Diplomația românească demontează punct cu punct atacut oficialilor ruși. Vezi răspunsul MAE

Ministerul Afacerilor de Externe răspunde acuzațiilor venite din partea oficialilor ruși, care își exprimă îngrijorarea față de încercări din țara noastră de a retușa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunțat caracter antirusesc.

 

„Este regretabil şi straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente şi informaţii publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înţeles. Suntem dezamăgiți de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvânt a Ministerului rus de Externe, înainte de emiterea reacției sale”, scrie într-un comunicat de presă MAE.

 

Într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și la București „prin evenimente destul de modeste”.

 

Autoritățile din România, atât cele centrale, cât şi cele locale, organizează în fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului din România), 27 ianuarie (Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului) și 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitățile de romi în perioada Holocaustului).

 

Şi în acest an, la 27 ianuarie, Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din întreaga lume.

 

„În mod eronat și de neînțeles, reacția purtătorului de cuvânt al MAE rus face abstracție de aceste realități și, în schimb, se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului”, se mai aratîn comunicatul Ministerului de Externe.

 

La fel de eronate și surprinzătoare sunt și deducțiile purtătorului de cuvânt cu privire la o așa zisă neasumare de către România a trecutului său istoric, precizează oficialii de la București.

 

„Ca urmare, reamintim finalizarea încă din 2004 a raportului Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” ca și eforturile în asumarea trecutului și cunoașterea largă a acestuia la nivelul societății românești. Sunt recunoscute și încurajate determinarea României de a contribui activ la eforturile internaționale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice, progresele făcute în domeniul educației privind Holocaustul, angajamentele asumate pentru cooperarea cu societatea civilă pe tematici ce privesc comemorarea Holocaustului, combaterea antisemitismului, discriminării rasiale, xenofobiei și oricăror forme de intoleranță”, mai spun reprezentanții MAE.

 

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei critică din nou România, pe care o acuză că vrea să rescrie evenimentele din al Doilea Război Mondial. Purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Maria Zakharova, s-a arătat deranjată de evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorarii Holocaustului la București şi pe care le-a caracterizat drept modeste.

 

Diplomatul rus spune că aceste evenimente „au fost însoțite prin desfăşurarea unei expoziţii dedicate deportării germanilor din Transilvania în Uniunea Sovietică, în 1945, in culori pronunţat şi deschis antisovietice și anti-ruse.

 

Mai mult, Zakharova  a acuzat faptul că accentul principal a fost pus pe condamnarea acțiunilor forțelor de ocupație sovietice „împotriva germanilor” şi a declarat că genocidul evreilor şi al romilor a fost lăsat deoparte. Comunicatul menţionează că la ceremonia de deschidere nu s-a auzit niciun cuvânt despre condamnarea Holocaustului sau cuvinte de compasiune față de evrei români.

 

Iar oficialul rus a menţionat ironic faptul că preşedintele Klaus Iojannis ar fi trebuit să cunoască cel mai bine paginile din trecutul recent al țării sale. Pe final, ruşii au încheiat cu afirmaţia că nu au uitat de partea cui a luptat armata română la Stalingrad.

 

(Sursa: b1.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here