Deputatul USR, Filip Havârneanu: “Legile Educației lasă în continuare enorm de mulți copii în urmă, ele reprezintă un text reformulat fără garanții”

Parlamentarul ieșean este de părere că după trei încercări de a elabora forma finală a Legilor Educației, ministrul Ligia Deca trece în continuare pe lângă reformă și propune o variantă care lasă în continuare enorm de mulți copii în urmă. Deputatul USR consideră că majoritatea politică aflată la putere dorește să treacă în grabă Legile Educației prin Parlament, pentru ca interesele pe care le servește altor beneficiari decât cei din învățământ, să nu mai fie amânate.

Filip Havârneanu, care este și membru în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților susține că Ligia Deca a părut că vrea „lichidarea” sistemului de învățământ, și așa vulnerabil. „Între timp, copiii continuă să ajungă pe jos la școală, să adoarmă flămânzi, să abandoneze cursurile din cauza sărăciei, să meargă la toaletă în curtea școlii și să cotizeze individual, mascat, pentru toate lipsurile de la clasă. Sunt școli care cad pe copii, profesori păcăliți cu măriri de salariu, umiliți și directori numiți pe criterii de fidelitate față de partid. Elevii sau studenții nu sunt pregătiți pentru a face față ulterior pe piața muncii și învață după manuale vechi de 30 de ani. Accesul echitabil al tinerilor în universități, indiferent de mediul de proveniență și suportul universitar pentru viața asociativă studențească rămân planuri pe hârtie. Aceste Legi ale Educației sărăcesc părinții și vin mănușă politicienilor, în loc să sprijine elevii. Păstrează același sistem de învățământ rigid, învechit, bazat de ierarhie, nu pe atracția față de cunoaștere. Am analizat, de fapt, programe incoerente, o lege cârpită după interesele unor grupuri de presiune și politicieni. O lege unde ni se propun posibilități, fără garanții”, a declarat deputatul Filip Havârneanu.

Timpul pierdut în Educație de fiecare guvern incompetent se cunoaște acum

Potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar 2021-2022, rata de absolvire a gimnaziului a fost de doar 66%, fiind cea mai mică rată din ultimii 17 ani. “Acestea sunt „performanțele” tuturor miniștrilor PSD-PNL puși să facă experimente în loc de reforme. Cu resturi de finanțare, cu manageri plantați să fie asumați doar în fața partidului, învățământul românesc livrează la ora asta copii care nu pot să promoveze și abandonează școala. Dar, sunt ținuți în brațe plagiatorii, sunt premiați pe viață toți cei care au eșuat în educație, în timp ce românii fac eforturi considerabile ca să își țină copiii în școlile de stat, unde accesul la educație ar trebui să fie egal și complet gratuit. Doamna Ligia Deca avea o șansă unică să demonstreze că nu folosește aceste Legi ale Educației pentru o acrobație politică. Până când aceste lucruri nu vor fi corectate legislativ, propunerile sunt doar o dedicație pentru clientela cu diplome contrafăcute, care are nevoie de un paravan. Să trecem prin Parlament pe repede-înainte un pachet de legi, cu susținerea unei majorități care nici acum nu își asumă creșterea analfabetismului funcțional sau lipsa de motivare a cadrelor didactice este un semnal că nu tindem spre reforma din învățământ, ci învățământ de formă”, a mai adăugat parlamentarul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here