Ciprian Ciubotariu, patronul CCI Construct Company SRL, a demolat două imobile de pe strada Agatha Bârsescu, deși conform autorizației, trebuia să le consolideze și să le unească. Poliția Locală i-a făcut plângere penală la IPJ, iar dosarul este instrumentat sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătorie. „A fost deschis dosar penal. Este vorba despre distrugerea de imobile aflate în zona de protecție a unui monument istoric”, a transmis Inspectoratul de Poliție al Județului Iași. Cu toate acestea, Ciubotariu nu a oprit lucrările. Deși legea prevede dispunerea măsurii de sistare a lucrărilor, autoritățile nu au îndeplinit această formalitate obligatorie. Prin urmare, dezvoltatorul își vede nestingherit de treabă și continuă să construiască ilegal în centrul Iașului. Afaceristul a vrut inițial să ridice un hotel, însă Comisia Zonală a Monumentelor a respins proiectul, astfel încât Ciubotariu a obținut autorizație pentru o locuință. Patronul CCI Construct nu a respectat însă documentația și a demolat toate clădirile de pe teren.
Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu s-a ales cu dosar penal după ce a pus la pământ mai multe clădiri din zona centrală a orașului. Dosarul a ajuns la Parchet. Doar că dezvoltatorul continuă să lucreze nestingherit pe strada Agatha Bârsescu din Iași, unde ridică o clădire. Deși legea 50/1991, legea autorizării executării construcțiilor, arată că lucrările se sistează în momentul în care este deschisă o anchetă penală, autoritățile nu au îndeplinit această formalitate obligatorie, iar Ciubotariu a mers mai departe cu proiectul.
Dosar penal deschis la Parchet. Ciubotariu construiește în continuare
În toamna acestui an, Poliția Locală Iași a constatat că Ciubotariu, patronul CCI Construct Company SRL, nu respectă autorizația și a demolat ilegal imobile aflate în zona de protecție a monumentelor istorice de pe strada Agatha Bârsescu. Poliția Locală a înaintat o plângere împotriva dezvoltatorului la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, care a trimis dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
„În acest caz a fost deschis un dosar penal privind nerespectarea legii 50/1991, dosar în care se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului. Este vorba despre distrugerea de imobile aflate în zona de protecție a unui monument istoric”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție.
Legea: „constituie infracțiune”. Ciubotariu lucrează liniștit
Conform Legii 50/1991, demolarea fără autorizație de construire sau cu nerespectarea acesteia a clădirilor care se află în zone construit protejate sau în zone de protecție a monumentelor istorice constituie infracțiune.
„Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: (…) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege”, se arată în legea 50/1991.
A demolat totul în jur ilegal
Terenul pe care construiește Ciprian Ciubotariu este amplasat într-o zonă „construit-protejată”, în perimetrul de protecție a mai multor monumente istorice din centrul orașului. Inițial, omul de afaceri și-a manifestat intenția să construiască pe terenul de doar 500 metri pătrați de pe strada Agatha Bârsescu un hotel cu trei etaje. Proiectul a fost respins de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, dar și de forul superior, Comisia Națională pentru Monumente. Ciubotariu nu a ținut însă cont de restricțiile impuse în zonă și, în cele din urmă, a făcut ceea ce a vrut. Mai precis, acesta a eliberat în totalitate terenul, demolând toate clădirile, deși autorizația de construire pe care o obținuse spunea cu totul și cu totul altceva.
A vrut inițial hotel, însă cererea i-a fost respinsă
După mai mulți ani în care a încercat fără succes să obțină aviz pentru demolarea clădirilor și construirea hotelului, Ciubotariu a depus o nouă documentație, de această dată pentru amenajarea unei clădiri cu destinația de locuință. Noua documentație a fost analizată, iar Comisia Zonală pentru Monumente Istorice a eliberat un aviz conform căruia proprietarului i s-a permis să demoleze doar câteva clădiri de mici dimensiuni, anexe și magazii. Cele două clădiri de dimensiuni mai mari nu trebuiau însă demolate. Autorizația specifica că acestea urmează a fi unite și că podul va fi transformat în spațiu de locuit. Toate aceste lucrări au fost însă condiționate de păstrarea aliniamentului și a liniilor arhitecturale specifice zonei.
Nu a respectat avizul și a demolat tot
În luna aprilie 2024, Ciubotariu a obținut o autorizație de la primărie pentru reparații și extindere.
„Reparaţii capitale, extindere și comasare clădire pe aliniament existent, transformare pod în spaţiu de locuit și demolarea clădirilor C2, C3, C4. Teren în suprafață de 507 mp. (…) Se propun spre demolare clădirile C2, C3, C4; Clădirile C1 respectiv C5 sunt propuse spre comasare, rezultând o singură clădire și transformarea podului în spațiu de locuit – rezultă C1 – Casa de locuit Sc = 217 mp, Sd = 405,6 mp; Regim de înălțime: Steh+P+Pod locuibil”, este descris în autorizația de construire.
Vlad ROTARU