Deutsche Welle: „Corupția a îngenuncheat Moldova!”

FOTO: paginaeuropeana.ro
PTF Sculeni
Referințele la Republica Moldova din raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial în 2015, denotă o degradare fără precedent a situației în domeniul combaterii corupției.

Potrivit raportului citat, „răspândirea corupției continuă să fie cea mai gravă problemă în Republica Moldova în ceea ce priveşte drepturile omului”. Documentul citat denunță presiunea politicienilor asupra judecătorilor și corupţia din sistemul judiciar, iar în ceea ce privește mass media moldovenească, în raportul Departamentului de Stat al SUA se menționează că „presa a fost subjugată de oligarhi, pentru a-și promova interesele, aceştia consolidându-şi monopolul în mass media, precum şi pe piaţa de publicitate”, transmite Capital.

 

De marii corupți nu se ocupă nimeni!

„Deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării a dus la acuzarea guvernului de complicitate şi corupţie la nivel înalt. (…) Există corupţie larg răspândită în cadrul sistemului judiciar şi a altor structuri de stat. Instanţele au condamnat, pentru prima dată, mai mulţi judecători pentru luare de mită în 2014, dar aceste cazuri au fost relativ minore, iar percepţia generală a rămas că sistemul judiciar a continuat să-şi protejeze proprii membri. În cele mai multe cazuri, urmărirea penală pentru corupţie, în Republica Moldova, i-a vizat pe micii funcţionari publici”, a remarcat Departamentul de Stat al SUA. (…) „Au existat informaţii precum că procurori şi judecători au solicitat mită în schimbul reducerii amenzilor sau a sentinţelor”.(…) „Oligarhii au supravegheat îndeaproape conţinutul materialelor de presă şi au menţinut controlul editorial asupra mass media. O nouă lege a obligat mass media să facă publice numele proprietarilor. În ciuda progreselor înregistrate, monopolizarea mass-media şi a pieţei de publicitate a crescut, în special în TV”, se mai arată în raportul citat.

 

Alte disfuncționalități evidențiate în raport: cazuri de tortură şi de maltratare a deţinuţilor; condiţiile proaste în penitenciare care sunt supraaglomerate; violenţă domestică; trafic de persoane; discriminarea romilor; discriminarea socială a persoanelor cu HIV/SIDA. etc.

 

Ignorăm, ca să mușamalizăm?

Raportul publicat de Departamentul de Stat al SUA a fost aproape ignorat de mass media din Republica Moldova. Nicio instituție de presă subordonată regimului oligarhic nu a pomenit nimic despre acesta, iar autoritățile nu au emis nicio reacție și nici acțiuni concrete în vederea înlăturării problemelor invocate în raportul american nu au fost observate.

Potrivit unui studiu realizat de „CBS AXA” la comanda Centrului „Contact” din Republica Moldova, cele mai corupte instituții sunt, în percepția cetățenilor, judecătoriile, Guvernul și Parlamentul. Studiul relevă că, lipsa de încredere aproape totală în instituţiile centrale ale statului se datorează faptului că acestea sunt foarte corupte. 21% din respondenți cred că fenomenul corupţiei nu poate fi combătut, 30% spun că acest fenomen va exista mereu și doar unul din 10 respondenți s-a arătat încrezător că fenomenul corupţiei poate fi extirpat. Îngrijorător este că majoritatea respondenților au o percepție eronată în ceea ce privește „mita”, considerând oferirea de bani sau de cadouri ca fiind „o infracțiune minoră”.

 

Amploarea corupției din sistemul judiciar a condus recent la un incident între Consiliul Superior al Magistraturii și Delegația Uniunii Europene la Chișinău. După ce șeful unui proiect european a refuzat o listă de judecători propusă de CSM pentru o vizită de studiu în Germania (proiect finanţat de UE) şi a cerut modificarea acesteia, CSM a transmis repetat aceeași listă. În consecință, vizita magistraţilor moldoveni a fost anulată.

 

Corupția expulzează Ambasada Franței din Chișinău

Tot din cauza unor autorizații suspecte, eliberate de autoritățile moldovene, Ambasada Franței este nevoită să-și mute sediul din Chișinău și să-și închidă Consulatul. Reprezentanții Ambasadei au anunțat că misiunea diplomatică se mută din cauza unor construcții din preajmă. În ceea ce privește Consulatul Franței, s-a anunțat că cetățenii francezi din Republica Moldova vor fi deserviți de misiunea diplomatică franceză din București. Potrivit consilierului municipal Ion Ștefăniță, construirea clădirii din preajma Ambasadei Franței are loc ilegal, compania constructoare neavând permisiunea Consiliului Național al Monumentelor Istorice și încălcând normele de drept internațional vizând misiunile diplomatice, mai citează Capital.

 

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a spus că a încercat să soluționeze problema prin dialog, la o ședință cu reprezentanții firmei de construcție (pe care nu a numit-o) și ambasadorul francez, dar întâlnirea nu s-a soldat cu succes. Edilul s-a limitat doar la aprecierea că „este rușinos ceea ce se întâmplă cu Ambasada Franței”.

 

 

(Sursa: capital.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here