Deleanu reinventează Cotnari: Țeapă în țară și peste hotare

Proprietari de terenuri din România și din străinătate s-au plâns că firma lui Constantin Deleanu, SC Cotnari SA, le folosește terenurile, iar ei nu primesc nici un leu în schimb @ Oamenii s-au adresat judecătorilor cerând să-l oblige pe Deleanu să-i despăgubească @ O singură familie cere despăgubiri de 20.000 euro pentru terenul său în condițiile în care SC Cotnari SA a încasat și fonduri europene pe suprafața respectiva

Avalanșă de plângeri penale și procese civile pe capul lui Constantin Deleanu de la SC Cotnari SA, care nu înțelege să rezolve problemele juridice cu mulți dinte proprietarii terenurilor pe care producătorul de vinuri și-a plantat viile. În edițiile anterioare am arătat că unii proprietari de terenuri au ales să se formuleze plângere penală pentru a-și proteja proprietățile. Între timp, alți  cetățeni care s-au săturat probabil să aștepte ani de zile până la soluționarea unei plângeri penale, așa cum se întâmplă cu toate sesizările care au legatură cu SC Cotnari SA sau cu Constantin Deleanu, au ales să ceară despăgubiri prin intermediul unei acțiuni civile. Este vorba despre patru cetățeni, Adrian Roșu (cetățean canadian), Dumitru Roșu din Timișoara și de ieșencele Doina Felicia Turcu și Wanda Margareta Pintilie. Aceștia au deschis la Judecătoria Iași o acțiune prin care solicită ca magistrații ieșeni să pronunțe o hotărâre prin care să  oblige SC Cotnari SA să-i despăgubească cu cel puțin 20.000 euro pentru că le-au fost folosite terenurile. Pe respectivele suprafețe SC Cotnari SA deține plantații de vie. Cererea  moștenitorilor a fost înregistrată la Judecătoria Iași în dosarul cu numărul 20.696/245/2018.

Povestea începe în 2005

Cele patru persoane au moștenit niște suprafețe de teren de la o rudă care încheiase în anul 2005 cu SC Cotnari SA un contract de arendă pe o suprafață de 0,82 hectare în baza titului de proprietate nr.34327 emis de autoritățile județene în anul 2002.  Între timp s-a procedat la dezbaterea unei moșteniri în care intra și această suprafață iar cei 4 moșțenitori au primit două loturi în suprafață de 2.733 mp fiecare adică în total 5.466 mp. Contractul de arendă a expirat  în luna mai 2015. Înainte de expirarea respectivului contract de arendă moștenitorii au notificat SC Cotnari SA să clarifice situația suprafețelor cu intenția de a continua colaborarea. Aceștia au atras atenția SC Cotnari SA că în anii anteriori nu a respectat contractul în sensul că nu a indexat anual valoarea arendei, aceasta fiind menținută la nivelul anului 2005.  Acesta este unul dintre motivele pentru care moștenitorii solicită acum despăgubiri în valoare de 93.200 lei adică circa 20.000 euro. Notificările celor patru proprietari nu au primit nici un răspuns  din partea SC Cotnari SA ceea ce de asemenea contravine prevederilor contractuale.

S-au dus la Deleanu și nu s-au înțeles

În cele din urmă, pentru că SC Cotnari SA nu oferea nici un răspuns, în mai 2015, cei patru proprietari s-au deplasat la sediul producătorului de vinuri pentru a discuta despre situația terenului. Cu această ocazie, reprezentanții SC Cotnari SA le-au transmis că doresc să încheie un nou contract de arendă pentru o perioadă de 35 de ani, condiție cu care proprietarii nu au fost de acord. Asta deoarece cei patru au vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, iar prelungirea contractului pe o perioadă de 35 de ani ar fi însemnat să nu mai dispună de teren tot restul vieții. În aceste condiții, SC Cotnari SA trebuie să restituie terenul către cei patru proprietari.

„La încetarea contractului în cazul neprelungirii acestuia arendașul va restitui terenurile care au făcut obiectul contractului de arendare”, se arată în contract.

Cotnari a încasat fonduri europene și nu le-a dat nimic

În motivarea faptului că sunt îndreptățiți să primească despăgubiri de 20.000 euro proprietarii au arătat că SC Cotnari SA a încasat și fonduri europene pentru terenurile lor. De altfel, chiar APIA a transmis că pentru suprafețele respective s-au acordat și fonduri europene. „În ciuda acestei prevederi contractuale pârâta din prezenta cauză a continuat folosirea celor două loturi astfel cum sunt indicate mai sus, folosire pentru care SC Cotnari SA a  solicitat sprijin din partea APIA Iași obținând pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene, respectiv subvenția anuală din 2015,  2016, 2017 din cadrul schemei unice de plată pe suprafața finanțată”, au arătat moștenitorii în fața judecătorilor.

Deleanu amenință cu desființarea plantațiilor de vie

Contactat telefonic de jurnaliștii 7Iași, patronul SC Cotnari SA, Constantin Deleanu s-a arătat foarte supărat pe faptul că a fost dat în judecată de cei  patru cetățeni. Acesta a amenințat că își va scoate via de pe terenul respectiv pentru ca cei patru proprietari să nu mai aibă motiv să-l dea în judecată.

„Dacă nu au venit să-și ridice drepturile, eu nu am nicio vină. D-l Roșu are vreo 3.000 de metri pătrați. I-a expirat contractul acum vreo doi ani și tot a promis că vine să-l prelungească. Dacă ași fi gândit cu creierul a doua zi după ce i-a expirat contractul trebuia să îmi iau investiția, plantația cu viță de vie și să las terenul pârloagă, așa cum am procedat cu terenul familiei Sturdza. Dar am gândit cu inima pentru că e ușor de dărâmat și greu de construit. Ceilalți proprietari și-au ridicat drepturile conform contractelor, 9.000 lei sau 10.000 lei pentru un hectar, deci el ar avea de primit doar vreo 3.000 lei. Dacă ar fi avut terenurile la o firmă care a defrișat totul în anii 90 ar fi fost acum o pârloagă așa cum o să fie și terenul lui începând din această toamnă și nu va mai avea cu cine să se judece”, a declarat Constantin Deleanu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here