Această iniţiativă a deputaţilor ruşi vine după ce Seimul Poloniei şi Rada Supremă a Ucrainei au adoptat o declaraţie comună de condamnare a atrocităţilor sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declaraţia polonezo-ucraineană denunţă mai ales Pactul Ribbentrop-Molotov, care „a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939, la ocuparea Poloniei de către Germania şi Uniunea Sovietică şi la ocuparea Lituaniei, Letoniei şi Estoniei de către Uniunea Sovietică“, acte de agresiune însoţite de acte de reprimare în masă.
Profund deranjaţi de această declaraţie, deputaţii ruşi o resping şi se opun oricărei iniţiative de revizuire a faptelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, aleşii ruşi îi acuză pe omologii lor ucraineni şi polonezi de rusofobie.
„Deputaţii din Duma de Stat condamnă ferm acest act al parlamentelor Poloniei şi Ucrainei, resping ideea rescrierii istoriei ex post facto şi revizuirea declanşării şi consecinţelor celui de-al Doilea Război Mondial. Se impune să semnalăm că adoptarea, de către colegii noştri, a unei astfel de declaraţii a fost inspirată de ostilitatea nu numai faţă de fosta Uniune Sovietică, dar şi faţă de Rusia şi a devenit posibilă într-un climat de o rusofobie violentă caracteristică politicilor actuale ale Poloniei şi Ucrainei“, se arată în proiectul de document.
Potrivit deputaţilor ruşi, politicienii din Ucraina şi Polonia „fac bloc comun contra unui duşman comun“ şi astfel nu fac decât să prejudicieze relaţiilor ruso-ucrainene.
„În calitate de moştenitoare a URSS, stat învingător în cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia nu va admite revizuirea istoriei sale şi nici a verdictului Tribunalului de la Nurnberg, care a pus punctul pe «i» în ceea ce priveşte responsabilii de izbucnirea acestui război, cel mai sângeros din istoria umanităţii. De asemenea, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia nu va admite revizuirea ordinii mondiale după război, al cărei garant este“, se mai arată în proiectul de document.
La final, Duma de Stat îndeamnă organele legislative ale Marii Britanii şi Statelor Unite, ţări aliate Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, să se alăture declaraţiei sale.