7IAȘI a realizat un interviu cu deputatul Marius Ostaficiuc despre plecarea acestuia din PSD și intrarea în Alianța pentru Unirea Românilor, formațiune condusă de George Simion. Deputatul ieșean a explicat de ce a ales să plec din PSD, de ce nu se consideră un traseist politic și ce va face în continuare în partidul aflat în opoziție.
V-ați dat demisia din PSD și ați trecut la AUR. Ce se ascunde în spatele acestei decizii? A fost o chestiune spontană sau vorbim de o strategie pregătită în timp ?
Nici una, nici alta. Decizia s-a impus cumva de la sine, prin modul în care s-au definit contextele politice locale și naționale din ultima perioadă. Există o dinamică a politicului la care trebuie să fii mereu atent, asta dacă vrei să contezi în continuare și să te afli în poziții în care să îți poți ajuta comunitatea.
Plecați din PSD după mai bine de două decenii. Ați început ca simplu membru, ocupând treptat diferite funcții, inclusiv cea de președinte al filialei municipale. La momentul plecării din PSD, erați vicepreședinte. Altfel spus, v-ați identificat, de-a lungul timpului, cu imaginea partidului. Cât de dificil a fost pasul acesta?
Da, am fost în PSD de când mă știu, traversând diferite etape, unele pline de satisfacții, altele dificile. Am fost, cum s-ar spune, la bine și la rău, și „soluție pentru România”, și „ciumă roșie”. Sentimental vorbind, a fost o decizie destul de complicată. Rațional vorbind, a fost o decizie pe care nu o regret și pe care nu o voi regreta. Înainte de a pleca, am avut consultări cu sute de ieșeni, de la omeni simpli care mi-au fost alături în toți acești ani, până la oameni din mediul de afaceri, educațional, cultural. Practic, decizia nu am luat-o singur, ci împreună cu ei.
Vă simțiți un „trădător”? Puteți fi acuzat de „traseism”?
Nu! Din contra, m-am simțit trădat de direcțiile pe care un partid de stânga a înțeles să o apuce, trădând mai toate valorile în care credeam și în care am fost format. Instinctul politic mi-a dictat să caut aceste valori în alte părți. Le-am regăsit în politica AUR, acolo unde grija pentru cetățean, pentru nevoile imediate ale lui, protecția socială, conceptul de muncă, cel de patriotism sunt mult mai activ prezent decât în PSD. Dacă vreți, am trădat o „formă” de dragul unui „conținut”. În ce privește traseismul, eu îl definesc ca pe o inconstanță de tip ideologic. Din acest punct de vedere, veți vedea, discursul meu public va rămâne același, nu este ca și cum peste noapte am devenit un politician de dreapta.
Concret, ce v-a nemulțumit la PSD?
Dacă este să mă refer la PSD în plan național, m-a dezamăgit fenomenul acesta, premeditat sau nu, de pierdere a identității politice. Oricât de îngăduitor aș fi cu nuanțele, cred că într-o democrație veritabilă identitatea politică asumată și respectată reprezintă un semn de sănătate. În România, însă, stânga se aliază cu dreapta și nu o face doar punctual, pe o strategie politică de etapă, ci cronic. Stânga este contaminată într-un mod aproape ireversibil de dreapta, ceea ce mi se pare grav. Se vorbește acum despre alianțe pe zece ani cu o lejeritate care dă de gândit. Obsesia pentru putere duce la paradoxuri nocive, la hibridități ideologice ce nu vor duce la nimic bun.
Iar pe plan local…
Faceți, vă rog, un sondaj printre ieșeni. Întrebați-i cine sunt liderii PSD Iași. Să vă numească nu cinci, ci două persoane. Veți fi uimiți să constatați cât de adânc este anonimatul în care s-a cufundat filiala. Nesfârșitele jocuri politice, lipsa unor figuri cu autoritate, obediența fără precedent față de Bucureștiul politic, au dus la această existență politică vegetativă în care se găsește astăzi PSD Iași. Personajele cu background politic au fost, treptat, îndepărtate în favoarea unor oportuniști ce definesc politicul ca pe un business, nu ca pe o profesie de credință. Pur și simplu nu am vrut să mai fiu părtaș la procesul acesta de auto-distrucție a unei filiale în care am investit timp, energie, resurse.
Cum au reacționat foștii dvs colegi când au aflat că ați plecat din PSD?
Unii trăiesc în lumi atât de paralele, încât, sunt convins, nici nu știu că am plecat. Așteaptă să afle de pe Facebook sau de pe alte rețele de socializare în care își petrec timpul. În alții am simțit notele unui regret sincer, iar pentru alții, sunt convins, a fost o ușurare.
Ce ați negociat cu AUR?
Am negociat binele și interesul ieșenilor. Îmi doresc ca Iașul să devină centrul unei construcții regionale puternice. Și nu am în vedere aici doar o construcție politică, ci și una economică, una socială, una spirituală. Îmi voi folosi experiența administrativă și politică acumulată în aceste decenii pentru ca AUR să aducă plusul de valoare și încredere de care acest oraș atât de multă nevoie.
Ce tip de relații veți întreține cu PSD de acum încolo?
Să fim bine înțeleși, acțiunea mea politică nu trebuie interpretată ca un act de răzbunare. Eu însumi nu am o structură de om răzbunător. Îmi imaginez această relație ca pe una aflată sub semnul competiției constructive, lipsită de orice compromis, dar și de orice toleranță față de abuz, impostură, derapaj.