Parlamentarul ieșean, cunoscut pentru faptul că s-a deplasat de mai multe ori în Ucraina în timpul războiului, dar și pentru voluntariatul făcut timp de luni bune în punctele de frontieră, a avut o nouă întrevedere cu oficiali ucraineni, la Iași, aceștia venind în România să-și exprime mulțumirea pentru compasiunea și grija față de toți cei care sprijină umanitar familiile ucrainene, dar și pentru a întări relațiile diplomatice. Deputatul care a fost partenerul de dialog al lui Filip Havârneanu este un apropiat al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky.
Deputatul USR i-a avut invitați în cadrul unei întâlniri oficiale pe Leonov Oleksii, deputat în Rada ucraineană care este instituția echivalentă Parlamentului României, pe părintele Oleg Petrov, premiat recent pentru întregul său aport umanitar de la debutul razboiului, precum și pe Adrian Plamadă, președintele Asociației “La Răscruce”.
„Am dialogat despre situația actuală din Ucraina, dar și despre sprijinul umanitar pe care îl oferim refugiaților. Suntem dispuși să întărim relațiile diplomatice pentru ca țările noastre să fie mai puternice împreună. Alături de mine au fost colegii mei din USR Iași, Dragoș Popa , vicepreședinte USR Iași, Andrei Popescu, consilier local, Ciobanu Marius, consilier județean și Daniel Dîscă, de asemenea, consilier județean. După întrevedere, am vizitat Centrul de ajutorare, non stop de la Vama Sculeni, care de la începutul războiului din Ucraina primește și sprijină refugiații. Acesta nu a fost închis nici măcar o oră, iar deputatul Leonov Oleksii a ținut să mulțumească personal tuturor voluntarilor implicați pentru treaba grozavă pe care o fac de aproape un an„, a declarat parlamentarul USR.
În centre se dezvoltă activități de terapie pentru copii
Centrele înființate la Iași pentru a adăposti refugiații ucraineni pun la dispoziția familiilor găzduite tot felul de activități, mai ales pentru copii, pentru ca trauma despărțirii de țara natală sau cea cauzată de pierderea celor dragi, să fie mai ușor de suportat.
„Am vizitat Asociația 《La Răscruce》 coordonată de domnul Plămadă, unde am întâlnit peste 50 de copilași ucraineni, găzduiți cu mamele lor. Atunci când am ajuns, ei erau angrenați în activități de terapie prin joc ca să uite de război și de distanța de casă. Am vizitat și Centrul de Refugiați din Nicolina unde, dăruirea oamenilor cu inimă mare, face ca ucrainenii care au cautat adăpost la Iași, să se simtă îngrijiți și în siguranță. Țin să mulțumim invitaților noștri pentru această întâlnire și pentru soluțiile pe care le găsim împreună. Teroarea pe care a adus-o acest război cumplit este mult mai mare decât orice se poate vedea la televizor ori în unele imagini. Și, desigur, să nu uităm să mulțumim voluntarilor și donatorilor care fac să funcționeze aceste centre și se străduiesc să aducă alinare și confort„, a mai precizat Filip Havârneanu.
Guvernul ucrainean susţine că între 7.000 şi 29.125 de civili au fost ucişi. Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să fie imparţială şi estimează că au fost ucişi 6.221 civili şi 9.371 au fost răniţi.În ce priveşte numărul militarilor ucişi, guvernul ucrainean susţine că au fost ucişi 10.000 de militari, alţii 30.000 au fost răniţi şi sunt 7.200 de dispăruţi (dintre care 5.600 sunt capturaţi de forţele ruse).
sUKKKKKKAAAAAA UCRAINNNAAAA!!!!!!!!!