Declaraţia Agenţiei Spaţiale Române despre explozia luminoasă observată deasupra României

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a confirmat că evenimentul produs deasupra României în noaptea de marţi spre miercuri a fost provocat de „un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului”, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

„O lumină intensă urmată de un zgomot puternic a fost înregistrată pe cerul României la ora 3.05 în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, aceasta putând fi observată cu precădere în zona de sud-est a ţării. Evenimentul a fost înregistrat de camerele de supraveghere din mai multe oraşe din ţară. Din datele care au fost corelate până în momentul de faţă de către Agenţia Spaţială Română, luând legătura atât cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Observatorul Astronomic al Academiei Române, precum şi cu ONG-ul Societatea Astronomică Română de Meteori, ROSA confirmă că evenimentul a fost provocat de un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului”, se arată în anunţul ROSA.

Potrivit ROSA, momentan nu se cunosc date foarte precise, un raport urmând să fie realizat în zilele care urmează.

„Din informaţiile de până acum, putem estima că fenomenul s-a produs la o altitudine între 50-70 km, de la est la vest, deasupra zonei dintre Bucureşti şi Vrancea. Acest fenomen este unul comun, doar în noaptea trecută au fost monitorizaţi cu aproximaţie 30 de meteori similari pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, singura ţară din lume care are un sistem de monitorizare în funcţiune”, a declarat Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Pe de altă, ROSA afirmă că „deşi acest eveniment nu a produs pagube şi cel mai probabil meteoroidul a ars complet în atmosferă, el trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea investirii în astfel de sisteme de monitorizare pentru obiecte mai mari şi mai periculoase”.

„În acest sens, România, prin Agenţia Spaţială Română, este implicată în programul Agenţiei Spaţiale Europene denumit SSA, Space Situational Awareness. Acesta vizează protecţia planetară din trei puncte de vedere: erupţii solare, deşeuri spaţiale şi obiecte din apropierea Pământului. Meteoroizii fac parte din ultima categorie, alături de asteroizi şi nuclee de comete”, a completat Marius-Ioan Piso.

În noaptea de marţi spre miercuri, la serviciul 112 Buzău au fost înregistrate patru apeluri de la persoane care au spus că au văzut o lumină pe cer, urmată de un zgomot puternic, potrivit unei declaraţii pentru MEDIAFAX a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu.

Potrivit sursei citate, apelurile au venit de la persoane din localităţile Pârscov, Râmnicelu, Cernăteşti şi Beceni, între orele 3.15 – 3.31. Potrivit lui Prahoveanu, fenomenul a fost sesizat inclusiv de angajaţii ISU care lucrau la dispeceratul instituţiei în acel moment.

Fenomenul a fost observat şi în judeţul Covasna.

„Am văzut cum cerul s-a luminat puternic, apoi după o vreme am auzit şi un zgomot asemănător unei explozii. M-am speriat, am ieşit afară, însă nu am mai văzut nimic”, a declarat un localnic din Sfântu Gheorghe.

Un altul a spus că nu a văzut nimic, însă a auzit zgomotul puternic şi a crezut că este cutremur.

„M-am speriat, vă daţi seama, era noapte şi dintr-o dată am auzit bubuitura. Prima dată am crezut că e cutremur, dar mi-am dat seama că nu se mişcă nimic, apoi am crezut că a avut loc o explozie la vreun bloc, ceva”, a afirmat acesta.

Fenomenul a fost semnalat şi de mai mulţi localnici din Breţcu, localitate aflată la graniţa judeţelor Covasna şi Bacău. Primarul comunei, Dimény Árpád, a declarat că zgomotul a fost puternic şi că, deşi nu s-au semnalat pagube, uşile şi ferestrele caselor au fost zguduite.

Pe de altă parte, Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, întrebat dacă este vorba despre un meteor care a explodat deasupra României, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX: „Da, este un meteor”.

„Am văzut filmul care a fost pus pe internet şi, în afară de faptul că se vede o lumină care circulă foarte repede, ceea ce înseamnă o stea căzătoare, pentru că avioanele şi elicopterele nu circulă atât de rapid, se vede şi reflexia lui în luneta maşinii. Se vede clar forma unui meteor. Atunci când un meteor, însemnând o dâră luminoasă pe cer, e foarte strălucitor, spunem că avem de a face cu un bolid. (…) Ideea este că la aceste obiecte, cu cât este mai mare strălucirea, cu atât e mai mare obiectul care intră în atmosferă şi produce dâra luminioasă”, a spus Şonka.

În contextul fenomenului de noaptea de 6 spre 7 ianuarie, Marius-Ioan Piso a declarat, miercuri, că nu are încă suficiente date pentru a spune dacă este vorba sau nu despre un meteor. „Nu ştiu dacă este vorba de un meteoroid”, a spus preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso. „Din ce am văzut, pur şi simplu a fost o lumină. O astfel de lumină poate fi produsă de un joc de artificii mai intens sau de o rachetă militară, rachetă de iluminat”, a spus, la momentul respectiv, Piso.

 

 

 

Sursa: descopera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here