Deputatul USR, Filip Havârneanu: “Ministrul Novak vrea să construiască săli de sport, dar le ține închise pe cele existente”

Deputatul ieșean, Filip Havârneanu i-a adresat mai multe întrebări ministrului Sportului și Tineretului, Eduard Novak, care a venit în Parlament pentru a prezenta Strategia Națională pentru Sport, lansată cu întârziere, după doi ani de mandat. Ministrul nu doar că s-a contrazis la mai multe puncte, dar, a părut și depășit de problemele aduse în discuție de parlamentarul USR. Cert este că noua strategie care ar trebui să aducă la viață performanța în sportul autohton cere românilor răbdare pentru încă 10-15 ani, dacă lucrurile s-ar face cu seriozitate.

Filip Havârneanu, membru în Comisia pentru Sport și Tineret a Camerei Deputaților, i-a adresat trei întrebări ministrului Novak, care a fost prezent în Parlament, pentru a prezenta, mai mult cu o atitudine resemnată, noua Strategie Națională pentru Sport.

Statisticile disponibile arată, spre exemplu, că singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă a fost obținută acum 54 de ani sau că cele mai multe dintre bazele sportive pe care le putem vedea pe teritoriul țării sunt aceleași de o jumătate de secol, deteriorate sau abandonate, oferind tot mai puține posibilități sportivilor de a face antrenamente la un nivel înalt care să aducă performanța. “Ni s-a livrat o strategie care mai cere încă vreo 10-15 ani de răbdare, prin ministrul Novak, care promite că, DACĂ se va ține cineva de șirul investițiilor, abia după un deceniu vom avea zeci de medalii olimpice. Câte am pierdut și vom mai pierde cu un patrimoniu sportiv abandonat, nu a răspuns nimeni. Ministrul s-a contrazis cu propria foaie, a fost de acord cu solicitările mele, ale USR, dar cine l-a împiedicat până acum să facă ceva pentru sportul românesc, n-a putut preciza. Acest ministru care apare relaxat să explice cum va redresa sportul, știe din start că la sfârșitul mandatului, va lăsa o strategie prea puțin pusă în aplicare și va transmite obiectivele drept moștenire altei generații de politicieni. România are doar trei bazine olimpice omologate și numai unul este funcțional, pentru că, spune ministrul, sunt prost administrate. România nu numai că a avut programe incoerente, dar și neprofesioniști în funcții care să gestioneze domeniul sportiv”, a precizat Filip Havârneanu.

„Fără lacăte pe curtea școlii”, o normalitate care întârzie

Una dintre întrebările adresate de parlamentarul ieșean a fost legată de proiectul prin care USR a cerut ca terenurile de sport din curtea școlilor să fie folosite în mod gratuit de toți copiii, în afara orelor de curs. Deși Eduard Novak este, la modul declarativ, pro-sport, curtea școlii este în continuare închisă după program. “Cei mai discriminați elevi sunt cei care se confruntă cu probleme de greutate, arată un sondaj realizat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării – „Percepții și atitudini privind discriminarea în școli”. Domnul ministru vorbește de strategii optimiste întinse pe 123 de pagini și 10 ani, dar omite faptul că un lucru elementar precum accesul gratuit pe terenurile școlilor a fost un proiect atacat de primul ministru la CCR. Adică de propriul șef, care ne-a transmis ca fiecare să bată mingea la scara lui. Cum să cred că această strategie încurajează de fapt mișcarea, folosind măcar infrastructura pe care o avem acum, dacă din interior, o inițiativă atât de utilă a fost respinsă, legea fiind declarată neconstituțională și ne-am luptat să o reintroducem în circuit? Ministrul Sportului nu a mișcat un deget ca acești copii să facă mișcare gratuit, în unitățile școlare de stat, care sunt publice, nu la stăpân ca să stea cu lacătul pe ele. Există rea voință, marea dramă a directorilor care nu vor să se preocupe de întreținerea lor și marele interes al închirierii lor, pentru bani, în timp ce sportul devine o activitate condiționată financiar pentru copii”, a declarat deputatul Filip Havârneanu.

50% din școlile din mediul rural nu au săli de sport

 Parlamentarul ieșean l-a mai întrebat pe ministrul Sportului cât de logică este ordinea priorităților, în condițiile în care acesta dorește suplimentarea numărului de ore de educație fizică, deși, în multe școli din mediul rural, copiii continuă să facă exercițiile în sala de clasă. “Domnul Novak a fost prezent, dar rupt de strategia pe care cred că atunci a răsfoit-o. Sălile de sport lipsesc la mai mult de 50% din școlile din mediul rural, unde bazele sportive în aer liber fie nu există, fie sunt improprii, mai precis, ora de educație fizică se face la clasă. Este în regulă ca Guvernul să-și dorească asta, dar întâi să îmbunătățească patrimoniul. Ministerul Sportului abia acum dorește să realizeze o hartă națională a infrastructurii sportive de la țară, ca să proiecteze investiții. Deci abia în prezent se abordează problema, de parcă ar fi fost o necunoscută. Mai mult, în nicio unitate de învățământ din România nu se oferă printre disciplinele opționale posibilitatea practicării unui sport. În alte țări, copiii învață să danseze, să înoate, să schieze. La noi, Guvernul încă este speriat de ideea că sportul ar putea fi și gratuit!”, a mai explicat deputatul USR.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here