EON a apelat la o firmă specializată în recuperări creanțe pentru a recupera banii datorați de dezvoltatorii complexului Evergreen Towers, soții Ciprian și Eliza Ciubotariu @ Firma de recuperări a obținut o sentință definitivă în acest sens iar executorului judecătoresc i s-a încuviințat executarea silită @ Evergreen Towers este numele proiectului imobiliar al CCI Construct Company de pe Aurel Vlaicu ce presupune construirea a 8 blocuri cu 12 etaje @ Firma este executată silit pentru că nu și-a achitat peste 30 de facturi emise de EON pentru consumul de energie electrică și gaz @EON Energie s-a chinuit mai bine de 1 an de zile să-și recupereze cei 15.000 de lei datorați de la CCI @ În 2020 CCI Construct a înregistrat pierderi de 657.939 lei în condițiile în care în anul anterior realizase un profit de 1,5 milioane lei @ Totodată, potrivit datelor oficiale din bilanțul societății, datoriile CCI Construct Company au crescut cu peste 20 de milioane de lei, de la 15 milioane de lei în 2019 la 36,4 milioane lei în 2020.
Unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din Iași este executat silit pentru neplata facturilor la energia electrică și gaz. Firma CCI Construct Company, dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers din Aurel Vlaicu, este executată silit pentru că nu și-a achitat peste 30 de facturi emise de EON pentru consumul de energie electrică și gaz. EON Energie s-a chinuit mai bine de 1 an de zile să-și recupereze cei 15.000 de lei datorați de la CCI Construct, iar în cele din urmă a apelat la serviciile unei societăți specializate în recuperarea de creanțe.
CCI Construct este deținută și condusă de soții Eliza și Ciprian Ciubotariu, ambii împărțind titulatura de director general al societății. Proiectul Evergreen presupune realizarea a 8 blocuri cu 12 nivele totalizând un număr de 510 apartamente. Deși dezvoltarea acestui proiect imobiliar presupune investiții de milioane de euro din partea companiei CCI Construct, vedem că în realitate, societatea condusă de familia Ciubotariu, nu are capacitatea de a-și achita facturile la utilități. CCI Construct încasează avansuri de zeci de mii de euro de la clienți cu promisiunea livrării unor apartamente noi în cadrul complexului. Cât de riscantă este încheierea unei astfel de tranzacții pentru clienți cu reprezentanții CCI Construct în condițiile în care există mari suspiciuni cu privire la bonitatea și capacitatea financiară a societății?
EON l-a dat pe dezvoltator pe mâna recuperatorilor
Între EON Energie și firma CCI Construct Company SRL au fost încheiate mai multe contracte de furnizare energie electrică și gaz, în baza cărora furnizorul a emis peste 30 de facturi fiscale, pe care dezvoltatorul imobiliar a refuzat sau nu a avut capacitatea financiară să le achite. EON a emis mai multe somații de plată și notificări către firma lui Ciprian Ciubotariu însă fără niciun rezultat. În vara lui 2020, EON mandatează firma Kruk România SRL să recupereze creanța de la proprietarul complexului Evergreen Towers. Kruk este o companie specializată în recuperarea creanțelor, astfel că dispune de logistica și cunoștințele necesare pentru a încasa datoriile restante ale rău-platnicilor.
În doar câteva luni, Kruk a reușit să obțină un titlu executoriu împotriva firmei lui Ciprian Ciubotariu. La finele lunii iulie 2020, Kruk a deschis primul proces împotriva CCI Construct la Judecătoria Iași. Prin cererea ce chemare în judecată, creditorul a cerut atât plata debitului principal cât și a penalităților și a cheltuielilor de judecată. În noiembrie 2020 Judecătoria a admis cererea Kruk și a emis o ordonanță de plată împotriva dezvoltatorului imobiliar pentru suma totală de 15.300 lei, compusă din 13.693 lei debit principal, 1.407 lei penalități și 200 lei cheltuieli de judecată.
În martie 2021, sentința a rămas definitivă, însă CCI Construct a refuzat din nou să se conformeze și să achite debitul stabilit de instanță. Astfel că mandatara EON s-a adresat executorului judecătoresc Toma Dumitru Paul pentru recuperarea debitului pe calea executării silite.
„Având în vedere că, în ciuda eforturilor depuse de creditoare în vederea rezolvării pe cale amiabilă a litigiului ivit, debitorul refuză să execute de bună voie obligațiile ce îi revin conform titlului executoriu reprezentat de sentința civilă 10113/17.11.2020, vă rugăm să procedați la executarea silită a acestuia conform dispozițiilor legale. Vă solicităm executarea silită a debitorului până la concurența sumelor menționate în prezenta cerere de executare silită. Totodată, în temeiul dispozițiilor Codului de procedură civilă, solicităm recuperarea de la debitor a cheltuielilor de judecată, a onorariului de executare și a tuturor celorlalte cheltuieli efectuate în cadrul dosarului de executare silită.” se menționează în cererea depusă la executorul judecătoresc de către avocații Kruk România.
Cererea executorului a fost admisă
Prin încheierea din 15 martie 2021, executorul Toma Paul a admis cererea creditoarei Eon Energie formulată prin mandatar Kruk România și a dispus înregistrarea dosarului de executare silită nr. 494/T/2021 împotriva debitoarei CCI Construct Company SRL pentru suma de 15.300 lei creanță conform sentinței judecătorești la care se vor adăuga toate cheltuielile legate de executarea silită. Pe 17 martie , executorul a depus la Judecătoria Iași cererea de încuviințare a executării silite în care preciza următoarele: ”vă rog să admiteți cererea și să dispuneți încuviințarea executării silite împotriva debitoarei în toate modalitățile de executare, asupra bunurilor mobile, prin poprire asupra sumelor de bani, veniturilor, titlurilor de valoare sau alte bunuri mobile incorporabile și asupra bunurilor mobile aparținând debitoarei CCI Construct Company SRL, cu sediul în Iași, str. Prof Ion Inculeț, și autorizarea creditoarei pentru trecerea la executarea silită a obligației cuprinse în titlul executoriu.”
Pe 25 martie instanța a admis cererea și astfel executorul a trecut la executarea silită a dezvoltatorului imobiliar.
Ciubotariu: „Nu pot vorbi”
7IAȘI a încercat să afle dacă situația apărută între dezvoltator și furnizorul de energie electrică și gaz EON a fost generată de anumite neînțelegeri sau din cauza problemelor financiare ale companiei CCI Construct. Contactat telefonic pentru a-și putea prezenta punctul de vedere, dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu a evitat o discuție cu reporterul 7IAȘI. Acesta a menționat că nu poate discuta deoarece se află într-o ședință.
„Nu pot vorbi acum. Sunt într-o ședință. Vă rog să mă sunați luni, că după ședință merg acasă și tot nu pot vorbi. Multumesc!”, a spus telefonic patronul ansamblului rezidențial Evergreen Towers.
În lipsa unor clarificări venite din partea dezvoltatorului imobiliar rămân încă multe semne de întrebare cu privire la onestitatea și bonitatea financiară a proprietarilor complexului Evergreen din Aurel Vlaicu. De altfel, situația financiară a companiei nu arată prea bine. În 2020 CCI Construct a înregistrat pierderi de 657.939 lei în condițiile în care în anul anterior realizase un profit de 1,5 milioane lei. Însă cel mai îngrijorător aspect financiar al societății îl reprezintă creșterea datoriilor. Potrivit datelor oficiale din bilanțul societății, datoriile CCI Construct Company au crescut cu peste 20 de milioane de lei, de la 15 milioane de lei în 2019 la 36,4 milioane lei în 2020.
Rareș Neamțu
Curvele costa, lași o factura mai dai la o gaura, respect mafiei imobilaiere