Deșertul incompetenței: proiectul oaze de verdeață a întârziat 20 de luni. Mesajul Primăriei: „evitați utilizarea până la anunțul de finalizare a lucrărilor”

Echipamente de joacă neîngrijite, bălării înalte de peste un metru și o nepăsare crasă compun tabloul proiectului „Oază de verdeață în cartierul nostru”, proiect derulat de Primăria Iași cu fonduri europene. Terenurile din oraș care ar fi trebuit transformate în spații verzi și locuri de joacă au rămas ale nimănui, deși în ultimele luni oficialii Primăriei tot promiteau că le vor finaliza. În aceste mici parcuri nu se poate intra, iar ieșenii care se apropie sunt întâmpinați cu un mesaj prins de gard: „Pentru evitarea pericolelor de accidentare și pentru protejarea lucrărilor și a echipamentelor deja montate vă rugăm să evitați utilizarea acestora până la anunțul de finalizare a lucrărilor”. Proiectul trebuia finalizat în octombrie 2022. După mai multe amânări succesive, Primăria Iași anunța că în martie 2024, lucrările vor fi încheiate și că parcurile vor fi date în folosință. S-a ajuns în luna iulie, terenurile au fost abandonate, dar în Primăria Iași s-au împărțit sporuri salariale pentru implementarea proiectului. „Să le spuneți celor de la primărie să vină să taie iarba. Au montat echipamentele de mult tare. Vedeti ce iarbă uriașă crește aici. Copiii nici nu se joacă pentru că le e frică de căpușe”, a spus o femeie care locuiește la blocul de lângă un spațiu inclus de primărie în proiect. Municipalitatea nici nu mai dă vreun raport cu privire la stadiul proiectului, totul fiind lăsat de izbeliște.

Un proiect cu fonduri europene devine din ce în ce mai mult un eșec natural al administrației Chirica. Proiectul „Oază de verdeață în cartierul nostru” ar fi trebui finalizat de mult. Cu toate acestea, spațiile degradate din oraș ce ar fi trebui tramsformate în zone verzi, cu locuri de joacă, arată ca după război. Terenurile sunt acoperite de bălării și inaccesibile ieșenilor de rând. Asta nu i-a împiedicat pe oficialii Primăriei Iași să monteze zonele de joacă pentru copii, toate fiind însă impracticabile. „Oază de verdeață în cartierul nostru”, demarat în 2020 nu este finalizat nici acum. În iulie 2024, imaginile demonstrează eșecul proiectului.

Cinci spații pe fonduri europene, cinci eșecuri pe linie

Cinci zone degradate din municipiul Iași trebuiau de luni bune să fie transformate în spații verzi, spații cu locuri de joacă pentru copii, cu bănci și măsuțe. Cinci spații din Al. Prof. I. Simionescu nr. 16A (Dacia), Str. Egalității nr. 27A (Nicolina), Str. Bradului nr. 17A (Nicolina), Str. Romană nr. 37B (Cantemir) și Str. Butnari nr. 13A (Baza 3). Toate trebuiau să fie gata la 31 decembrie 2023, proiectul de un milion de euro fiind însă lungit nepermis. În tot acest timp, angajații din primărie care s-au ocupat de proiect au continuat să ridice sporuri. Recent, publicația Reporter de Iasi a publicat o investigație în care dezvăluia că 13 funcționari ai Primăriei Iași primesc sporuri salariale de 30 – 40 la sută pentru implementarea proiectului deși acesta este blocat.

Echipamentele de joacă au fost montate. Mesaj cinic al primăriei: nu pot fi utilizate până la finalizarea proiectului

De exemplu, unul dinspre aceste spații, cel din strada Romană, de 1.635 mp, este năpădit de buruieni. Asta deși acolo au fost montate unele echipamente de joacă. Culmea, copiii nu le pot folosi până nu e finalizat proiectul. De altfel, cei mici nici nu au cum să se joace în condiții normale. Iarba este înaltă cât un adult, iar echipamentele de joacă abia dacă se mai zăresc. Colac peste pupăză, primăria s-a asigurat că nimeni nu poate folosi acele echipamente.

La intrarea în parc a fost pusă o plăcuță cu un mesaj de avertizare:

„Pentru evitarea pericolelor de accidentare și pentru protejarea lucrărilor și a echipamentelor deja montate vă rugăm să evitați utilizarea acestora până la anunțul de finalizare a lucrărilor”.

Și asta a fost tot. Primăria a uitat apoi de acest proiect, iar copiii din zonă nici nu au unde să se joace.

„Să le spuneți să tundă iarba. Copiii nu intră de frica căpușelor”

De altfel, peisajul este unul dezolant. Locuitorii de la blocurile învecinate se plâng că primăria a uitat de ei și a lăsat întreaga suprafață și alte terenuri din jur în voia sorții.

„Să le spuneți celor de la primărie să vină să taie iarba. Au montat echipamentele de mult tare. Vedeti ce iarbă uriașă crește aici. Copiii nici nu se joacă pentru că le e frică de căpușe”, a spus o femeie care locuiește la blocul de lângă un spațiu inclus de primărie în proiect.

Terenul din strada Romană este situat în vecinătatea unei ghene de gunoi, în jurul unor blocuri care au devenit focare de infecție.

Cinci ani în care s-a bătut pasul pe loc

Amenajarea așa-ziselor „oaze de verdeață” a fost anunțată cu mare tam-tam de către primarul Mihai Chirica în 2019 cu imagini 3D, imagini menite să le arate ieșenilor cum vor fi acele terenuri dintre blocuri după finalizarea proiectului. După acest moment care trebuia să se consume la mijlocul anului 2022, cele cinci terenuri ar fi trebuit să fie transformate în mici parcuri moderne, cu gazon, arbori și arbuști, zone de recreere, locuri de joacă și pentru practicare sportului. Anul trecut, Primăria Iași se angajase să finalizeze în cele din urmă proiectul până la data de 31 decembrie 2023. Nu s-a mai făcut mare lucru.

Primăria a refuzat să discute despre proiectul de 1 milioan euro

7IAȘI a cerut un punct de vedere de la primărie referitor la stadiul lucrărilor, însă reprezentanții municipalității nu au răspuns solicitării. În toamna anului trecut, municipalitatea arăta că stadiul la terenul din strada Prof. I. Simionescu nr. 16A (2.664 mp) era de 64 la sută, din strada Egalității nr. 27A (2.519 mp) era de 70 la sută, din strada Bradului nr. 17A (4.250 mp) era de 66 procente. Stadiul la cel din strada Romană nr. 37B (1.635 mp) era de 70 la sută, iar din strada Butnari nr.13A (1.673 mp) era de 70 la sută.

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here