Deputatul USR, Filip Havârneanu a avut mai multe luări de cuvânt în cadrul Comisiei pentru învățământ, unde zilele acestea sunt dezbătute amendamentele depuse pentru Legile Educației. Parlamentarul ieșean a taxat derapajele și indolența celorlalte partide care, în primă fază au suspendat ședința de lucru, după doar două ore de discuții, iar, în a doua “repriză”, au început să-și anuleze propriile amendamente, ca să scape mai repede de programul încărcat. Filip Havârneanu le-a atras atenția că această pierdere de timp și lipsă de angajament sunt dovada clară că majoritatea politicienilor nu au chef și nici interes să asigure un viitor mai clar și mai bun copiilor.
La începutul acestei săptămâni a debutat maratonul celor 100 de ore de dezbateri pe marginea Legilor Educației, ajunse în final, la Parlament. Lucrurile nu decurg însă prea ușor, iar conținutul legilor este unul care afundă și mai mult în haos învățământul autohton. “După analiza profundă a Legilor Educației, am avut tendința de a suna la 112, că poate ne mai salvează cineva de pericol! O lege de urgență națională a fost transformată într-un act de neglijență care conduce la plafonare. Am ajuns la concluzia că aceste Legi ale Educației trebuie demascate și traduse, pentru că ceea ce vor PSD și PNL să voteze cu ochii închiși sunt texte care și-au schimbat forma, nu conținutul. Am primit 500 de pagini tipărite, în era Digitalizării, de care pare că Ministerul Educației se ferește ca de un virus. Am primit pagini cu inserții toxice pentru învățământ care au fost consumate pentru a face și mai solid servilismul de partid. Legile vin mănușă politicienilor, nu elevilor și părinților. Nu vom vota o mare de compromisuri și nu vom gira o lege care este o frână în educație, în loc să devină o rampă de lansare. Când am văzut că sunt doar alături de colegii mei parlamentari USR în comisie, am crezut că este o glumă proastă și că nu este posibilă o asemenea atitudine din partea politicienilor care știu cât de important este să clarificăm Legea Educației. Aproximativ o mie de amendamente pentru corectarea unei legi dezastru pentru învățământul românesc sunt puse în stand-by când vor ei, fiindcă marile partide nu au terminat de șușotit în spatele ușilor închise ca să o dreagă politic. Am luat cuvântul în numele tuturor colegilor din USR care zi și noapte au rămas în Parlament pentru a lucra spre binele copiilor și pentru a feri Educația de un nou eșec. Am cerut să continuăm ce am început, la muncă, pe poziții, ceva de bun simț! Fiecare zi pierdută este un minus în dreptul generației tinere aruncate în haos cu mult dispreț. Răspunsul? „E opțiunea dumneavoastră!” E opțiunea noastră și se pare că doar a noastră să rămânem alături de elevii, părinții și profesorii care au așteptări de la noi”, a declarat Filip Havârneanu, care este și secretarul Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților.
Legile Educației în varianta PSD-PNL sunt o invitație la resemnare
În opinia deputatului ieșean, aceste legi sunt ca un proiect care s-a terminat înainte să înceapă și, în forma propusă, școala românească va continua să decadă, va alunga copiii, va disprețui profesorii, va pune cheltuieli în spatele părinților și va susține politica de clan în universități. “Ministrul Deca a expediat societății o lege cârpită, fracturată de nevoile copiilor și ale societății. Am avut consultări timp de nouă luni, pentru fiecare versiune a legii cu reprezentați din toată țara ca să depunem amendamente și să reparăm acrobația politică din Ministerul cu cei mai mulți angajați. Legile Educației în varianta PSD-PNL sunt o invitație la resemnare și o confirmare a faptului că nu se doresc investiții în educație, ci economie de respect și de resurse. Realitatea în care ne-am trezit și astăzi este că un profesor câștigă mai puțin decât șoferul unei primării comunale, unele școli riscă să cadă peste copii, directorii sunt recrutați și plasați în funcții tot politic, mii de elevi adorm flămânzi, merg pe jos kilometri întregi până la școală, iar cei care termină liceul sau facultatea se pregătesc să devină șomeri sau curieri rapizi care așteaptă comenzi de mâncare, după ani întregi de studiu. Realitatea de astăzi pe care legea nu o corectează este că avem mai multe case de pariuri decât clădiri de învățământ, părinții se împrumută de bani pentru meditații, rata analfabetismului funcțional crește și fabrica de diplome contrafăcute rămâne protejată”, a adăugat Filip Havârneanu.
PSD și PNL vor să modifice legile fără să aducă vreo îmbunătățire reală în școli și fără să se consulte cu cei direct afectați. Amendamentele USR la legile Educației înseamnă 26 de linii roșii fără de care nu poate fi concepută educația românească. USR vine cu soluții corecte pentru o reformă autentică a educației:
- USR propune salarizare mai bună pentru profesori – mai ales la început de carieră – și premierea profesorilor pe criterii reale de performanță.
- USR propune un sistem de educație în care elevii merg la școală de la 8:00 la 17:00
- USR propune o lege care să garanteze siguranța fizică și psihică a copilului la școală
- USR vrea depolitizarea școlilor și universităților.
- USR propune toleranță zero pentru plagiat la școală.
- USR propune ca universitățile să asigure 100% din locurile de practică necesare pentru studenți
- USR propune un sistem de educație cu mai puțină teorie și mai multă practică, adaptat secolului 21
- USR propune un sistem de educație în care părinții să aibă mai multe opțiuni.
- USR propune ca reducerea abandonului școlar să devină o prioritate națională reală
- USR propune un sistem în care școlile decid singure ce profesori angajează.