiață
În luna august a acestui an, 7IAȘI dezvăluia modul în care bani din conturile magnatului Gheorghe Cheșcu au ajuns în cele ale arhitectului șef Alexandru Florin Mustiață, printr-un șir de tranzacții intermediate de aceiași Doru Plugaru și Anca Condurache. Mai jos, un pasaj din investigația publicată de 7IAȘI în vară: „Gheorghe Cheșcu a primit autorizație de construire pentru un bloc în Tătărași după ce în mod mascat a plătit 100.000 de euro arhitectului șef Florin Mustiață pentru un teren achiziționat anterior de către acesta cu doar 40.000 de euro. Intermediarul: Anca Condurache, soția dezvoltatorului-interlop Doru Plugaru. Anca Condurache a achiziționat terenul de la Mustiață pe 1 septembrie 2017. După câteva zile, Condurache primește banii de la Cheșcu sub forma unui contract de împrumut autentificat sub nr. 10936/19/09.2017. Folosind aceeași schemă, Condurache cumpără și terenul alăturat. În cele din urmă, întreaga suprafață ajunge la Gheorghe Cheșcu care primește de la Primăria Iași autorizație pentru un bloc cu cinci niveluri.”
Rareș Neamțu