În ultimul an de zile, firma lui Cristian Bolobiță a ”ras” nu mai puțin de 350 de contracte cu instituții de stat, toate atribuite direct, fără o competiție liberă. Peste 500.000 de lei au fost direcționați de școli, primării, unități militare, ISU, Direcția de Sănătate Publică și alte instituții de stat către societatea Auto Trans Com SRL(ATC) din Pașcani. Majoritatea primăriilor care finanțează afacerea lui Bolobiță sunt conduse de primari PSD și sunt din sfera de influență a primarului municipiului Pașcani, Dumitru Pantazi. Toată rețeaua politică a PSD controlată de Pantazi este folosită pentru finanțarea firmelor protejaților primarului. Service-ul auto a lui Bolobiță prosperă pe banii statului. Servilismul primarilor PSD a ajuns până acolo încât și Primăria Ciurea, aflată la peste 80 de kilometric distanță, apelează la serviciile service-ului din Pașcani. Asta deși în Iași sunt câteva zeci de unități autorizate care ar putea presta aceleași servicii. Poate am fi acceptat această anomalie dacă era rezultatul unei competiții corecte în care cel care a oferit cel mai mic preț a câștigat. Dar aici este vorba doar despre decizii arbitrare care stau în pixul celor care conduc acele instituții. Iar la cum a descries DNA faptele multor înaintași PSD, toată această afacere începe să semene cu o rețea de sifonat banii publici.
Din aprilie 2018 și până în prezent, Primăria Tătăruși și școala din localitate au băgat în conturile lui Bolobiță peste 61.000 de lei. Privind strict cuantumul sumei, afacerea nu pare a fi ceva ieșit din comun. Însă detaliile din spate aruncă multe semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă de fapt cu acești bani. Pe 16 octombrie, Primăria Tătătruși îi dă lui Bolobiță suma de 7.800 lei pentru servicii de reparație tractor U653. Peste o lună și jumătate, la începutul lui decembrie, Primăra Tătăruși mai încheie încă un contract cu Auto Trans Com pentru repararea aceluiași tractor U653, de aceasta data pentru suma de 9.000 de lei. În mai puțin de două luni costul cu reparațiile tractorului au ajuns la 16.800 lei. În piață, un utilaj similar costă de la 12.000 de lei până la 30.000 de lei unul în stare foarte bună. De ce cheltuie Primăria Tătăruși mii de euro pe un tractor care se defectează la fiecare două luni? Sunt reale aceste reparații sau e doar o rețetă prin care se sifonează banii comunei? Iar ca tabloul să fie complet, Primăria mai trântește și o achiziție de piese auto la modul general pentru care mai achită încă 10.000 de lei către ATC. Aceeași speță o întâlnim, trasă la indigo, și la școala din aceeași comună. Auto Trans Com încasează, în decurs de câteva luni, în mai multe tranșe, aproximativ 30.000 de lei pentru repararea a două microbuze școlare! De ce acceptă aceste instituții de stat să achite reparații la utilaje vechi mai scumpe decât costul achiziției în rate a unora noi?
Reparații de utilaje la prețuri exorbitante
Însă cifrele nu se opresc aici. Pe 4 mai 2018, Primăria Ciohorăni anunță atribuirea directă a uni contract pentru repararea unui buldoexcavator AUSA RC 3 către societatea Auto Trans Com SRL Pașcani. Valoarea contractului: 26.500 lei! Conform informațiilor obținute de la o societate care se ocupă cu vânzarea utilajelor second hand, un buldoexcavator în stare foarte bună de funcționare poate fi adus din spațiul UE la prețul 7000-8000 de euro. Și atunci revenim cu aceeași întrebare: de ce preferă un primar să achite sume colosale pentru reparații în locul achiziționării unui utilaj funcțional? Deja nu mai vorbim de lipsa banilor pentru o achiziție, ci de o oportunitate pentru primari și pentru cei care îi susțin în funcții. Primarul comunei Ciohorăni nu s-a oprit însă aici, achizițiile de piese auto și servicii ajungând în ultimele luni până la suma de 36.000 de lei.
Pașcani, la putere
Nici cuplul de cuscri Pantazi-Zanet, care conduce Pașcaniul, nu a stat cu mâinile în sân. Primăria și societatea de salubrizare a orașului au achiziționat piese și accesorii auto de la ATC în sumă de 55.000 lei dintr-un singur foc. În toată această horă și-a găsit loc și primarul Comunei Cristești, Constantin Bolohan. În ultimul an, Primăria Cristești a încheiat cu ATC peste 30 de contracte pentru reparații și furnizare piese, achitând firmei lui Bolobiță aproximativ 50.000 de lei. Totodată, în aceeași combinației, s-au prins rând pe rând alte trei instituții ale statului român: Unitatea Militară 01405 Muncelu de Sus, Direcția de Sănătate Publică și ISU Iași. UM 01405 i-a atribuit direct firmei ATC peste 70 de proceduri în valoare de peste 35.000 de lei, în timp ce ISU Iași și DSP Iași a încheiat aproximativ 30 de contracte achitând fiecare câte 10.000 de lei.
Rareș Neamțu