Deutsche Welle, despre situația politică din Basarabia: „A fost declanșată procedura care poate duce la alegeri anticipate”

Iurie Leancă

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul prin care premierul în exerciţiu, Iurie Leancă (din partea PLDM), este desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, scrie Deutsche Welle.

 

Premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a elabora programul de guvernare și a întocmi lista nominală a viitorului guvern. Acestea urmează a fi prezentate Parlamentului în cadrul votului de învestitură.

 

Leancă mizează pe liberali

După întâlnirea avută miercuri cu șeful statului, Iurie Leancă a declarat că va iniţia consultări cu Partidul Comuniştilor şi cu Partidul Liberal pentru a obţine susţinerea acestora.

Liderul comunist, Vladimir Voronin a declarat că PCRM nu va vota categoric un guvern condus de Leancă, Filat, Plahotniuc sau Lupu.

„Voi iniţia discuţii cu PL şi sper să obţinem sprijin. Avem obiective comune privind parcursul european. Sper că vom putea discuta de o manieră calmă priorităţile. Sper să obţin votul PL şi după aceasta să discutăm, eventual, cum putem transforma un guvern minoritar în unul majoritar”, a spus Iurie Leancă.

 

Condițiile PL

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat anterior că liberalii nu vor face parte dintr-o coaliție cu PLDM și PD decât dacă vor fi respectate propunerile la care s-a ajuns în prezenţa emisarilor europeni. Miercuri, 28 ianuarie, el a precizat că „politica și cu Estul și cu Vestul n-o să meargă” și a recomandat PLDM și PDM, fie să recunoască faptul creării unei coaliții cu PCRM, fie să denunțe acordul de constituire a Alianței pentru o Moldovă Europeană (coaliție minoritară PLDM-PDM, susținută din umbră de comuniști) și să invite PL la guvernare. „Noi nu vom adera la o coaliție susținută tacit de PCRM”, a conchis liderul PL.

Alianța minoritară PLDM-PDM deține doar 42 de mandate. Insuficient! Pentru învestirea noului guvern sunt necesare minimum 51 de voturi. „Pentru orice observator al politicii de la Chişinău, sincer cu el însuşi, a fost evident de la bun început că Voronin este un lup în blană de oaie. Comuniştii au votat preşedintele Parlamentului – însă pentru postul de premier au început să pună condiţii. Voronin a cerut un premier apolitic şi în nici un caz Iurie Leancă. Varianta Leancă la conducerea noului guvern al Republicii Moldova ar fi fost cea mai fericită: un partener cu experienţă în contactele cu Uniunea Europeană. Un prim-ministru apolitic la Chişinău înseamnă blocarea reformelor prevăzute în Acordul de asociere cu UE – reforme care au nevoie de un puternic sprijin politic”, scrie ziarul „Adevărul” care apare la Chișinău.

 

PLDM și PDM îi complică negocierile lui Leancă cu PL

Declarațiile a doi lideri PLDM și PDM, Valeriu Streleț și, respectiv, Marian Lupu, despre amânarea depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la UE au „poluat” și mai mult atmosfera negocierilor pe care urmează să le poarte Iurie Leancă cu liberalii. Premierul desemnat s-a văzut nevoit să facă precizări în acest sens. El a menționat că nu a renunțat la ideea de a depune cererea de aderare a Moldovei la UE în 2015, iar Streleț și Lupu au precizat că au făcut declarațiile respective „din nume propriu”, nu din numele partidelor pe care le reprezintă. „Eu nu m-am răzgândit nici pentru o clipă. Astăzi noi știm foarte bine că încă nu corespundem criteriilor tehnice. Avem însă obiective clare pe dimensiunea reformelor, în special în domeniul justiției. Anul acesta abia începe, astfel încât avem suficient timp pentru a lansa din primele zile ale noii guvernări acest proces de reformare”, a spus Iurie Leancă. Mai mult, el a dat asigurări că noul cabinet de miniștri se va deosebi radical de cel de până acum și că „vor fi miniştri selectaţi pe principiul profesionalismului şi al integrităţii”.

 

Alegeri anticipate după două tentative eșuate

În cazul în care Iurie Leancă nu va fi votat, urmează a doua tentativă. Aceasta presupune fie un nou candidat, fie același candidat cu același cabinet de miniștri. Noua încercare se produce la o distanță de 15 zile de la prima tentativă. În cadrul unui interviu televizat, liberal-democratul Valeriu Streleț, nu a exclus posibilitatea ca la cea de-a doua încercare PLDM să propună un alt candidat la funcția de premier. Potrivit Constituției Republicii Moldova (Art.85), „Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. De asemenea, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here