DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă

FOTO: psnews.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cer încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă în dosarul „Papici”. În acest caz, mai multe persoane din Prahova sunt suspectate de constituirea unui grup infracţional organizat, luare şi dare de mită.

Sebastian Ghiţă a fost miercuri la DNA, însă a ieşit din sediul instituţiei după câteva zeci de minute, precizând că are „calitatea de suspect“ în dosar, fără a da şi alte informaţii. „Există o investigaţie, am înţeles despre ce este vorba, nu am ce să declar“, a spus deputatul. Potrivit surselor judiciare din anchetă, Sebastian Ghiţă ar fi suspectat de cumpărare şi folosire de informaţii confidenţiale, şantaj şi conducere fără permis. De altfel, surse judiciare au precizat că DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, arată Digi24, citează Adevărul.

 

În februarie 2016, Curtea Supremă a decis redeschiderea unui dosar penal clasat în 2014, în care 13 persoane cu funcţii importante în Prahova sunt suspectate de constituirea unui grup infracţional, luare şi dare de mită şi favorizarea infractorului. Este vorba despre Gelu Cristian Manea – şeful Poliţiei Ploieşti, Nicolae Zecheru – şeful Serviciului Investigaţii Criminale din IJP Prahova, Constatin Ispas – fostul şef al DGA Prahova, anchetat într-un alt dosar de corupţie, Viorel Dosaru – până de curând şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, în prezent secretar de stat în cadrul MAI, Liviu Matei – şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru – şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti şi fost şef al DIICOT, Emanuel Mihail Saghel – ofiţer BCCO Ploieşti, cercetat într-un alt dosar penal, Daniel Petre – fostul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, cercetat într-un alt dosar penal, Mircea Cosma – şeful suspendat al CJ Prahova, anchetat în mai multe dosare de corupţie, inclusiv în cel al cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, la rândul său anchetat în dosarele tatălui, procurorul PCA Ploieşti Gheorghe Gîrbea, Aurelian Constantin Mihăilă şi Cătălin Ştefan Dinu.

 

Momentul deschiderii iniţiale a dosarului a avut legătură cu dosarul din anul 2013 Alexe – Păvăleanu, acuzaţi de evaziune fiscală în valoare de 35 de milioane de euro. Ambii, Răzvan Alexe, un afacerist cu legături în lumea interlopă şi Marcel Păvăleanu, fost angajat în Secretariatul General al Guvernului sunt apropiaţi ai familiei Cosma, Alexe fiind bănuit de procurorii anticorupţie că ar fi apelat la persoane cu funcţii importante în Prahova, de la procurori la poliţişti, până la diverşi angajaţi ai instituţiilor publice, pentru a obţine date din dosar. În schimbul acestor informaţii, mai multe persoane au obţinut diverse sume de bani sau bunuri. În 2014, procurorul şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA, Lucian Papici, a clasat dosarul pentru inexistenţa faptelor.

 

Procurorul Lucian Papici a instrumentat dosarul „Referendumul” în care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Papici şi-a încheiat activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie în august 2015 şi s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Decizia a fost luată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea magistratului.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here