DEMIȘII ZILEI. Primele măsuri luate după harababura din acțiune de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni

Secretarul de stat din MAI Cătălin Chiper a fost demis, iar şefului STS, Marcel Opriş, dar şi directorul ROMATSA, Aleodor Frâncu sunt la un pas de a părăsi fotoliile pe care le ocupă. Aşa a anunţat premierul Victor Ponta care a prezentat concluzia raportului în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Prim-ministrul nu a spus însă nimic despre ministrul de Interne, Radu Stroe, cel care s-a întrecut într-o serie de gafe după prăbuşirea avionului.

 

Medicul Victor Zota, coordonatorul naţional pe transplant, cel care a păstrat constant legătura cu medicul Radu Zamfir de la Institutul Fundeni, susţine că personal l-a rugat pe acesta din urmă să sune la serviciul 112.

 

„E absurd! Eu nu înţeleg de ce au ajuns cei de la IGSU şi STS la această concluzie, cum că Zamfir nu a transmis deloc coordonatele. Eu, personal, l-am rugat să sune şi am insistat. Am considerat atunci că lucrurile au intrat pe un făgaş normal, mai ales că eu lucrez într-un astfel de sistem”, a declarat pentru adevarul.ro medicul Victor Zota.

Acesta nu a vrut să comenteze pe marginea măsurilor luate de premierul Victor Ponta, însă a precizat că astfel de situaţii n-ar mai avea loc „dacă ar exista o mai bună coordonare între autorităţi”.

 

De altfel, potrivit raportului prezentat miercuri în Guvern, medicul Zamfir a sunat de cinci ori la Serviciul de Urgenţă 112. Zamfir a sunat prima dată la 112 la ora 16.16:26 pentru a anunţa prăbuşirea unui avion. El a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 şi 19:31:51.

 

„Pe durata convorbirilor telefonice cu doctorul Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia”, notează documentul.

Reacţiile la măsurile luate de premierul Victor Ponta nu au întârziat să apară. „Este o primă măsură normală, deşi mă aşteptam să îşi dea ei demisia de, nu să fie demişi. Pentru noi nu este important să cadă capete, ci să aibă oamenii acces la intervenţii. Trebuie luate măsuri ca niciodată să nu ne mai confruntăm cu aşa ceva”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 

„Nu a existat niciun fel de coordonare, totul a fost făcut sub luminile camerelor de luat vederi, iar presiunea a fost maximă. Nu a existat niciun fel de comunicare. Sistemul nostru medical de urgenţe este foarte bine pus la punct”, a completat şeful medicilor.

 

În opinia acestuia, a-i da unui vicepremier atribuţii în domeniul dezastrelor, este o măsură discutabilă. „Vicepremierii, miniştrii, sunt oameni politici. Nu ştiu câtă expertiză au ei într-un asemenea domeniu, este nevoie să colaboreze cu specialiştii”, a mai spus Astărăstoae. Acesta a completat, legat de o potenţială demitere a ministrului de interne Radu Stroe, că „dacă trebuia să facă ceva şi n-a făcut, atunci poate fi demis”.

 

Concluzii preliminare ale raportului MAI

 

Potrivit raportului vicepremierului Oprea, ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanşat operaţiuni de căutare şi nu a cerut sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

 

„Ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare şi având în vedere modul efectiv în care au acţionat instituţiile cu responsabilităţi, putem afirma că se impune instituirea unei coordonări ferme în situaţii similare, revizuirea procedurilor operaţionale din perspectiva respectării acestora, precum şi implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgenţă stabilirea cu acurateţe a locaţiilor în care se petrec evenimente aviatice, după cum urmează: A. Sistem de localizare a terminalelor mobile în reţelele operatorilor de telecomunicaţii (pe cheltuiala operatorilor) asemănător obligaţiilor prevăzute de lege de implementare a funcţiei legale de interceptare. B. Implementarea unui sistem cu staţii automate meteo şi camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicaţii şi STS, în zonele neacoperite de staţiile meteo ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de regulă în zonele montane. C. Procedură operaţională în baza căreia structurile responsabile să solicite date şi informaţii, iar instituţiile cu atribuţii să le furnizeze în format integrat. D. Exerciţii de alarmare periodice în scopul verificării modului de acţiune a structurilor cu responsabilităţi în situaţia producerii unor accidente aviatice în zone dificile”, sunt propunerile prezentate premierului Victor Ponta de către vicepremierul Gabriel Oprea.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here