@ Ansamblul imobiliar Baroque Residence este alcătuit dintr-un lot de case și mai multe blocuri de locuințe, iar asociația de proprietari a deschis două procese împotriva dezvolatatorilor care au ridicat cartierul, Egros Trade SRL, CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală @ Proprietarii imobilelelor cer instaneței să-i oblige pe cei trei dezvoltatori la plata prejudiciului creat în cuantum de 56.733 lei reprezentând pierderi de apă cauzate de o eroare tehnică de montaj la branșamentul unui bloc @ Al doilea proces este îndreptat împotriva unui sdingur dezvoltator, Ciprian Ciubotariu de la CCI Construct Company, care este acuzat că nu a predat clienților cartea tehnică a construcțiilor @ La data construirii complexului Baroque Residence, societatea Egros Invest SRL era deținută de către oamenii de afaceri Cristian Delcea și Constantin Rădeanu @ În primăvara acestui an, Constantin Rădeanu și-a vândut participația către omul de afaceri Bogdan Gheorghiu, co-proprietarul clubului Fratelli și dezvoltator imobiliar @ Gheorghiu, deși nu a participat la realizarea complexului imobiliar din Bucium, este chemat acum să răspundă pentru greșelile făcute de Rădeanu și Delcea.
Dezvoltatorii complexului Baroque Residence din Bucium au fost acționați în judecată de către proprietarii imobilelor. Asociația de proprietari Baroque Residence a depus la Judecătoria Iași două acțiuni împotriva celor trei dezvoltatori ai complexului rezidențial: Egros Trade SRL, CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală. Primul proces a fost inițiat pe 4 noiembrie 2022 și are ca obiect prejudiciul creat proprietrilor ca urmare a lucrărilor defectuoase executate la unul dintre imobilele cartierului. Cel de-al doilea proces a fost deschis pe 9 noiembrie 2022 împotriva CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală deoarece cei doi constructori au refuzat să pună la dispoziție cartea tehnică a imobilelor construite.
10.000 mc apă rece în două săptămâni!
Asociația de proprietari i-a acționat în judecată pe cei trei dezvoltatori ai complexului cerând instanței să-i oblige la plata prejudiciului creat în cuantum de 56.733 lei reprezentând pierderi de apă cauzate de o eroare tehnică de montaj la branșamentul unui bloc. La două săptămâni după ce a preluat administrarea complexului, asociația de proprietari a primit de la Apavital o factură de 72.105 lei reprezentând consumul a peste 10.000 mc de apă rece.
„Ansamblul imobiliar Baroque Residence este alcătuit dintr-un lot de case și mai multe blocuri de locuințe, la edificarea acestora participând cei trei dezvoltatori pe care i-am chemat în judecată în calitate de pârâți: Egros Trade SRL, CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală. După înființarea asociației am preluat de la pârâte gestionarea și administrarea imobilelor care alcătuiesc asociația de proprietari. Contractul cu Apavital a fost încheiat pe 23.12.2019. în acest context, pe data de 09.01.2020, adică la aproximativ 2 săptămâni, ni s-a facturat de către Apavital o cantitate de 10.146 mc apă rece și canalizare în valoare de 72.105 lei.”, precizează asociația în documentele depuse la Judecătoria Iași.
Eroare tehnică a constructorului
Întrucât consumul înregistrat în apometre era mult mai mic, asociația a contractat serviciile unei firme specializate în instalații. În urma verificărilor întregii instalații din complexul rezidențial, firma a constatat o eroare tehnică de execuție a branșamentului de la blocul L3. Mai precis, constructorul a montat invers un dispozitiv autoblocant, fapt ce a cauzat pierderea unei cantități enorme de apă. Deși notificați, dezvoltatorii au refuzat să remedieze problema și să achite pierderea de apă cauzată. Asociția a remediat defecțiunea de montaj, a achitat factura către Apavital, iar acum își cere banii înapoi de la dezvoltatori.
„Nu ne-am putut explica acest consum uriaș în contextul în care toate imobilele sunt contorizate cu apometre, iar consumul însumat era mult mai mic. Pentru a identifica problema am contractat o firmă specializată în instalații care a identificat o eroare tehnică de construire/montaj la branșamentul blocului L3, scara B, care a determinat o avarie ce a condus la pierderea celor 10.146 mc de apă. Din serviciile realizate și facturate de către societatea contractată se poate observa că a fost necesară inversarea sensului inelului de strangulare, fapt datorat unei montări necorespunzătoare a instalației de apă.”, se arată în cererea de chemare în judecată.
După mai multe discuții cu Apavital, asociația a reușit să obțină o recalculare în privința apei deversate în canalizare, astfel că factura a fost redusă cu aproximativ 15.000 lei. Complexul rezidențial din zona Trei Fântâni a fost realizat de trei companii: Egros Trade SRL, CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală. Întrucât niciunul dintre dezvoltatori nu au mai comunicat cu asociația de proprietari după predarea apartamentelor și caselor, nu este clar cine se face vinovat de eroarea tehnică de execuție a branșamentului care a cauzat prejudiciul de peste 50.000 de lei.
Refuză să predea cartea tehnică a blocurilor
Însă, problemele asociației nu se opresc aici. Doi dintre cei trei dezvoltatori au refuzat să pună la dispoziția cumpărătorilor și a asociației cartea tehnică a imobilelor. Prin cel de-al doilea proces intentat CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală, Asociația de proprietari Baroque Residence cere judecătorilor să oblige cele două societăți să pună la dispoziție cartea tehnică a blocurilor construite de către aceștia, deși această obligație este prevăzută atât în legislație cât și în contractele de vânzare cumpărare. .
„Pârâții CCI Construct Company SRL și Lăbuș Valentin Intreprindere Individuală au participat alături de Egros Invest SRL la edificarea ansamblului rezidențial situat în strada Trei Fântâni. Demersul nostru este determinat de refuzul pârâților de a-și respecta obligațiile legale privind predarea cărții tehnice a construcției/imobilului. Menționăm că doar dezvoltatorul Egros Invest a predat până în prezent cartea tehnică a blocurilor edificate de către acesta, ceilalți doi investitori neîndeplinindu-și oblogațiile legale. Menționăm importanța cărții tehnice care cuprinde toate datele despre proiect și realizarea construcției, fără aceste informații beneficiarul final fiind în imposibilitatea de a verifica calitatea și corespondența lucrărilor cu proiectul și autorizația de construire, dar și de a realiza eventuale lucrări de reparații în contextul în care nu se cunosc cu exactitate traseele instalațiilor electrice, de apă și canalizare.” așa își motivează acțiunea asociația de proprietari.
Cine sunt dezvoltatorii?
La data construirii complexului Baroque Residence, societatea Egros Invest SRL era deținută de către oamenii de afaceri Cristian Delcea și Constantin Rădeanu. În primăvara acestui an, Constantin Rădeanu și-a vândut participația către omul de afaceri Bogdan Gheorghiu, co-proprietarul clubului Fratelli și dezvoltator imobiliar. Gheorghiu, deși nu a participat la realizarea complexului imobiliar din Bucium, este chemat acum să răspundă pentru greșelile făcute de Rădeanu și Delcea.
CCI Construct Company SRL este deținută de soții Eliza și Ciprian Ciubotariu. Compania a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Iași, unul dintre cele mai cunoscute fiind Evergreen Towers situat la periferia orașului, inspre Dancu. Dezvoltatorul înregistrează probleme la edificarea proiectului Evergreen Towers, existând mai multe litigii între el și clienții care au achitat avansuri fără a-și primi apartamentele promise. CCI Construct le-a transmis clienților că nu poate intabula imobilele construite și prin urmare nu poate finaliza tranzacțiile de vânzare -cumpărare.
Lăbuș Valentin a construit mai mult blocuri în municipiul Iași, însă nu este la fel de cunoscut opiniei publice. Însă pe forumurile online există comentarii cu privire la neseriozitatea dezvoltatorului în privința calității lucărilor și a relației cu clienții.
Rareș Neamțu