Denis, pericol public! Student ieșean, judecat pentru țeapă la doctorat

Oficialii Academiei de Studii Economice București (ASE), prin rectorul Nicolaie Istudor, vor să recupereze de la un fost doctorand din Iași aproximativ 70.000 de lei, deoarece bărbatul a uitat să-și susțină teza de doctorat finanțată prin intermediul unui program cu bani europeni denumit POSDRU (Programul  Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).  În 2009, Denis Vîntu s-a înscris la un doctorat în Economie, fiind  selectat în cadrul unui grup țintă, aferent proiectului POSDRU – Performanță și Excelență în Cercetarea Doctorală și Postdoctorală în Domeniul Științelor Economice din România, dar după zece ani a fost exmatriculat deoarece nu a mai dat deloc pe la cursuri, nu și-a finalizat studiile, și nu și-a respectat obligația de susținere a tezei de doctorat. Pînă în prezent, Vîntu nu s-a sinchisit însă să vină niciodată la proces și nu a formulat nici un răspuns la acțiunea judecătorească a juriștilor bucureșteni.

Ieșeanul Denis Vîntu, fost student-doctorand la ASE București, în cadrul unui curs de specializare și burse doctorale finanțate prin intermediul unui proiect cu bani europeni POSDRU -Performanță și Excelență în Domeniul Științelor Economice în România, este bun de plată la finalul programului pentru simplul motiv că a uitat să-și susțină public teza de doctorat. Din cauza faptului că bărbatul nu a respectat contractul de studii doctorale pe care l-a semnat și parafat anterior cu ASE București, instituția de învățământ superior economic l-a chemat la bară pentru a da cu subsemnatul. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, rectorul ASE București, Nicolae Istudor, solicită obligarea ieșeanului la restituirea bursei doctorale și plata unor despăgubiri de aproximativ 70.000 de lei, cu tot cu penalitățile aferente și cheltuielile de judecată.  Deși a fost notificat în numeroase rînduri să plătească daunele, Denis Vîntu a refuzat să comunice cu juriștii bucureșteni și nu a formulat nici un răspuns. Mai mult, ieșeanul nu s-a prezentat la nici un termen de judecată.

A încasat bursa doctorală dar nu a mai dat deloc pe la cursuri

Pe 1 octombrie 2009, Denis Vîntu s-a înscris la ASE București, la un doctorat în Economie, în acest sens fiind semnat între părți și un contract pentru studii doctorale. Pe parcursul specializării, bărbatul, alături de alți colegi studenți-doctoranzi au încasat lunar și burse doctorale, finanțarea acestora fiind asigurată prin intermediul unui proiect POSDRU, din bani europeni, programul fiind intitulat Performanță și Excelență  în Cercetarea Doctorală și Postdoctorală în Domeniul Științelor Economice din România, care îi sprijină pe  tinerii cercetătători din grupul țintă ca să-și dezvolte competențele în domeniul economie. Conform contractului semnat și parafat între părți, la finalul studiilor doctorale, fiecare absolvent avea obligația să-și susțină în mod public teza de doctorat, lucru care nu s-a întâmplat în ceea ce îl privește și pe Denis Vîntu. După aproape un deceniu de la înscrierea la doctorat, conducerea ASE București a constatat că fostul student din Iași nu și-a respectat obligațiile contractuale. În consecință, oficialii instituției de învățământ superior economic l-au dat în judecat și i-au solicitat daune de aproximativ 70.000 de lei.

Exmatriculat pentru că a refuzat să-și dea teza de doctorat   

Inițial, juriștii ASE București i-au cerut ieșeanului să restituie integral bursa pe care a încasat-o pe perioada studiului, respectiv 62.900 de lei, la care se adaugă penalitățile și cheltuielile de judecată. ’’Ca urmare a selectării domnului Vîntu în grupul țintă aferent proiectului POSDRU- Doctorat în Economie la Standardele Europei Cunoașterii, a fost încheiat un contract de studii doctorale având ca obiect finanțarea programului de cercetare științifică  a doctorandului (burse și mobilități) din fonduri europene. Pe parcurs, acesta a încasat și o bursă doctorală. La data de 27 septembrie 2018, ieșeanul a fost exmatriculat din cauza faptului că termenul legal de susținere a tezei de doctorat Ar fi fost depășit. Cu alte cuvinte, Vîntu a refuzat să-și susțină teza de doctorat deși obligațiile erau clare în contract. Teza de doctorat trebuia susținută public în interiorul perioadei de implementare a proiectului. Exmatricularea studentului precum și nefinalizarea doctoratului în termenele specificate, a programului de studii universitare, conduce la recuperarea integrală a sprijinului financiar acordat cursantului, pînă la momentul exmatriculării. Dl. Vîntu are obligația de a returna toți banii, inclusiv penalități și dobânzi, în cazul nefinalizării programului de studii universitare, în conformitate cu legislația în vigoare și  instrucțiunile Autorității de Management POSDRU (AMPOSDRU). În concluzie, a fost depășit termenul legal de susținere a tezei de doctorat’’, se arată în acțiunea judecătorească semnată de prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE București. La școala doctorală de Economie, Vîntu l-a avut drept îndrumător științific pe prof. univ. dr. Dinu Marin, din cadrul ASE București.

Nu plătește nimic și a refuzat să se prezinte la proces 

În cursul lunii ianuarie 2019, Denis Vîntu și-a exprimat refuzul de a plăti despăgubirile către instituția de învățământ superior economic și a refuzat să se prezinte în fața judecătorilor ieșeni. La ultimul termen, instanța a hotărât citarea ieșeanului la domiciliu în vederea interogării. ’’Dl. Vîntu este direct răspunzător de urmările neîndeplinirii contractului de studii doctorale și este obligat la restituirea integrală a bursei și a întregului sprijin financiar acordat pînă la momentul exmatriculării’, au conchis, la final, juriștii de la ASE București. Ieșeanul Denis Vîntu a fost exmatriculat în 2018 alături de un alt student-doctorand, pe nume Gheorghe Ustinescu, printr-o hotărîre dată de IOSUD (Instituția Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat).

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here