Exclusiv. La ora 9.00, doar pe site-ul 7EST, sursa anonimă "Vameșul de gardă" vorbește despre PROPORȚIILE ȘPĂGII din VĂMI: "Toți iau, banii ajung la partide"

Cei care colectează banii în punctele vamale se numesc „bidoane” şi sunt, în general, şefii de tură. Rapiscanul e scos din priză de sute de ori pe an, când trec transporturile protejate. Numirile sunt stabilite politic, iar o parte din bani ajung la partide. La televizor sunt arătate doar capturile mici, cu care sunt luaţi ochii mulţimii. Sursa spune: „Degeaba roteşti vameşii dintr-un loc în altul, şpaga e aceeaşi peste tot”. Nimănui nu-i este frică de puşcărie, e ca la medic, nimeni nu ia cu executare. Toate averile vameşilor sunt pe numele rudelor.
 

Descinderile DNA de la Vama Albiţa au în spate un şir lung de complicităţi pe care nimeni nu a încercat până acum să le curme. Vameşii şi poliţiştii de frontieră cooperează inclusiv la primirea şpăgilor. O sursă din vamă a acceptat, sub protecţia anonimatului, să explice ce se întâmplă de fapt pe frontieră şi de ce nu se mai teme nimeni că va fi prins luând şpagă.

 

 

Ultimele acţiuni DNA din Vama Albiţa au prins în năvod 17 vameşi, dar sursa „Vameşul de gardă” spune că şpagă iau toţi, din toate punctele de trecere a frontierei, fără nicio excepţie
 

Toată lumea dă

Prima problemă enunţată de sursă este aceea că lumea ştie că „trebuie să dea”. Aşa se ajunge ca angajatul de pe frontieră să primească bani fără a-i cere în mod explicit. „Deja e ca o tradiţie, ca la medic. Ştii că trebuie să dai pentru a capta bunăvoinţa. De aceea rotirea personalului nu dă roade, pentru că peste tot se face la fel. Iei vameşul de la Siret şi-l duci la Albiţa, dar nu rezolvi nimic doar prin asta, pentru că toată lumea dă şi toată lumea ia”, spune sursa.

 

În general, în ultimul lot de reţinuţi s-au aflat vameşii aflaţi în trecut sub protecţia PDL. Tot timpul se caută o Regină, dar aceasta se schimbă odată cu partidul venit la guvernare

Această cutumă a fost formată de-a lungul timpului, mai ales că există mijloace de constrângere legale. „Trebuie făcută distincţia clară între poliţistul de frontieră şi inspectorul vamal. Poliţistul verifică actele, inspectorul vamal se ocupă de marfă. Se poate apela la controlul amănunţit, la excesul de zel, iar legea permite asta. Nimănui nu-i convine să i se scoată tot din maşină şi să i se dezmembreze vehiculul de angajatul vămii. Dar inspectorul vamal nu poate lua mită fără ca poliţistul de frontieră să ştie. E aproape imposibil”, explică angajatul din vama ieşeană.

 

Detaliile întregului mecansim al șpăgii din vămi vor fi publicate mâine pe site-ul 7EST și în ediția tipărită a săptămânalului de luni, 28 octombrie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here