Direcția de Asistență Socială din Vaslui, înglodată în datorii. 2.600 de angajați rămân fără salarii din octombrie

Cel mai mare angajator din Vaslui nu mai are bani să își plătească facturile. Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului are 2.600 de angajaţi şi bani de salarii doar până în octombrie. Utilităţile n-au mai fost achitate de două luni, iar instituţia va afla abia la toamnă dacă va primi fonduri suplimentare. Datoria instituției a ajuns la patru milioane de lei, potrivit directorului DGASPC Vaslui.

 

Toate cele 40 de centre de asistență sociale din Vaslui au fost anunțate că trebuie să facă economii drastice. În contul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului mai sunt bani doar pentru salarii și numai până în luna octombrie.

 

„Noi deja am început să facem economii la consumabile, la materiale. Cu toate astea încercăm ca beneficiarii noștri să nu resimtă acest lucru”, a spus Iulian Dohotaru, șeful Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap.

 

Soarta a 2.500 de copii de orfani și bătrâni din centrele de îngrijire este în mâinile angajaţilor Direcţiei de Asistenţă Socială. Ca să nu închidă căminele şi să nu reducă personalul, instituţia decis să nu mai achite facturile.

 

„Se simte acest lucru pentru că ori vin cu întârziere ori furnizorii nu mai pot asigura, la un moment dat, hrana sau bunurile și produsele”, a subliniat Viorel Vlad, directorul centrului.

 

Direcția are nevoie de 3,5 milioane de lei pe lună pentru a funcţiona. Din această sumă, două milioane de lei reprezintă bugetul pentru salarii.

 

„În total datoriile sunt la nivelul 40-50 de miliarde (4 milioane de lei) pe lună pe care o parte le platim, dăm drumul la altele”, a spus Ionel Armeanu Ștefănică, directorul DGASPC Vaslui.

 

Finanțarea de anul acesta pentru DGASPC Vaslui este de 125 milioane de lei, din care doar un sfert de la bugetul Consiliului Județean. Diferenţa a venit de la Ministerul de Finanţe. Autoritățile judeţene spun că nu îşi permit să aloce fonduri suplimentare şi că acestea ar trebui să vină tot din partea Executivului.

 

„Dacă nu, evident, o să trebuiască să ne descurcăm și cred că lucrul acesta se va face cu foarte multă greutate fiind nevoiți să amânăm plata unor servicii, a furnizorilor”, a explicat președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

 

Abia la rectificarea bugetară din toamnă, Guvernul ar putea aloca o nouă finanţare pentru Direcţia de Asistenţă Socială Vaslui. Instituţia mai are nevoie de 20 de milioane de lei pentru a funcţiona până la sfârșitul anului.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here