Distracție nouă la Iași: CUM SĂ EVADEZI ÎN 60 DE MINUTE

De puţin timp, şi în Iaşi există câteva camere „escape/puzzle room”. Au apărut nu una, ci chiar două firme care se concurează pe acest joc, un fel de ”Nu sunt celebru, dar scoate-mă de-aici!”. Participanţii trebuie să „evadeze” după ce, într-un anumit timp, au de găsit indicii care să deschidă o uşă. Pentru o echipă de patru persoane preţul este de 100 de lei.  

 

Te-ai săturat să ieşi cu prietenii în oraş şi să nu puteţi relaţiona din cauza zgomotului sau a fumului gros de ţigară? Vrei să „trăieşti“ o aventură chiar la tine oraş? Te încântă ideea de a o face pe detectivul într-o cameră încuiată şi plină de mistere? Vrei să le oferi angajaţilor tăi o modalitate bună de a se distra, dar şi de a lucra în echipă? La toate aceste întrebări a găsit răspuns Mircea Iliescu, un tânăr din Iaşi care a deschis de puţin timp un „escape room“.

 

Idee via Croaţia

„Puzzle room“ este numele unei firme situate pe bulevardul Carol I, nr. 3, care îţi oferă posibilitatea de a petrece aproape 60 de minute alături de prieteni pentru dezlegarea unor mistere. Inspirat din jocul japonez Takagism, „escape room“ este un joc real ce îi provoacă pe aventurieri să lucreze împreună pentru a rezolva diverse puzzle-uri ce îi vor ajuta să iasă dintr-o cameră încuiată, în maximum 60 de minute.

Mircea Ilescu ne-a spus că ideea de a pune în practică acest joc i-a venit anul trecut, când era în vacanţă în Serbia. „Am fost anul trecut, cu prietena, în vacanţă în Muntenegru. La întoarcere, ne-am oprit în Zagreb. Nu aveam prea mult timp la dispoziţie şi am vrut să vedem ce putem face. Printre primele activităţi de pe «tripadviser» era «escape game». Ni s-a părut interesant şi am zis să mergem să vedem despre ce este vorba. Camera era una clasică de «escape room», cu mobilă veche, o lumină difuză. Clar transmitea mister. Dificultatea camerei era destul de crescută, noi eram doar doi şi nu am reuşit să ieşim. Când a expirat timpul, ştiam ce mai era de făcut… dar deja era târziu. Când ne-am întors în ţară, am vrut să văd dacă există aşa ceva şi în Iaşi sau în zona Moldovei şi am constatat că nu exista “, îşi începe Iliescu povestea.

 

 Mircea Iliescu a fost primul care a venit în Iaşi cu ideea insolitului joc

„În câteva luni am dat drumul la prima cameră“

Mircea Iliescu a reuşit în câteva luni, împreună cu un prieten, să deschidă prima cameră de acest gen. Întreaga investiţie a costat aproximativ 3.000 de euro. „Am vorbit cu un bun prieten şi ne-am apucat de treabă. Am dezvoltat proiectul, puzzle-urile ce trebuie rezolvate, practic am creat tot parcursul jocului, de la intrarea în cameră, indiciile ce pot fi oferite, până la ieşire. A fost o experienţă plăcută. Totul a fost o provocare! Am făcut totul de la zero. Şi, uite aşa, am dat drumul pe 28 decembrie 2014 la camera «The Colors»“, istoriseşte Mircea Iliescu.

 

„Afacerea evoluează frumos!“

Deţinătorul „Puzzle room“ Iaşi este foarte mulţumit de modul în care se dezvoltă afacerea: „Numărul participanţilor creşte constant şi noi ne aşteptăm în continuare ca din ce în ce mai mulţi ieşeni – şi nu numai! – să vină pentru a trăi această experienţă! Sunt persoane care îşi fac rezervare şi vin din Roman, Bacău sau Botoşani. Cam 90% dintre clienţii noştri sunt studenţi. Dar asta nu înseamnă că nu am avut şi părinţi care au venit împreună cu copiii. Clienţii pot fi şi străini, pentru că indiciile sunt şi în limba engleză.“

Se gândeşte deja să deschisă şi cea de-a doua cameră în cadrul „Puzzle room“. „Vreau să fac şi a doua cameră. Ştiu tematica, ştiu aşa, în mare, cum va arăta, dar nu vă pot da detaliile, pentru a nu strica misterul ce trebuie să existe! Şi dacă prima cameră, «The Colors», este de o dificultate mică spre medie, mă gândesc ca a doua cameră să fie puţin mai dificilă, deoarece mă aştept ca, la aceasta, să vină cei ce au trecut deja prin prima cameră şi care se aşteaptă la ceva mai greu. Probabil că, în aproximativ o lună, vom avea şi cea de-a doua cameră la «Puzzle room»“, îşi prezintă Mircea planurile de viitor.

 

Care sunt regulile

Regulile de la „Escape room“ sunt relativ simple. Împreună cu echipa ta, vei fi închis într-o cameră timp de 60 de minute. În acest timp, trebuie să găseşti şi să conectezi indicii, să rezolvi puzzle-uri, să te foloseşti de logică şi intuitivitate, pentru ca, într-un final, să găseşti cheia ce va descuia camera. În cazul în care nu reuşeşti să dezlegi misterul în cele 60 de minute, jocul se opreşte şi se va deschide uşa. Totuşi, „evadarea“ la timp face ca satisfacţia să fie deplină.

Participanţii la joc nu au voie să fotografieze sau să filmeze în interiorul camerei, tocmai pentru a păstra misterul şi a nu le divulga prietenilor despre ce este vorba. „E clar că mulţi le spun prietenilor anumite lucruri despre experienţa trăită şi despre ce puzzle-uri au de rezolvat. Tocmai de aceea noi schimbăm periodic combinaţiile la lacăte“, explică Mircea Iliescu.

 

Citește și Tot mai mulți ieșeni apelează la rezecție gastrică. Panaitescu și-a tăiat stomacul și a slăbit 40 de kilograme

 

Preţuri mai mici decât în Bucureşti

Pentru o oră petrecută în „Puzzle room“, clienţii trebuie să achite 80 de lei, dacă formează o echipă din două persoane, 90 de lei, dacă sunt trei persoane şi 100 de lei dacă sunt patru persoane.

Programul este zilnic, între 9.00 şi 23.00, iar accesul se face pe bază de rezervare prealabilă pe site-ul http://puzzleroom.ro/.

„Au fost situaţii în care au venit două sau trei persoane, dar cele mai multe echipe participante sunt de patru persoane. Practic, acest joc este conceput pentru o astfel de echipă, deoarece sunt destule puzzle-uri de rezolvat, fiecare face ceva şi se lucrează în echipă. Plus că, în patru, ideile sunt mai multe şi se rezolvă mai repede misterele!“, spune Mircea, care adaugă că preţurile sunt aproape la jumătate în comparaţie cu cele practicate în Bucureşti.

 

 Puzzle room Iaşi are şi cont pe Facebook

„Escape room“ – prieteni, nu concurenţi

La scurt timp după ce Mircea Iliescu a deschis „Puzzle room“, alţi doi tineri ieşeni au venit pe piaţă cu „Escape room“, tot o „cameră misterioasă“, unde trebuie să găseşti nişte indicii, să rezolvi nişte puzzle-uri şi „să evadezi“ în 60 de minute.

„ Am devenit prieten cu băieţii de la «Escape room», pentru că, până la urmă, camerele sunt diferite, indiciile sunt alt
ele. Nu ne considerăm concurenţi şi noi le spunem clienţilor noştri despre ei, iar cei de la «Escape room» procedează la fel“, susţine Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here