DIICOT lovește din nou în Mafia Imobiliară. Escrocherie de șase milioane de euro cu terenuri în municipiul Iași

La data de 19.04.2022, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Iași și Vaslui într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals privind identitatea și fals intelectual.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna aprilie 2021, a fost constituit pe raza județului Iași un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Grupul infracțional organizat a fost constituit din 4 membri și sprijinit de alți doi inculpați (parte din aceștia având calitatea de angajați în cadrul O.C.P.I. Iași, unui birou notarial din municipiul Iași și Spitalului de Psihiatrie Socola Iași).

Modul de operare utilizat în vederea comiterii înșelăciunii cu consecințe deosebit de grave este următorul:

Inițial, liderul grupului infracțional organizat a făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziționate din municipiul Iași (de natură să fie utilizate la edificarea unor construcții de amploare), precum și a proprietarilor acestora.

În continuare, identitatea adevăratului proprietar era preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor identificate, prezentându-se apoi în fața notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar și solicitând încheierea unor acte notariale (legalizarea unor înscrisuri, împuterniciri notariale, certificarea unor fapte etc.), necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate.

După obținerea acestor documente, un alt membru al grupului se prezenta în fața notarilor, folosind procura obținută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare – cumpărare a imobilului.

Astfel, în luna aprilie 2021, liderul grupului infracțional organizat a identificat un teren intravilan din Municipiul Iași, cu o valoare de piață de aproximativ 6 milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă, rezidentă în Elveția.

Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului care avea calitatea de angajat în cadrul O.C.P.I. Iași, a obținut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schița cadastrală, planul de amplasament și încheierea de întabulare.
Întrucât membrul grupului infracțional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, a fost obținută prin intermediul inculpatului angajat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași o adeverință medicală falsificată care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obținerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracțional organizat.

De asemenea, prin intermediul inculpatului angajat în cadrul biroului notarial din municipiul Iași a fost obținută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării.

În acest context, în luna mai 2021, a fost identificat un potențial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului pentru suma de 1.800.000 de euro și fiind întocmite actele notariale necesare.

Contractul de vânzare – cumpărare nu a fost finalizat, potențialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment. Ulterior, membrii grupului infracțional organizat au efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare o celei de-a doua persoane vătămate în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din Municipiul Iași, perfectarea contractului fiind refuzată de către notarul public.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse în vederea audierii 10 persoane cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că au fost implicate în activitatea infracțională.
În urma activităților desfășurate în cauză, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de 5 inculpați.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here