Directorul Teatrului Național din Iași, amendat administrativ pentru niște contracte suspecte pe dreputuri de autor

Directorul teatrului ieşean, Cristian Hadji-Culea, ginerele actorului Radu Beligan, alături de alţi şefi ai unităţii, au fost acuzaţi de conflict de interese din cauza a două contracte de drepturi de autor.

Conducerea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a a ajuns în vizorul procurorilor ieşeni în urma unor contracte de drepturi de autor. Zilele trecute, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus amendarea administrativă cu 1.000 de lei a directorului instituţiei, Cristian Hadji-Culea, acuzat de instigare la conflict de interese.

Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi alte persoane din conducerea teatrului ieşean. Adi Caraulea, directorul adjunct artistic, Luminiţa Condurache, contabil-şef şi Cristian Loiso, consilier juridic, au fost acuzaţi la rândul lor de conflict de interese după ce ar fi urmat ordinele directorului fără a respecta însă legea.

Potrivit unei adrese a procurorilor ieşeni sancţiunile administrative au fost acordate în cazul contractelor de drepturi de autor din spectacolele „Trei surori” şi „Zeul Măcelului”, puse în scenă de teatrul ieşean în ultimii ani.

Guvernul a legalizat contractele cu sine

Directorul Cristian Hadji-Culea a fost regizor la ambele piese şi scenograf la una dintre ele, fiind remunerat chiar de instituţia pe care o conduce în baza unor contracte pe drepturi de autor. Reprezentanţii teatrului nu au făcut niciodată publică valoarea respectivelor contracte încasate de Hadji-Culea, însă acestea s-ar ridica, potrivit unor surse din teatru, la aproape 20.000 de euro.

Suma pare a fi astronomică în condiţiile în care salariul mediu al actorilor de la Iaşi variază între 1.000 şi 1.200 de lei. Pentru infracţiunea pentru care a fost cercetat Hadji-Culea, fostul director al Operei Naţionale Române din Cluj, Rareş Trifan, a fost trimis în judecată de procurori însă, la fel ca la Iaşi, amendat administrativ de instanţă. Ulterior situaţiei de la Cluj, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă în care a legalizat aceste practici ale directorilor instituţiilor de cult, act normativ invocat şi de procurorii ieşeni în cazul lui Hadji-Culea.

„În urma modificărilor prevederilor art. 28 din OUG nr. 189/2008, dispusă prin OUG nr. 68/2013 (publicată în M.O. nr. 389/29.06.2013), în prezent managerii instituţiilor de cultură pot participa direct sau indirect la realizarea de spectacole în cadrul instituţiei pe care o conduc, cu aprobarea autorităţii în subordinea căreia funcţionează instituţia respectivă”, au precizat procurorii ieşeni în documentul citat.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here