Dezbateri aprinse pe creditele românilor. ”Trebuie găsite soluții pentru ca populația afectată să fie ajutată”

Ratele românilor la bănci au creat noi discuții în spațiul public. Un deputat de Iași a arătat că populația afectată de majorarea dobânzilor la rate are nevoie de ajutor, iar specialiștii din domeniu trebuie să vină cu soluții în acest sens. ”Românii se confruntă cu tot felul de probleme, iar rolul nostru este acela de a atrage atenția asupra derapajelor băncilor comerciale. Trebuie găsite soluții pentru ca statul să nu aibă de pierdut, dar și ca populația afectată să fie ajutată”, a spus Marius Ostaficiuc,deputat PSD. De altfel, specialiștii din domeniu au arătat care ar putea fi unele soluții în acest sens și cum poate ieși statul fără să piardă. În tot acest timp, Banca Națională evită să vină cu explicații clare.

Un deputat PSD de Iași, Marius Ostaficiuc, a lansat o propunere legată de sprijinirea românilor care au rate împovărătoare la bănci. Cum indicele de referință prin care se calculează dobânda la rate a crescut exponențial și continuă să se majoreze, parlamentarul a cerut public găsirea unei soluții în acest sens. Guvernul, Banca Națională a României, dar și băncile ar trebui să se așeze la aceeași masă pentru a găsi o formulă cât mai optimă pentru ca românii să nu aibă de suferit. Ostaficiuc a menționat că a primit mai multe sesizări de la oameni care i-au cerut sprijinul, problema fiind ulterior transpusă public pentru a se găsi soluția cea mai bună.

Marius Ostaficiuc: ”Românii au nevoie de ajutor, însă nici statul nu trebuie să piardă”

Totuși, deputatul arată că problema trebuie tranșată în așa fel încât statul să nu aibă de pierdut, iar băncile să câștige de pe urma acestei situații și care au profitat din plin de inflație.

”Este clar că populația are mari așteptări de la noi. Nu am transpus toată problematica respectivă într-o inițiativă legislativă pentru că trebuie ca specialiștii din domeniu să găsească soluțiile aferente. Românii se confruntă cu tot felul de probleme, iar rolul nostru este acela de a atrage atenția asupra derapajelor băncilor comerciale sesizate în piață și care afectează populația. Soluția vine cu siguranță din partea BNR, a Guvernului, a Coaliției de guvernare, nu a mea personal, rolul meu fiind acela de a transmite nevoile oamenilor și a cetățenilor pe care îi reprezint”, a menționat deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Gheorghe Ialomițeanu: ” Se poate constitui un fond din supraimpozitarea profiturilor foarte mari obținute de bănci”

7Iași l-a interpelat pe Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru al Finanțelor, pentru o serie de explicații privind procedura prin care se poate ajunge la un compromis în acest sens. Ialomițeanu a arătat că și în alte state ale Uniunii Europene s-au aplicat măsuri pentru sprijinirea populației în ceea ce privește plata ratelor. Ialomițeanu a venit cu unele propuneri ce pot fi luate în calcul pentru ca statul să nu iasă în pierdere. Acesta a arătat că în primul rînd trebuie ajutați cei care se află la limită cu creditele, cei în pericol să-și piardă casele.
”Această propunere de a se acoperi o parte din rate de către stat, Banca Națională sau bănci, s-a aplicat în Ungaria la creditele în franci elvețieni. Într-adevăr, Banca Națională a contribuit cu o sumă mare ce s-a redus din profit. Sigur că nu-i poți lăsa pe oameni de izbeliște, mai ales pe cei care sunt în disperare. Se poate constitui un fond din supraimpozitarea profiturilor foarte mari obținute de bănci, s-ar putea și de la Banca Națională, la bănci pentru a-i sprijini pe cei ajunși la disperare. Nu mergem pe ideea guvernatorului BNR că nu le-a pus nimeni pistolul la tâmplă. Cei care sunt în situația de a-și pierde casele, cei care nu au posibilități să reeșaloneze, situații de genul acesta trebuie luate în calcul”, a spus Gheorghe Ialomițeanu.

În plus, acesta a arătat că și în trecut când au apărut probleme similare, Banca Națională nu s-a grăbit să vină cu soluții pentru a-i sprijini pe cei afectați.

”Am fost deputat în 2012-2016, perioadă în care au fost foarte multe discuții cu Banca Națională, cu băncile și nu s-a găsit vreo soluție privind renegocierea. Și atunci a apărut legea dării în plată care a fost criticată de BNR și de bănci. Atunci s-au rezolvat o parte din probleme, dar este posibil ca acum fiind o situație mult mai grea față de perioada creditelor în franci elvețieni, iar multe persoane să meargă către parlamentari și să apară un act normativ care să fie mult mai dur decât cel care se referea la darea în plată. Se pot plaforma dobânzile, mai ales că întrăm și în logica alegerilor. Atunci nici BNR să nu stea foarte liniștit și nici Guvernul și să se găsească o soluție pentru persoanele disperate. BNR trebuia să tempereze creditarea în perioada de creștere economică, dar nu a învățat nimic din perioada 2008 când se dădeau buletinul, la fel cum s-a întîmplat și cu creditele în franci elvețieni cînd i-au și încurajat. Trebuie găsită o soluție, dar nu trebuie să intri cu bocancii în economia de piață. Băncile, BNR, Guvernul să găsească o soluție. Este posibil să se mărească politica de dobândă monetară, ceea ce duce automat la efecte asupra ROBOR, etc. Ei nu se vor opri din majorarea dobânzii de politică monetară pentru că și Banca Europeană vrea să mărească dobânda de politică monetară pentru a tempera inflația.

BNR: ” Soluția pentru scăderea ratelor este aceea de a scădea inflația”

7Iași a cerut un răspuns și de la BNR, însă oficialii instituției nu au oferit un răspuns clar. ”Nu am acum nici un punct de vedere. Sigur că dacă sunt discuții și propuneri, BNR poate participa la acestea. Soluția pentru scăderea ratelor este aceea de a scădea inflația”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Propunerea ar putea fi discutată în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament în perioada următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here