Deputatul USR, Filip Havârneanu: “Prin întârzierea programului Masă caldă în școli, ministrul Educației transmite (și) celor 3602 copii ieșeni că trebuie să ignore foamea”

Parlamentarul ieșean, Filip Havârneanu acuză Ministerul Educației că a ratat programul pilot “Masă caldă în şcoli, pentru că nu a reușit să termine la timp toate procedurile. Astfel, și în semestrul doi, elevii beneficiari pot să mai rabde, pentru că în loc de hrană, ei primesc doar vești proaste. În județul Iași, 3602 elevi, conform listei în care trebuie implementat proiectul pilot, mai au de așteptat suportul alimentar promis.

Deputatul USR, Filip Havârneanu sesizează că Ministerul Educației nu reușește nici de această dată să se sincronizeze cu nevoile reale ale elevilor, care au atâta nevoie de o masă caldă pe zi. Prin urmare, spune acesta, masa promisă nu poate fi oferită un semestru întreg, așa cum este normal, pentru că abia zilele trecute s-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern prin care se finanțează programul pilot și în semestrul II. “Vestea este una amară, pentru că va mai dura până când primăriile primesc banii și reușesc să încheie procedurile. În tot acest timp ministrul Câmpeanu nu este punctual și neglijează această categorie care nu întâmplător trebuie să primească hrană. La Iași, sunt 3602 copii care sunt incluși în acest program, dintre care 1572 sunt preșcolari și elevi din învățământul primar. Unitățile școlare ieșene care apar pe lista de acordare a acestui suport sunt Școala Profesională Dagâța, Școala Gimnazială Scheia, Liceul Tehnologic Victor Mihăileanu Craiu din comuna Belcești, Școala Gimnazială Mironeasa și, nu în ultimul rând, Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din municipiul Iași. Este revoltător să vezi acțiuni urgente în slow-motion, este ca și când le spui copiilor să mai facă foamea două luni, fiindcă ministerul s-a pierdut în hârtii. Nu se răcește mâncarea, îngheață în sufletul acestor copii dorința de a mai crede în ceva bun”, a declarat Filip Havârneanu, secretar al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților.

USR PLUS a propus amendamente la ordonanţa de urgenţă care continuă programul şi în acest an şcolar

Parlamentarul ieșean a afirmat că încă din luna septembrie, USR PLUS a propus amendamente la ordonanţa de urgenţă care continuă programul şi în acest an şcolar. “Împreună cu colegii mei din grupul de lucru pentru educație din USR, am introdus la Senat prelungirea şi pe semestrul al II-lea alături de alte modificări care să înlesnească servirea mesei şi să rezolve dificultăţile întâmpinate în anii anteriori. Ministerul le-a acceptat pe toate, surprins poate de cât de logică poate fi organizarea unui experiment atunci când legiuitorii se concentrează pe problemele reale şi pe însuşi scopul unui program pilot: acela de a furniza date privind oportunitatea extinderii. Ministerul s-a răzgândit în privinţa acelor amendamente care chiar presupuneau că ar fi trebuit să muncească un pic: înlocuirea şcolilor care nu reuşesc să implementeze programul şi colectarea datelor ca să înţelegem ce mai trebuie modificat ca să funcţioneze mai bine.

În luna decembrie a anului trecut USR a propus printr-un amendament la buget #extinderea programului la 30% dintre elevii din România, pentru a cuprinde astfel minim 900.000 de elevi, însă majoritatea politică actuală a respins acest amendament. Sunt foarte curios cum judecă, cum simt acești copii prin filtrul lor, dezintererul ministerial. Ce simt ei atunci când se uită lung după caserolele cu două feluri de mâncare pe care nu o poate găsi nici acasă și cum își explică faptul că niște adulți plătiți să-i susțină, le promit lucruri pe care nu le pot face”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Unu din zece copii merge flămând la culcare

Deputatul Filip Havârneanu susține că va implica în continuare alături de colegii săi, chiar și din opoziție, pentru ca banii pentru acest program să ajungă la timp și ca el să fie implementat corect și transparent. “Din punctul meu de vedere, trebuie avut în vedere interesul copiilor, aici nu este vorba de o miză politică și nu ar trebui tratată ca atare. De fiecare dată când aud de programul „Masă caldă în școli”, mă gândesc la faptul că unu din zece copii din mediul rural merge seara flămând la culcare. Mă gândesc că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei, adicăpeste 150.000 n-au mâncat nimic la finalul uneizile. Două treimi (68%) din elevii din mediul rural ajung la şcoală pe jos. 17% din copii parcurg zilnic pe jos peste 8 km ca să ajungă la ore. Cum să ceri unui copil să reziste, dacă nu mai are energie pentru a studia? Eu sper ca aceste date care totuși nu cred că sunt străine Ministerului Educației, să fie suficiente pentru a-și căuta latura sensibilă și să aducă la zi acest program pentru care USR a luptat de la bun început”,a mai spus Filip Havârneanu. Liderul USR Iași a mai adăugat că proiectul „Masă caldă în școli” este unul dintre angajamentele în care USR a investit cele mai multe resurse de timp și energie pentru a aduce îmbunătățiri și pentru a contribui la reducerea abandonului școlar, întrucât, în România, sunt încă mulți elevi care sunt nevoiți să renunțe la școală din cauza greutăților financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here