Munți de gunoaie au ajuns pe cursul de apă Vămășoaia, din zona Bucium. Deșeurile provin de la casele din amonte, iar în ultimele zile s-au înmulțit necontrolat. Topirea zăpezii a umflat pârâul, iar gunoaiele au fost luate de cursul de apă. Oamenii din zona afectată susțin că deși au cerut sprijin pentru curățarea apei, nu au fost băgați în seamă. ”S-a umplut de cauciucuri, de sticle de plastic și alte gunoaie, iar apa s-a umflat. La următoarea ploaie mai puternică va fi un adevărat dezastru”, a spus un ieșean care locuiește în zona apropiată de pârâul Vămășoaia.
Un curs de apă din municipiul Iași a devenit de ceva vreme un depozit de deșeuri. Munți întregi de gunoaie provenite de la vilele din amonte au fost luate de apă odată cu topirea zăpezii și aduse mai aproape de zonele populate din oraș. Pârâul Vămășoaia, cu o lungime de 12 kilometri, izvorăște din zona Bârnova, traversează cartierul Bucium și se varsă în Bahlui în apropiere de comuna Tomești. Pe o bună parte din această porțiune cursul de apă a devenit un depozit de deșeuri, dezastrul ecologic fiind vizibil cu ochiul liber. Cei care locuiesc în apropiere de Bucium au ajuns la capătul răbdării și au cerut explicații de la autoritățile ieșene, explicații care încă nu au venit.
Dezastru ecologic pe pârâul Vămășoaia: munți de gunoaie se varsă în oraș
Topirea zăpezii a făcut ca toate gunoaiele adunate în susul apei să fie transportate în aval. Oamenii din zona Bucium au arătat că de câteva zile situația este una dramatică. Pe lângă deșeuri, aceștia trebuie să suporte și mirosul insuportabil. Au cerut sprijin de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) când apa s-a umflat și era pericol să iasă din matcă, însă pompierii le-au indicat faptul că nu au primit notificare legată de cursul Vămășoaia. ”Pârâul s-a umflat de la topirea zăpezilor în urmă cu câteva zile. Am căutat să iau legătura cu autoritățile, însă mi s-a transmis că nu au primit nicio notificare referitoare la cursul de apă din vecinătatea noastră. Chiar dacă apa a mai scăzut, toată zona s-a umplut imediat de deșeuri. Ca să nu mai spun că mirosul este unul insuportabil”, a menționat un ieșean care locuiește în zona stradelei Bârnova.
Nicio o sesizare nu a fost luată în seamă
Locuitorii din zonă au spus că au făcut sesizări în repetate rânduri și la Administrația Bazinală de Ape Prut- Bârlad pentru toaletarea și curățarea cursului de apă. ”Au toaletat zona anul trecut o singură dată, iar cursul de apă a rămas de izbeliște. Vin doar când este vreun interes la mijloc, așa cum au făcut tam-tam și când au început lucrările la grădinița de lângă. Doar atât”, a spus un alt ieșean care locuiește în zonă. În ceea ce privește deșeurile care au umplut pârâul, acestea nu au fost strânse nici până la această oră. ”Am făcut sesizarea la Salubris de ieri (miercuri, 12 aprilie 2023), dar nu am primit nici un răspuns. Nivelul apei e cu 20-30 centimetri mai ridicat din cauza mizeriei. Peste câteva zile iar sunt ploi și iar o să fie dezastru”, a mai menționat ieșeanul care locuiește în apropiere de cursul de apă. 7IAȘI a încercat să ia legătura cu Șerban Chihaia, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut- Bârlad, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta situația privind dezastrul ecologic de pe pârâul Vămășoaia.
Case fără canalizare. Dejecțiile se varsă în Vămășoaia
În cursul anului trecut, oamenii de pe stradela Bârnova s-au arătat nemulțumiți de modul în care au fost tratați de municipalitate după ce au cerut să fie racordați la sistemul de canalizare al grădiniței noi de lângă Școala Veronica Micle. Construcția grădiniței de pe Șoseaua Bucium i-a făcut pe locuitorii din zonă să ceară și ei să se racordeze la canalizarea de care va dispune grădinița, însă municipalitatea i-a refuzat. În aceste condiții, o bună parte din locuitorii din zonă au rămas cu fose. O parte din deșeuri ajung însă și în Vămășoaia, spre nemulțumirea celor care au case în apropiere.
Vlad ROTARU
Unde este S.G.A. IASI, A.B.A. PRUT BARLAD, zgarda de mediu, ?? ce astepta de ani de zile, de ce nu s-a aplicat , Articolul 107, din Legea Apelor 107/1996 cu, completarile si modificarile uletrioare ?? Unde sunt Programele Etapizate, cine este vinovat pentru sumele care nu au fost alocate pentru lucrarile de canalizare ape uzate, statii de epurare ape uzate ??, si deturnarea acestor sume ?? fiecare director a tacut ca sa isi pastreze scaunele caldute, ani de zile si au dat vina pe altii pentru ca nu s-au dat sanctiuni !!! Se incalca cu buna stiinta acte le incheiate de Romania cu Uniunea Europeana privind protectia cursurilor de ape.!
Aceasta sunt imagini normale pentru Romania. Singura problema este ca rar apar articole de genul care sa arate adevarul. O sa ajungem sa traim numai printre plastice.