Catalin Bulgariu: „Este important sa crestem traficul de pasageri, dar nu in orice conditii”
Au trecut cateva luni de cand la Aeroportul Iasi s-a schimbat garda. Noua conducere recunoaste ca in unele privinte situatia este critica, dar anunta si schimbari majore, de dezvoltare a aerogarii iesene. Directorul Catalin Bulgariu ne spune ce urmeaza sa se schimbe la aeroport si cum va face fata concurentei regionale cu Bacaul si Suceava
- In ce situatie ati gasit Aeroportul Iasi la momentul preluarii mandatului?
Catalin Bulgariu: In multe domenii de activitate starea Aeroportului era intr-o situatie critica. Chiar si astazi mai sunt unele domenii in care lucrurile functioneaza la limita.
- Care sunt masurile care trebuie implementate imediat la aeroport?
Catalin Bulgariu: Sunt mai multe masuri ce trebuie implementate pe mai multe paliere. In domeniul resurselor umane trebuie sa finalizam redefinirea organigramei si dimensionarea ei in concordanta cu volumul de activitate. Trebuie sa lucram de asemenea la perfectionarea personalului, la definirea culturii organizationale si la asumarea acesteia de catre toti salariatii.
Pe partea tehnica trebuie sa realizam lucrarile de mentenanta la toate instalatiile. Urmeaza sa achizitionam utilaje noi pentru sporirea functionalitatii si a confortului (de exemplu, instalatia redundanta de aer conditionat din terminalul T3). Totodata este necesar sa realizam un sistem functional de informatii pentru pasageri (site-ul aeroportului si panourile de informare), si nu in ultimul rand, sa repunem in functiune terminalul T1 astfel incat sa utilizam intreaga capacitate de procesare a pasagerilor pentru a evita aglomeratia. In ceea ce priveste operatiunile aroportuare trebuie sa mai lucram la corelarea activitatii proprii cu cea a firmelor de handling si va trebui sa avem o monitorizare permanent a vietii salbatice pentru a evita incidentele.
- Ce inseamna si cum afecteaza dezvoltarea aeroportului din Iasi concurenta cu Bacaul si Suceava?
Catalin Bulgariu: Conform prognozelor de trafic cresterea numarului de pasageri va fi suficient de mare astfel incat sa permita dezvoltarea celor trei aeroporturi din Moldova (si nu trebuie uitat Aeroportul din Chisinau care este mai mare decat cel din Iasi). Important este ca toate cele trei aeroporturi sa colaboreze si sa ofere o gama cat mai larga de destinatii.
- Care sunt obiectivele dumneavoastra ca manager pe termen mediu si lung?
Catalin Bulgariu: Dezvoltarea Aeroportului. Personal consider ca dezvoltarea pe partea de Est (proiectul din 2008 privind construirea unui terminal cu o capacitate finala de 5 milioane de pasageri) este cea mai potrivita pentru Iasi. Dar, lasam arhitectii si consultantii sa se pronunte dupa ce vor analiza toate scenariile posibile de dezvoltare. Pana la finalul anului vom avea finalizate aceste studii si vom demara lucrarile de dezvolatare la Aeroportul International Iasi.
- Ce se aude despre zona cargo?
Catalin Bulgariu: Toate proiectele de dezvoltare ale Aeroportului sunt incluse in masterplan. Studiul privind Dezvoltarea Aeroportului Iasi va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an si, din acest studiu, vor iesi directiile de dezvoltare si fazele in care urmeaza sa se realizeze acestea. Pentru activitatea de cargo sunt doua variante. Prima vizeaza un terminal special in cadrul proiectului pe partea de Est, cea de a doua reamenajarea Aviatiei Utilitare ca facilitate cargo pe partea de Vest.
- Cand vom avea pe Aeroportul Iasi o mare companie aeriana care sa ne faca legatura cu unul dintre cele mai mare HUB-uri din Europa?
Catalin Bulgariu: Mai devreme decat credeti. Suntem in discutii destul de avansate si la momentul finalizarii vom face publice detaliile colaborarii.
- Care sunt planurile pentru drumul de acces catre Aeroport? Cat va ajuta sau cat va incurca Primaria Iasi?
Catalin Bulgariu: Este cea mai grea intrebare deoarece la acest capitol, al drumurilor de acces, noi Aeroportul nu putem face nimic. Speram ca Primaria Iasi sa se implice si sa gaseasca solutii pentru a permite dezvoltarea viitoare a Aeroportului.
- Ce destinatii vor fi introduse in urmatoarele luni de pe Aeroportul Iasi?
Catalin Bulgariu: Dupa cursele introduse in martie spre Timisoara si in mai spre Cluj de catre Tarom, in iunie Verona si Cuneo de catre Ernest Airlines, in iulie Billund, Malmo, Dortmund, Bruxelles, Salonic, Eindhoven si Paris de Wizz, mai urmeaza din octombrie Liverpol operat de Wizz. Suntem in discutii si cu alte companii care vor deschide rute noi incepand din aceasta iarna.
- Care e maximul de capacitate a aeroportului in privinta traficului de pasageri si curse si cand estimati ca va fi atins acest maxim?
Catalin Bulgariu: Aici discutia ar trebui sa priveasca un cadru mai larg deoarece ar trebui avut in vedere gradul de confort al pasagerilor procesati. Cu cat gradul de confort scade cu atat numarul maxim de pasageri creste. Deci, este important sa crestem traficul de pasageri, dar nu in orice conditii. Personal consider ca actualele facilitati pe care le ofera Aeroportul sunt la limita, adica nu avem capacitate de a procesa un trafic de peste 2 milioane de pasageri cat este prognoza la finalul mandatului meu.
Andrei Viliche