Diplome și experimente la tensiuni înalte, la festivitatea de premiere a Concursului „Ștefan Procopiu”

În fiecare primăvară, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) are loc Concursul de creativitate în fizică și tehnologii „Ștefan Procopiu”, care atrage elevii de liceu, de la clasa a VI-a până la clasa a XII-a, într-un cadru non-formal, creativ și non-restrictiv, invitându-i să-și dezvolte inteligența, comunicarea și abilitățile de lucru în echipă.

 

Anul acesta, sesiunea I a etapei județene a avut loc în perioada 26 – 27 martie la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, iar sesiunea a II-a în perioada 16 – 17 aprilie la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și la Facultatea de Mecanică, elevii câștigători primindu-și diplomele în cadrul festivităților de premiere organizate de către fiecare facultate în parte.

 

 

Aproximativ 600 de elevi au participat la faza județeană desfășurată la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (25 – 26 martie). Facultatea colaborează cu organizatorii Concursului de creativitate în fizică și tehnologii „Ștefan Procopiu” din anul 2010, prin alăturarea disciplinei de Electronică pe lângă cea de Fizică în cadrul secțiunilor Tehnici de Laborator, Referate și Fizică Tehnologică. Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 2 aprilie, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, unde au participat aproximativ 200 de elevi.

 


 

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la Facultatea de Mecanică a avut loc sesiunea a doua a etapei județene a Concursului de creativitate în fizică și tehnologii „Ștefan Procopiu, ediția a XIX-a. Facultatea de Mecanică a găzduit disciplinile Fizică – Electricitate și Electromagnetism (gimnaziu, licee teoretice şi tehnologice) şi Mecatronică. La concurs au participat elevii din clasele a VI-a până la clasele a XII-a – gimnaziu, licee teoretice şi tehnologice, iar din comisiile secţiunilor au făcut parte profesori din gimnaziile şi liceele judeţului Iaşi. Secţiunile concursului au fost: Tehnici de laborator – mecatronică, Grupuri de cooperare – fizică, Referate ştiinţifice – fizică, mecatronică, Fizică aplicată (tehnologică) – fizică, mecatronică, Tehnici computaţionale – fizică, Proiecte antreprenoriale – fizică, mecatronică.

 


 

Luni, 18 aprilie 2016, elevii premianți la secțiunile Fizică-electricitate și electromagnetism și Electrotehnică și-au primit diplomele în cadrul festivității ce a avut loc în amfiteatrul E2 al Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.

 

În deschiderea evenimentului, liceenii au fost invitați în laboratorul de Tehnica Tensiunilor Înalte, unde se lucrează cu tensiuni de ordinul sutelor de kilovolți și intensități de mii de amperi, pentru a lua parte la câteva experimente. „O să vedem o descărcare, un fel de fulger”, le-a explicat profesorul Cristian Zet celor mici.

 


 

Elevii au revenit apoi în amfiteatru pentru a-și primi diplomele, cărora organizatorii concursului, ajuns anul acesta la ediția a XIX-a, le-au găsit nume creative în funcție de premiul pe care îl reprezintă:

ARHIMEDE – gândire intuitivă (holistă, spirit de observaţie şi perspicacitate);
NEWTON – gândire analitică (teoretică, ştiinţifică);
COPERNIC – flexibilitatea gândirii ştiinţifice;
GALILEI – gândire experimentală (priceperea de a experimenta);
EDISON – productivitatea (fluiditatea) gândirii ştiinţifice/ tehnice;
COANDĂ – gândire tehnică (adecvarea gândirii la realitate);
JULES VERNE – imaginaţie ştiinţifică anticipativă;
EINSTEIN – originalitatea gândirii ştiinţifice;
PROCOPIU – spectru larg de aptitudini ştiinţifice/ tehnice.

 „E primul an în care particip. E o experiență interesantă, din care ai ce învăța. Am participat la concursul de referate științifice de mecatronică și am luat Diploma Arhimede”, spune Ștefan Adrian Ursache, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iași.

 


 

„Am participat la referate științifice pe partea de mecatronică și pe saloane de antreprenoriat și am primit Diploma Procopiu în ambele părți”, povestește Alin Constantin Botez, elev la același liceu și care participă pentru al patrulea an la rând la concurs. „E o experiență nouă pe care o acumulezi în fiecare an, afli lucruri noi, cunoști persoane noi”, adaugă tânărul.

 


 

Concursul de creativitate „Ștefan Procopiu”, gândit altfel decât o simplă olimpiadă și care la etapele naționale atinge aproximativ 800 – 1.000 de participanți, are ca scop valorificarea creativității științifice și tehnice a elevilor, stimularea potențialului creativ și dezvoltarea de competențe în diverse discipline, printre care și comunicare, rezolvare de probleme, cooperare în realizarea de proiecte. De asemenea, competiția urmărește stimularea interesului elevilor pentru studiul fizicii și al tehnologiilor înrudite și deschiderea drumului acestora către o carieră în domeniu. „Conceptul evaluării e bazat pe relația dintre inteligență și creativitate”, explică profesorul Iulian Leahu, inițiatorul Concursului „Ștefan Procopiu”, care se desfășoară încă din anul școlar 1997 – 1998.

 

„Elevii revin de la an la an, iar probele de echipe îi leagă între ei. Concursul le permite să fie creativi, întrebările nu-i blochează, dar îi învață și să comunice între ei”, adaugă profesorul.

 


 

Câteva dintre diplomele primite la concurs, precum Diploma Procopiu, le permit apoi elevilor să se înscrie direct la TUIAȘI, la Facultatea de Mecanică, la Facultatea Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației fără concurs de admitere. 1.600 de elevi au participat anul acesta la etapa județeană a Concursului de Creativitate în Fizică și Tehnologii „Ștefan Procopiu”, iar anual aproximativ 120 de profesori sunt implicați în organizarea acestei competiții.

 


 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here