Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: „Impozitul pe profitul băncilor, o soluție pentru reducerea deficitului bugetar”

O măsură luată recent de statul italian a provocat o adevărată furtună în sistemul bancar din Peninsulă. Guvernul Italiei a decis recent stabilirea unui impozit unic de 40 de procente pe profiturile obţinute de bănci prin creşterea ratei dobânzilor. Italienii au instituit pentru anul în curs o taxă excepţională pentru bănci, măsură riscantă pentru investitorii din zona euro. Totul a plecat de la faptul că ratele oficiale ale dobânzilor, majorate considerabil în ultima vreme, au generat profituri mari pentru instituţiile bancare, asta pentru că a crescut costul împrumuturilor, în timp ce creditorii s-au abţinut să recompenseze clienţii în plus pentru depozitele acestora.

 

De altfel, alte state, precum Spania şi Ungaria, au instituit taxe pe acest profit, trend care ar putea fi urmat şi în alte zone europene. Italienii şi-au manifestat decizia prin dorinţa de a-i ajuta pe compatrioţii care se luptă deja cu costurile ridicate ale vieţii, respectiv cei care au credite imobiliare împovorătoare.

 

Toată lumea vorbeşte acum de majorări de taxe, de reduceri în sectorul bugetar, de decizii care trebuie să aducă venituri la bugetul de stat. Sunt măsuri fireşti care vin în completarea unei măsuri a Guvernului de reparare a stricăciunilor făcute de executivele de dreapta. Impozitarea profitului băncilor poate fi o măsură care să regleze într-o oarecare măsură deficitul. Mii de români trec printr-o perioadă din ce în ce mai dificilă. Mii de români au nevoie de o măsură care să-i ajute să depăşească aceste momente. Iar cei care au rate la bănci sunt tot mai împovăraţi. O impozitare mai mare pe profit al băncilor ar putea tempera aceste creşteri ale ratelor din ultima vreme. Sigur, este o propunere care poate fi neplăcută, dar care poate veni în sprijinul nu doar a oamenilor, ci şi a statului în sine.

 

Modelul respectiv, calculat de italieni, ar conduce la un venit de câteva miliarde de euro la buget în perioada următoare. Practic, măsura s-ar aplica la marja netă de dobândă, provenită din diferenţa dintre ratele la credite şi cele la depozite.

 

Analiştii arată o creştere a veniturilor la nivel guvernamental. Taxa unică pe profit pentru bănci de pe urma creşterii ratelor dobânzilor poate că e neplăcută pentru cei din acest domeniu, dar sigur duce la o echilibrare în restul sectoarelor. Poate fi o măsură ce merită luată în calcul în actualele condiţii. Nimeni nu îşi doreşte să rămână fără profitul obţinut, dar trebuie să ne raportăm la anumite aspecte. Dacă se aplică taxe pe unele afaceri, atunci lucrurile trebuie echilibrate. Sper ca toţi colegii de coaliţie să înţeleagă aceste aspecte. Pentru unii poate fi o măsură care nu pică bine, dar în actualele condiţii orice detaliu trebuie gândit şi analizat. Exemplul unor state precum Italia sau Spania, ţări cu o economie superioară, cu un număr mai mare de locuitori, nu cred că poate fi ignorat.

 

Românii au nevoie de stabilitate, românii au nevoie şi ei de măsuri clare, de protejare a categoriilor vulnerabile. Putem trece peste titluri bombastice de genul: Se prăbuşeşte ţara cutare, se sperie investitorii etc.

mportant este să privim finalitatea acţiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here