Dezvoltator de top, înhățat de Finanțe! A ascuns 1,3 milioane de euro!

Gheorghe Achiței, unul dintre cei mai prosperi dezvoltatori din Iași încasează milioane de euro din vânzarea apartamentelor dar nu plătește corect impozitele care se cuvin statului @ Pentru a fenta plata impozitului, Achiței a construit blocurile cu banii persoanei juridice pe care o patronează și le-a vândut pe persoană fizică @ Suma încasată de Achiței și pentru care nu a vrut să fie taxat este imensă, vreo 62 miliarde lei vechi, echivalentul a aproximativ 1,3 milioane de euro

Metodă „ingenioasă” folosită a dezvoltatorului Gheorghe Achiței de a eluda plata impozitelor către bugetul statului, în condițiile în care încasează sume de ordinul zecilor de miliarde din vânzarea apartamentelor pe care le construiește. Astfel, după ce inspectorii ANAF au verificat afacerile imobiliare derulate în ultimii ani de Achiței, aceștia au ajuns la concluzia că acesta nu a vrut să plătească bugetului statului impozite în valoare totală de vreo 7,5 miliarde. Mai exact, PFA Achiței Gheorghe a fost supusă inspecției fiscale din partea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași în perioada 12.01.2015 – 12.02.2015 pentru perioada 01.03.2012 – 31.12.2015. Potrivit Raportului de inspecție fiscală nr. 2301/18.02.2015, întocmit în urma controlului, PFA Achiței Gheorghe a fost obligată la plata sumei de 748.306 lei, reprezentând: 656.397 lei impozit pe venit și 91.909 lei, obligații fiscale accesorii (dobânzi și penalități). Mai exact, inspectorii ANAF au constatat că Achiței și soția sa au deținut în coproprietate, pe strada Victor Mihăilescu Craiu din zona Bucium și în Valea Adâncă niște suprafețe de  teren pe care au construit  blocuri și case. Șmecheria prin care au încercat să fenteze bugetul statului a fost următoarea: pentru a construi imobilele respective dezvoltatorul a folosit banii „firmei” sale mai exact PFA Achiței Gheorge dar când a venit vremea să încaseze banii au intrat numai în buzunarele sale nu și în conturile persoanei juridice menționate. „În perioada supusă inspecției fiscale, P.F.A. Achitei Gheorghe a înregistrat cheltuieli pentru construcția unui număr de 3 imobile. Construcția acestor imobile a fost realizată în regie proprie, cu salariații contribuabilului, conform statelor de plată prezentate. Urmare finalizării acestor 3 imobile, persoana fizică Achiței Gheorghe și soția sa au încheiat un număr de 34 de contracte de vânzare-cumpărare reprezentând vânzarea unui număr de 32 de apartamente și 2 case de locuit, plătind la Biroul notarial impozitul pe transferul proprietății imobiliare de 3% și 2%, realizând astfel venituri în sumă totală de 6.266.646 lei din care : în anul 2012- 1.651.550 lei și în anul 2013- 4.615.096 lei, fără să cuprindă aceste venituri Declarația de venit D200 pe anul 2012 și anul 2013. Organele de inspecție fiscală, constatând faptul că imobilele respective au fost construite printr-o activitate economică pe cheltuiala PFA Achiței Gheorghe au considerat că proprietarul imobilelor este PFA și nu soții Achiței Gheorghe și Achiței Luminița, fapt pentru care au procedat la recalcularea venitului net impozabil realizat de persoana fizică Achței Georghe și soția sa, prin aplicarea unui procent de 16% asupra veniturilor realizate din vânzarea imobilelor, rezultând astfel un impozit pe venit în sumă de 656.397 lei din care:159.004 lei pentru anul 2012; 497.393 lei pentru anul 2013”, au arătat reprezentanții Fiscului în documentele întocmite după ce l-au verificat pe acest dezvoltator.

După cum s-a arătat mai sus, suma totală revendicată de Fisc este de 748.306 lei  compusă din 56.397 lei – impozit pe venit, 56.157 lei – dobânzi aferente impozitului pe venit, 35.752 lei – penalități de întârziere aferente impozitului pe venit.

Urmează executarea silită 

Apelând la serviciile avocatei Isabella Galan Brânzanu, Achiței a contestat în justiție deciziile Fiscului, dar a pierdut procesul. Decizia definitivă a fost pronunțată în urmă cu două săptămâni. Curtea de Apel Iași a admis numai o mică parte din contestația depusă de Achiței împotriva deciziilor ANAF. Mai exact, magistrații Curții de Apel au dispus ca ANAF să recalculeze impozitul pe care trebuie să-l achite Achiței deducând cheltuielile efectuate cu achiziționarea terenurilor. Această recalculare îl salvează de o sumă mică în comparație cu suma revendicată și anume 7,5 miliarde lei vechi. Contactat telefonic Gheorghe Achiței a spus că nu poate oferi prea multe detalii.

„S-a pierdut procesul? Asta e. O să vorbesc cu avocata să văd și eu”, a spus scurt Gheorghe Achiței.

În perioda următoare, Fiscul poate trece la executarea lui Achiței pentru recuperarea banilor. Asta dacă nu cumva va dori să plătească de bunăvoie.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here