Dezvoltatorii Pleașcă. Au construit șapte blocuri, dar vor să plătească taxe pentru o casă

Familia Negurici, dezvoltatoare a Complexului Exclusiv Residence din Copou, solicită returnarea unor sume, cote parte, din taxa plătită Primăriei Iași pentru eliberarea autorizației de construire @ Proprietarii complexului Exclusiv Residence s-au declarat nemulțumiți de modalitatea de calcul a taxei pentru autorizațiile de construire a celor 7 blocuri și a parcării subterane, susținând că inspectorii primăriei au încadrat în mod greșit construcțiile edificate @ Negurici forțează nota și susține că ar fi trebuit să plătească o taxă de 0,5% din valoare pentru că imobilele edificate sunt folosite ca locuință, iar parcarea subterană este considerată anexă la locuință @ Primăria Iași a taxat familia Negurici cu valoarea de 1% atunci când le-a eliberat autorizațiile de construire @ Această diferență de opinie se traduce în bani astfel: 478.378 lei solicitați înapoi de Cristian Negurici și 147.752 lei solicitați de Marta Negurici @ S-a ajuns la proces, iar judecătorii de la Tribunal au respins cererile familiei Negurici pentru reducerea taxelor @ „Acest ansamblu nu poate fi considerat ca o singură locuință și astfel să îi fie aplicabile prevederile art. 267 alin.3  din Legea nr. 571/2003 atâta timp cât acest ansamblu rezidențial nu este destinat asigurării nevoilor de locuit ale unei singure familii”, se arată în sentință

Familia Negurici stă cu mâna întinsă în fața judecătorilor, solicitând rambursarea unor sume de bani de la Statul Român. Miza acestor litigii este calculată la peste 1.8 miloane de lei. Dezvoltatorii imobiliari, deveniți milionari în urma construirii complexului rezidențial Exclusive Residence din Copou, vor ca Finanțele Publice Locale să le returneze suma de 626.130 lei, bani pe care, consideră familia Negurici, i-au achitat în mod nedatorat cu titlu de taxe la bugetul local. Dând o interpretare personală Codului Fiscal, dezvoltatorii imobiliari consideră că inspectorii Primăriei Iași au aplicat în mod eronat prevederile legale privind taxa datorată pentru eliberarea autorizațiilor de construire aferente unui număr de șapte blocuri din complexul Exclusive Residence și că au fost taxați în mod nejustificat. Familia Negurici a dat și ANAF-ul în judecată în două procese distincte. În primul proces, Marta Negurici a contestat un raport de inspecție fiscală realizat de ANAF în urma căruia a fost obligată la plata a peste 400.000 lei către bugetul de stat, dar a pierdut definitiv acel litigiu. Într-un alt proces, despre care 7 Iași a relatat într-un material anterior (vezi aici https://www.7iasi.ro/anaf-a-rascolit-130-apartamente-din-cartierul-fratilor-negurici-prada-inspectorilor-170-000-de-euro/ ), Neguricii au dat în judecată Direcția Generală a Finanțelor Publice solicitând rambursarea a 824.858 lei, sumă achitată cu tiltu de TVA, impozit pe venit și contribuții sociale care urmare a tranzacțiilor imobiliare încheiate la vânzarea a peste 130 de  apartamente din complexul Exclusive Residence. Procesul este încă pe rol la Tribunalul Iași.

Câți bani vor să recupereze Cristi și Marta Negurici

La sfârșitul lunii august 2019, Cristian Negurici, împreună cu mama sa, Marta Negurici, au acționat în judecată Direcția Finanțelor Publice a Municipiului Iași și pe primarul Municipiului Iași pentru anularea unui raport de inspecție fiscală și a deciziei de impunere aferentă acestuia. În mai 2018, Marta și Cristian Negurici au depus la Direcția Finanțelor Publice Locale a Municipiului Iași (DFPL) mai multe declarații fiscale rectificative privind valoarea reală a lucrărilor executate la blocurile A7-A13 din complexul rezidențial din Copou, în sensul diminuării contravalorii taxei datorate pentru eliberarea autorizațiilor de construire. Ca urmare a acestor modificări, DFPL Iași a decis verificarea realității declarațiilor celor doi dezvoltatori imobiliari. În perioada 28.09.2019-26.11.2019, familia Negurici a fost supusă unui control fiscal din partea Finanțelor Locale cu scopul verificării corectitudinii declarațiilor depuse pentru perioada  2014-2018. La finalul controlului, proprietarii complexului Exclusiv Residence s-au declarat nemulțumiți de modalitatea de calcul a taxei pentru autorizațiile de construire a celor 7 blocuri și a parcării subterane, susținând că inspectorii primăriei au încadrat în mod greșit construcțiile edificate. În esență, Negurici forțează nota și susține că ar fi trebuit să plătească o taxă de 0,5% din valoare pentru că imobilele edificate sunt folosite ca locuință, iar parcarea subterană este considerată anexă la locuință. De cealaltă parte, Primăria susține că cele șapte blocuri nu pot fi considerate fiecare ca o locuință individuală, care deservesc fiecare doar o singură persoană, astfel că pentru acest tip de clădiri taxa prevăzută de codul fiscal este de 1% din valoarea lucrărilor de construire. Primăria Iași a taxat familia Negurici cu valoarea de 1% atunci când le-a eliberat autorizațiile de construire, iar acum, dezvoltatorii solicită o parte din bani înapoi. Această diferență de opinie se traduce în bani astfel: 478.378 lei solicitați înapoi de Cristian Negurici și 147.752 lei solicitați de Marta Negurici. Așa cum spuneam, proprietarii Exclusive Residence au atacat în instanță raportul Finanțelor Locale și decizia de impunere, încercând să convingă judecătorii că fiecare bloc din complexul rezidențial este de fapt o locuință individuală.

Tribunalul a dat dreptate Primăriei

Judecătorii de la Tribunalul Iași au respins cererile lui Cristian și Marta Negurici, considerând că inspectorii primăriei au aplicat în mod corect modul de calcul al taxelor și prin urmare Finanțele Locale nu trebuie să restituie niciun ban către dezvoltatori.

„Conform prevederilor art. 267 alin. 3 și  8 din Legea nr. 571/2003, taxa pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuință sau anexă la locuință este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții, iar taxa pentru eliberarea autorizației de construire pentru orice altă construcție decât cele prevăzute în alt alineat al prezentului articol este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție, inclusiv instalațiile aferente. În speță, reclamantul deține un ansamblu rezidențial format din mai multe blocuri, acestea din urmă cuprinzând mai multe locuințe. Acest ansamblu nu poate fi considerat ca o singură locuință și astfel să îi fie aplicabile prevederile art. 267 alin.3  din Legea nr. 571/2003 atâta timp cât acest ansamblu rezidențial nu este destinat asigurării nevoilor de locuit ale unei singure familii, cum prevede Legea 114/1996, ci este destinat să asigure aceste nevoi mai multor familii sau persoane. Pe cale de consecință, ansamblul rezidențial nu poate fi considerat ca o singură locuință căruia să îi fie aplicabile prevederile din Legea nr. 571/2003, încadrarea acestuia în dispozițiile art. 267 alin. 8 din Legea nr. 571/2003 fiind cea corectă, mod în care organul fiscal a și procedat, iar  reclamantul datorează o taxă în procent de 1% și nu de 0,5%, cum pretinde” , se arată în motivarea sentinței pronunțate de Tribunalul Iași.

Sentința nu este definitivă și a fost atacată de familia Negurici, recursul urmând să se judece la Curtea de Apel Iași.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here