Deputatul USR, Filip Havârneanu: Proiectul „Fără păcănele lângă școli și parcuri” tot mai aproape să devină lege

Proiectul prin care deputatul ieșean, Filip Havârneanu și-a propus să țină departe de școli și locuri de joacă, sălile unde românii pierd în neștire la păcănele este tot mai aproape să devină lege. Inițiativa USR a convins și parlamentarii din celelalte partide să susțină cauza pe circuitul legislativ, astfel încât dependența de jocuri să nu mai distrugă alte vieți și să nu mai vulnerabilizeze copii ori adolescenți. Statistica arată că există milioane de euro disponibili pentru ajutorarea românilor care au căpătat acest viciu, însă autoritățile nu îi folosesc, pentru că nu au niciun interes să protejeze victimele.

Proiectul „Fără păcănele lângă școli și parcuri” a trecut de încă două comisii din Senat zilele acestea, primind raport și aviz favorabil în unanimitate la Comisia Juridică și Comisia pentru Drepturile Omului. Deputatul USR Filip Havârneanu împreună cu deputata Diana Stoica i-au convins pe ceilalți parlamentari că această inițiativă trebuie să devină cât mai repede lege. „Acest vot în unanimitate este un semnal bun și le mulțumesc tuturor că au validat  proiectul USR, dincolo de culoarea politică. A existat un scop comun, acela de a-i ajuta pe cei care au nevoie și să prevenim distrugerea altor vieți. Nu vreau să mai vedem cum jocurile de noroc distrug familii, cum conduc la sinucideri, cum creează dependență și disperare. Nu vreau să mai vedem adolescenți care capătă acest viciu și nu vreau ca industria jocurilor să exploateze o societate care încă este vulnerabilă financiar. La tot pasul, în orice oraș mergi, lanțul sălilor de joc are toate șansele să bată lanțul magazinelor alimentare ca prezență„, a declarat Filip Havârneanu.

Sectorul jocurilor de noroc generează sute de milioane de euro din taxe

Deputatul ieșean consideră că statul român s-a complăcut până acum în situația în care face profit, iar banii colectați pentru prevenirea dependenței, alte milioane de euro, nu sunt folosiți pentru dezvoltarea niciunui program dedicat victimelor.”Singurul sfat cu valoare de strategie națională a fost lansat sub deviza „jucați responsabil”.  Avem nevoie ca jocurile de noroc și reclamele la câștiguri fabuloase (care nu vin niciodată) să nu mai fie promovate ca o șansă la îmbogățire rapidă și un stil de viață luxos, accesibil. Nu ne dorim copii care să crească zi de zi cu ideea că niște aparate din săli le vor aduce succesul și prosperitatea. Aceste cazinouri stridente sunt peste tot și asta le face accesibile oricui. Odată intrat, utilizatorul se pierde într-un spațiu unde nu există ceasuri, nu există lumină naturală, ci doar obsesia de a obține sume colosale, deși rata de câștig este sub 10%. Sectorul jocurilor de noroc generează circa 600 de milioane de euro, din taxe directe și indirecte. Sute de companii alimentează aceste afaceri care pun la pământ românii, folosindu-se de naivitatea lor. La ONJN toți organizatorii de jocuri de noroc licențiați contribuie la un fond, chipurile pentru protecția tinerilor și a celor care consumă acest gen de activitate. Dar nimeni nu a folosit banii pentru a-i ajuta pe cei care nu mai pot scăpa de patima jocurilor, iar sumele se întorc către stat. Situația este foarte gravă și sper ca legea pe care am propus-o, în ciuda faptului că nu este susținută de Guvern, să nu mai întâlnească alte obstacole„, a mai explicat Filip Havârneanu.

Un studiu GfK din 2016, a arătat că 15% dintre români au jucat cel puțin odată într-o perioadă de un an, iar România se situează în media europeană (între 0,5% și 2%) când vine vorba de practicanții de jocuri de noroc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here