Deputat PSD Iași: a luat bani de la prieteni și face legi pentru ei. Scutiri de taxe și monopol în afaceri

Parlamentarul PSD Vasile Toma a primit bani de la patronul unei firme de transport persoane, iar acum face legi cu dedicație pentru prietenii transportatori @ Deputatul și ex-senatorul ieșean a împrumutat 55.000 de lei de la Adrian Roșu, om de afaceri alături de care a cumpărat și proprietăți imobiliare @ Roșu deține firma de transport persoane Auto Dimas SRL și este ginerele unuia dintre cei mai mari transportatori din Moldova, Aurel Prisăcaru, patronul firmei Priscom @ La rândul său, înainte de a fi parlamentar, Vasile Toma conducea două asociații patronale ale transportatorilor @ Două propuneri legislative ale senatorului Vasile Toma: „acordarea de facilități fiscal conducătorilor auto care își desfășoară activitatea în domeniile transport de călători și transport marfă” și „prelungirea programului de transport județean”, măsură care echivalează cu încredințarea fără licitație a traseelor de transport @ Ambele propuneri legislative sunt argumentate de Toma prin prisma crizei provocate de pandemie @ Sindicatele și ONG-uri consultate consideră modificările propuse ca fiind discriminatorii @ În campanie, senatorul Vasile Toma a vorbit despre pensii și sistemul sanitar fără să scape vreo vorbă despre prietenii cu afaceri în transporturi

Pesedistul Vasile Toma propune în Parlament facilități și avantaje pentru transportatori, dar este legat ombilical de cei mai bogați patroni de firme de transport din zona Moldovei. De la unul dintre aceștia a împrumutat bani. Împreună fac concedii, dar și achiziții imobiliare. Băsescu spunea că sunt parlamentari care fac legi pentru infractori. Toma de la Iași nu se numără printre aceștia. El face legi pentru prietenii și partenerii de afaceri.

Vasile Toma este parlamentar PSD de Iași din 2016. A fost senator, iar de anul acesta este deputat. Tânărul social-democrat are de toate: case, terenuri, bani plasați în firme și în bănci, dar nu în ultimul rând prieteni cu afaceri serioase în domeniul transporturilor.

Adrian Ticu Roșu este unul dintre aceștia. Sunt atât de apropiați încât au cumpărat un teren împreună și, mai mult, Toma a împrumutat de la acesta suma de 55.000 lei. Roșu deține firma de transport persoane Auto Dimas SRL, dar este și ginerele unuia dintre cei mai mari transportatori din zona Moldova, Aurel Prisăcaru, patronul Priscom SRL.

Acestea nu sunt singurele legături ale parlamentarului PSD Vasile Toma cu afacerile din domeniul transportului de persoane. Înainte de a intra în politica mare, acesta a condus două asociații patronale de profil. A fost președinte al  Asociației Transportatorilor de Persoane din Județul Iași și vicepreședinte al Federației Operatorilor Români de Transport.

Conform declarației de avere înregistrată de Vasile Toma, la preluarea mandatului de deputat, acesta deține împreună cu Adrian Roșu un teren de aproximativ 800 mp în municipiul Iași, pe Aleea Fermei. Același document arată că patronul Auto Dimas SRL i-a împrumutat în anul 2018 lui Vasile Toma suma de 55.000 lei, pe care acesta trebuie să o restituie în 2023.

Parlamentarul și patronul firmei de transport au petrecut împreună cu familiile și concedii în destinații exotice.

Fără licitații pentru transportatori până în 2023 și facilități fiscale până în 2028

În 2020, Vasile Toma a depus la Senat două propuneri legislative care vin în sprijinul firmelor de transport persoane și mărfuri. Prima privește acordarea de facilități fiscale pentru conducătorii auto ai firmelor de transport persoane și marfă, iar cea de a doua prelungirea licențelor de transport pe aceleași trasee până în 2023, fără organizarea de licitații. Ambele propuneri legislative sunt argumentate prin prisma crizei provocate de pandemia de Covid 19.

În iunie 2020, senatorul PSD a depus proiectul de Lege „pentru modificarea și completarea unor acte normative privind acordarea de facilități conducătorilor auto care își desfășoară activitatea în domeniile transport de călători și transport de marfă”.

Concret, Vasile Toma propune reducerea contribuțiilor salariale doar pentru șoferii care sunt angajați ai firmelor de transport persoane sau marfă, astfel de facilități neurmând a fi aplicate altor firme care au angajați conducători auto. Astfel, acesta a cerut reducerea CAS (contribuții asigurări sociale – pensii) de la 25% la 21,25 la sută, a CASS (asigurări de sănătate) de la 10% la 0%, a impozitului pe venit de la 10% la 0% și a contribuțiilor asiguratorii pentru muncă de la 2,25% la 0,25%. Altfel spus, nivelul contribuțiilor către bugetul de stat s-ar reduce de la 47,25% la 21,5%. Însă, conform aceleiași propuneri legislative, conducătorii auto ar beneficia în continuare de asigurări de sănătate și de recunoașterea vechimii în muncă.

Estimativ, firma de transport face o economie de peste 1.500 lei, la un salariu net de 3.500 lei plătit unui șofer.

Atenție însă, de aceste facilității nu beneficiază direct angajatul, ci firma la care este angajat prin reducerea bugetului cu salarii.

Pe 2 septembrie 2020, propunerea legislativă depusă de Vasile Toma a fost adoptată de Senat, iar pe 8 septembrie a fost înregistrată la Camera Deputaților. Documentul are însă doar două avize ale comisiilor de specialitate, în total fiind sesizate șase comisii.

„Propunerea instituie discriminarea”, „Pandemia a afectat toate domeniile”

Inițiatorul proiectului de lege își argumentează propunerea prin faptul că domeniul transporturilor este afectat de fenomenul migrației forțelor de muncă, șoferii fiind atrași de salariile mari din țările vestice. Totodată, în expunerea de motive, acesta a arătat că firmele de transport au fost puternic lovite de criza provocată de pandemia de Covid 19.

„Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente. (…)”

De aici decurg consecințele privind diminuarea activității economice potențiale și a taxelor/impozitelor plătite la buget. Această tendință se va accentua în contextual crizei „COVID – 19” care va antrena o criză economică ce se va manifesta dincolo de acest an”, sunt câteva pasaje din expunerea de motive, semnată de Toma și alți 13 parlamentari PSD.

Legea a trecut și pe la Consiliul Economic și Social, organism cu rol consultative al Parlamentului format din ONG-uri, organizații sindicale și patronale. În raportul întocmit de Consiliu, se arată că propunerea legislative depusă de Vasile Toma, nu a fost acceptată de unii reprezentanți care au considerat-o discriminatorie.

„3 reprezentanți ai părții patronale și 6 reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile au votat pentru avizarea NEFAVORABILĂ a proiectului de act normativ cu următoarea motivare: Propunerea legislative instituie discriminarea între categoriile sociale, prin crearea unei excepții pentru o categorie de angajați, favorizând-o pe aceasta și conferindu-I un statut special în detrimentul altora.

Argumentul migrației forței de muncă în acest domeniu nu este suficient, având în vedere că majoritatea domeniilor economice din România se confruntă cu acest fenomen.

Conducătorii auto care își desfășoară activitatea în domeniile transport de călători și transport de marfă nu reprezintă singura categorie de personal suspusă riscului invocate în expunerea de motive”, se arată în punctul de vedere exprimat de Consiliul Economic și Social.

Monopol prin lege pentru finanțatorii senatorului

Pe 2 aprilie 2020, senatorul Vasilică Toma înaintează către Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă cu solicitarea de adoptare a actului în procedură de urgență. Documentul prevedea prelungirea licențelor actuale pentru transportul județean de persoane fără organizarea unei licitații până în iunie 2023. Propunerea lui Toma echivala practic cu asigurarea monopolului pe aceste trasee de transport pentru încă trei ani de zile pentru companiile care operau deja acele curse. Adică, mare parte dintre prietenii, finanțatorii și partenerii săi de afaceri ar fi beneficiat de această prevedere legislativă prin care li s-ar fi asigurat monopol în transportul județean pentru încă trei ani de zile. O lege gândită în folosul unor grupuri de interese și nu al cetățenilor. Vasilică Toma își motivează demersul prin nevoia creării cadrului legislativ și organizatorii propice pentru desfășurarea licitațiilor pentru acele trasee. Deși crearea acestui așa-zis cadru propice ar dura câteva luni, Toma vrea ca firmele prietenilor săi să dețină în continuare monopolul în transport pentru încă trei ani!

Consiliul Economic: „Primează interesele comerciale, iar elevii navetiști sunt victimele acestor interese”

Propunerea legislativă, conform procedurilor parlamentare, a fost transmisă către Consiliul Economic și Consiliul Legislativ pentru exprimarea punctelor de vedere și emiterea avizelor necesare. Inițiativa lui Toma a stârnit un val de nemulțumiri atât în rândul asociațiilor patronale cât și a sindicatelor. Asociațiile patronale atrag atenția că inițiativa lui Toma favorizează tocmai firmele care au creat haos în transportul de persoane. Totodată, reprezentanții firmelor de transport susțin faptul că o eventuală prelungire a licențelor trebuie făcută pe maxim câteva luni, nu pentru trei ani de zile.

Potrivit documentelor publicate pe site-ul Senatului, reprezentanții a două asociații patronale critică proiectul legislativ pentru că „Prelungirea până în 2023 nu se justifică în această perioadă. Se favorizează firmele care sunt deja licențiate și care, oricum, au creat multe distorsiuni (tarife de la 2,5 la 12 lei/km). O prelungire acum trebuie să se facă numai pentru câteva luni.”

Miza acestei propuneri legislative este punctată cel mai clar de reprezentanții sindicatelor și ai societății civile care fac parte din Consiliul Economic: „Realitatea ne arată că primează interesele comerciale, pentru favorizarea firmelor de transport rutier de călători, iar elevii navetiști sunt victimele acestor interese, lucru evident care constă și din această inițiativă legislativă care propune prelungirea licențelor de transport până în anul 2023. Asta înseamnă că se dorește ca în continuare să se opereze în regim comercial în cadrul transportului județean de persoane, fapt care scoate în evidență că prin această inițiativă legislativă se urmărește doar profitul.”

În urma reacțiilor vehemente exprimate de reprezentanți ai firmelor de transport, sindicatelor și ai societății civile, Vasilică Toma a retras inițiativa legislative de pe circuitul de avizare.

În comunicate, Toma vorbește despre pensii și sănătate

Comunicatele deputatului Vasile Toma, atât cele din campania electorală cât și din timpul sesiunii parlamentare, se referă la cu totul alte teme decât problemele pe care le întâmpină firmele de transport persoane și marfă.

Spre exemplu, iată un pasaj din comunicatul acestuia din 26 noiembrie: „Bugetul Sănătăţii trebuie să crească de urgenţă! Pulsul sănătăţii este din ce în ce mai slab şi mai rar!

Despre contraperformanţele sănătăţii din România sau ceea ce uită să spună domnul Iohannis şi Guvernul său

Ca parlamentar de Iaşi, am făcut şi continui să fac toate demersurile pentru ca bugetul Sănătăţii să crească”

La începutul anului, același parlamentar PSD se adresa președintelui, îngrijorat fiind de veniturile reduse ale pensionarilor: „Comunicat 19 ianuarie 2021 – Scrisoare deschisă către preşedintele Iohannis: Legea majorării pensiilor românilor – un obiectiv de interes naţional şi strategic ce are nevoie să fie îndeplinit imediat!”

Tudor LEAHU

Rareș NEAMȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here